Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
El capítol sencer, Per sempre, amb la Tanit Plana.

.

31/05/2011: Tanit Plana

Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Tanit Plana

Primer: Per què hem anat a buscar una fotògrafa de Berga al bell mig de la plana d’Urgell? Perquè la Tanit Plana duu a terme un projecte artístic titulat “Per sempre”. És una reflexió sobre el matrimoni. I ho fa retratant senyores de tota edat i condició, vestides de núvia, arreu del Principat. Les terres de Lleida són ara l’objectiu de la seva recerca, que acabarà convertida en una exposició.

Segon: De veritat va pels pobles de Catalunya convencent senyores per vestir-se de núvia i deixar-se fer unes fotos? Sí, i a més veureu com ho fa.

Tercer: En els temps que corren, està bé del cap algú que es preocupa dels compromisos perdurables? Absolutament. De fet, la carrera de la Tanit s’entén des del compromís: les seves primers fotos són les dels seus avis en un geriàtric. No havia tocat mai una càmera, però amb aquelles imatges va guanyar una beca. L’anècdota va descobrir-li la seva vocació, i a nosaltres ens va descobrir una artista que identifica una foto amb una carícia o amb un tret, segons el què. D’això en diu fer fotos amb l’estómac.

Quart: Tot aquest rotllo de les núvies no és fortuït. La Tanit té molt gravada al cap la seva pròpia experiència matrimonial, que no va anar bé. Per sempre és un projecte bastit sobre la seva vivència personal, eliminant-ne els prejudicis. La Tanit busca respostes.

Per sempre, amb la Tanit Plana.
.

31/05/2011: Els Surfing Sirles

Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Els Surfing Sirles

Segurament el garatge de casa vostra no és tan sorollós com el local d'assaig d'Els Surfing Sirles. Però els quatre amics d'aquesta banda saben com fer de la música una autèntic rock'n'roll de garatge. Martí Sales (veu i guitarra), Guillem Caballero (teclat i veus), Uri Caballero (guitarra) i Xavi Garcia (bateria) van començar a estripar des dels seus instruments aproximadament el 1998 en un indret del Tibidabo. D'influències, en tenen una llista llarga, tota plena d'interrogants. L'actitud explosiva del grup, però, no l'han agafada d'aquestes terres. El seu directe incendiari és una de les descobertes de l'any al nostre país. Es nota que el que els mou “és el desig de trencar totes les coses”, com diuen en un dels seus temes. Lletres que, per cert, escriu el cantant Martí Sales, que és escriptor, traductor i nebot-nét de l’escriptor Joan Sales, tòtem de les lletres catalanes.

El seu LP (2010), amb segell de BankRobber, ja ha sonat per diversos escenaris destacats de la programació catalana com el PopArb o el Mercat de Música Viva de Vic. I ara ja han passat pel Bestiari per mostrar-nos un dels seus temes, El Trineu, a més a més d'algun altre atreviment (extra).

El trineu, d'Els Surfing Sirles.

.

31/05/2011: Román Yñán

Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Román Yñán

Una foto és un instant aturat, una mil·lèsima de segon en la biografia d’una persona. Sobre el paper, això no diu gran cosa de ningú. Però en casos com el del fotògraf Román Yñán és exactament al revés.
Les escenes retratades pel Román sembla que faci un milió d’anys que són immòbils. Tranquil i reflexiu, la quietud del seu món és el seu segell. Un segell que és una moneda de dues cares. La cara: La realitat, on hi ha l’atenció pel detall, molt present als seus diaris fotogràfics, on retrata en color llampant el pas del dia a dia en família, aparentment banal. La creu: La fantasia. L’atracció per la immensitat i els espais enormes. Doneu un cop d’ull al seu treball en solemne blanc i negre als rodatges del cineasta Albert Serra. On posa l’ull, posa l’interrogant. Quin Román us agrada més? .

31/05/2011: Xavier Mañosa

Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Xavier Mañosa

Amics i amigues, tot s’ha modernitzat. També el món de la ceràmica. Així i tot, no és que sigui la disciplina preferida dels joves artistes d’avui, però això ja li va bé a Xavier Mañosa. No sabem com anomenar el que fa: Disseny? Art? Artesania? Tant li fa, el que importa és que el que fa és realment bonic. Hi ha dues coses d'en Xavier que sorprenen a primera vista. Una és la seva mata de pèl impentinable. L’altra és el seu catàleg de creacions.

El Xavier ha seguit l’ofici dels pares, el de ceramista, però afegint-hi el toc sempre llaminer del disseny. Amb aquesta idea neix Apparatu, una firma d’objectes quotidians que és el resultat d’una saludable tensió entre dos móns antagònics: l’artesania i la indústria.

Amb seu a Barcelona i Berlín, Apparatu ha trigat poc a cridar l’atenció i aparèixer al radar dels caçatalents. Algú pensa encara que amb la ceràmica només es fan rajoles? .

31/05/2011: Ruth Aurora Maria

Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Ruth Aurora Maria

Vam quedar que, en teoria, era alternatiu no casar-se. O potser ara és més transgressor passar per la vicaria o l’ajuntament? Sigui com sigui, la Ruth Aurora Maria, des de la seva botiga del barri de Gràcia de Barcelona ha reinventat una mica el peculiar món de la moda per a núvies.
Per arribar fins on és, va començar estudiant Belles Arts i després va seguir els estudis per la branca del disseny d’indumentària fins que, coses de la vida, una amiga li va demanar si li faria el vestit de núvia. El termini eren tres setmanes, el temps que va trigar a enllestir-lo i a enamorar-se per sempre d’aquesta disciplina.
Veureu que no es tracta d’un disseny usual: la Ruth empra sempre materials antics comprats a antiquaris, tècniques de la iaia i fins i tot tenyeix ella mateixa. Tot és artesanal. Noies, digueu la veritat: que no és temptador casar-se vestida així? .
Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
A la Tanit no li fa por res i, encara menys, tancar-se en un autobús mentre quatre rockers de garatge intenten posar música per animar el trajecte. Els Surfing Sirles s'atreveixen a entonar sobre rodes i sense instruments, la qual cosa pot acabar sent divertida...

.
Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Diuen que no el duran mai al seu casament, però se l'han posat: la Tanit Plana i la Bibiana vesteixen de núvies, arrossegant cues blanques, mentre caminen carretera avall, amb la incertesa que algú s'aturi i les acabi duent a l'altar.

.
Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
La Tanit i la Bibiana han encetat el debat de les parelles, les núvies i l'altar.

.

31/05/2011: Ruta 14: Per sempre.

Categoria: Tanit Plana
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
En aquest episodi, la Bibiana es dirigeix al Far West de Catalunya: les terres de Ponent. Ho fa en companyia de la fotògrafa Tanit Plana i dins el llegendari cotxe de línia. Per la plana també topen amb senyores vestides de núvia, el ceramista Xavier Mañosa, la dissenyadora Ruth Aurora Maria, el fotògraf Román Yñán i quatre músics, els Surfing Sirles.


Mostra Ruta 14 - Per sempre en un mapa més gran .


El zoològic cultural català.
Dilluns, a les 22h, al 33.

Consulta el calendari d'emissions i reemissions.
Tots els episodis i més, en aquest web.
ProtagonistesSpotify bestial