Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
El capítol sencer amb Sílvia Pérez Cruz, "De sol a sol".

.

19/04/2011: Sílvia Pérez Cruz

Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Sílvia Pérez Cruz

La cantant i compositora Sílvia Pérez Cruz està associada als fenòmens extraordinaris des del mateix dia que va néixer. Perquè el 15 de febrer de 1983, el dia que va arribar a aquest món, nevava a Palafrugell. Potser això explica l’enorme talent musical i l’admiració sense fisures que genera entre crítica i públic. Poques coses es poden dir de la Sílvia que no s’hagin dit ja. La seva ascensió meteòrica dins el panorama musical del país li augura un futur més que brillant. Un futur que ja és present, i que està forjat en un passat que sembla tret d’un conte: d’orígens molt humils, la Sílvia va descobrir que tenia un do per emocionar la gent amb la seva extraordinària veu cantant per una reunió social de rics. A la seva infància hi ha històries de tavernes on cantava havaneres acompanyant al seu pare i els contes i les cançons de la seva mare. A la joventut, el record de l'ESMUC i de moltes i moltes coneixences.

Una veu i un talent que ha posat al servei d’infinitud de projectes musicals que l’han portat del flamenc heterodox de Las Migas -de qui ja vam parlar aquí-, al jazz, la música ètnica o a musicar poemes. Entre molts d'aquests projectes hi ha el duet Llama, on ella posa la veu mentre l'acompanya el hang de Ravid Goldshmidt; en banda amb Immigrasons al costat de Refree; i fins i tot l'hem vista en teatre sota la direcció de Joan Ollé, amb El jardí dels cinc arbres, un text de Salvador Espriu en què la música també hi va tenir cabuda. Podríem continuar amb una llarga llista de col·laboracions i projectes diversos, però està bé subratllar que una de les seves últimes propostes va ser guardonada: el 2009 va guanyar el premi Miquel Martí i Pol amb la versió del poema Covava l'ou de la mort blanca de Maria Mercè Marçal. La Sílvia té una veu que emociona, una veu que és al Bestiari per explicar-nos la seva història.

Sílvia Pérez Cruz, "De sol a sol"


.

19/04/2011: La Troba Kung-Fú

Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
La Troba Kung-Fú

La Troba Kung-Fú acaba de treure el seu últim disc, A la panxa del bou, però el cert és que aquests bèsties no són a la panxa de ningú sinó al carrer, animant des d’escenaris que fan cantar i ballar un públic nombrós. El grup de Joan Garriga, ex líder de l’antiga banda Dusminguet, continua animant concerts a base de rumba catalana, de folk, de latin i tot de temes que amaneix en companyia de Muchacho i més de cinc músics en directe. Després de Clavell Morenet, La Troba no para de girar i ja és considerada una aposta segura de cara a fer festa grossa. Al Bestiari, Joan Garriga va ser tot un cavaller en treure a la Sílvia d’una averia. Després, què millor que posar-se a cantar al mig del bosc un tema com La presó de Lleida?

.

19/04/2011: Lurdes R. Basolí

Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Lurdes R. Basolí

Lurdes Basolí amb una càmera a les mans és la discreció en persona. Que no es noti que hi ets és una norma clau del fotògraf de conflictes, però que ningú s’espanti: aquí, de conflicte, cap. La Lurdes, al Bestiari, només retrata un pare i una filla cantant una havanera en un local prou conegut de la zona, però si feu un cop d’ull a l’àlbum d’aquesta jove fotògrafa us trobareu un bon gec de bufetades als ulls.

Va néixer a Granollers el 1981, així que abans de fer els 30, la Lurdes i els seus projectes s’han guanyat el reconeixement de l’opinió pública i dels companys de professió, que l’assenyalen, no ja com un valor a l’alça, sinó com un talent extraordinari. Agafeu per exemple La Sucursal del Cielo, un viatge a la Caracas que no trobareu en pamflets turístics ni en la propaganda política del règim chavista. La capital més violenta de l’Amèrica Llatina vista pels ulls de la Lurdes és tot un poema, i un de versos molt dolorosos, a vegades. Enguany ha estat guardonada amb el premi Inge Morath que otorga Magnum Foundation, un premi internacional que cada any es dóna a una dona fotoperiodista de menys de 30 anys. La Lurdes és la primera catalana que guanya aquest premi i també és la primera que ha sabut copsar amb tanta sensibilitat a Sílvia Pérez Cruz cantant. Entre totes dues aconsegueixen posar la pell de gallina. Aquí en tenim una prova:

Sílvia Pérez Cruz fotografiada per Lurdes R. Basolí

*Per veure'n totes les fotos, cliqueu aquí. .

19/04/2011: Aleix Saló

Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
null

Aleix Saló va néixer a Ripollet el 1983. Es tracta d'un jove dibuixant que engloba l'humor en bombolles de colors, i és en bombolles com aquestes que l’Aleix Saló s’ha obert un forat entre els dibuixants amb més talent del país. El fet d’haver nascut als 80 i dedicar-se a l’ofici de dibuixant ens podria fer pensar que ens trobem davant del friqui de la classe, del que omplia llibres i llibretes a base de gargots. Doncs no. L’Aleix Saló es dedica sobretot a fer humor o crítica a partir de les notícies de l’actualitat política. I ho fa amb uns ninots molt particulars, que poblen un univers ple de colors però també amb molta matèria gris de fons. Gràcies al concurs de còmics del Carnet Jove va poder publicar el seu primer àlbum: Fills dels 80, la generació bombolla, un retrat humorístic i àcid sobre els tòpics de la seva pròpia generació.

Aquest ninotaire, però, publica en premsa des que tenia disset anys i actualment col·labora en diversos mitjans de comunicació catalans. Per al Bestiari, va dibuixar una tira còmica on apareix Sílvia Pérez, amb qui pràcticament no comparteix res, però el que sí que és cert és que tant cantant com ninotaire són del mateix any i, per tant, d'aquesta mateixa fornada anomenada "generació bombolla". .

19/04/2011: Bot Project

Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Bot Project

En Lucas i l’Àngel van decidir unir les seves forces per crear Bot Project ara fa uns tres anys. En aquest temps s’han situat al mapa de les acrobàcies, pels seus originals espectacles, fent bo el clàssic “més difícil encara”. Collage és el títol d’una de les seves creacions més destacades. La recepta és acrobàcia, equilibris impossibles, salts que desafien la gravetat i altes dosis d'humor. Dos homes suspesos a l'aire s’han de tirar a la piscina amb la seriositat i la rigidesa que assenyala el guió. Però la rebel•lió dels protagonistes d'aquesta història transformarà l’espectacle en un joc esbojarrat. Entre els dos crearan les seves pròpies normes, en un estat d'ingravidesa més a prop del cel que de la terra.

Al mig d’un camp i sota el sol de l’estiu, en Lucas i l’Àngel intenten tocar els núvols amb els dits i també hi fan botar Sílvia Cruz, que per cert, no s’està de res i compleix amb escreix les indicacions d’aquests dos experts en acrobàcia.
.
Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Els nostres mitjans de transport són els més bèsties i sonats de la televisió, però no sempre van tan fins com haurien d'anar. Tot i així, ens n'acabem ensortint. Podem assegurar que aquesta vegada la nostra protagonista ens va ser de gran ajuda: la Sílvia Pérez és una emprenedora. Al vídeo podeu comprovar com no es queda de braços plegats, ni ella ni la resta de l'equip!

.
Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
La Sílvia duu la passió per la música a la sang. En un dels moments especials del capítol, ella i el seu pare, Castor Pérez, interpreten plegats l'havanera Veinte años. Així és com el Casinet de Palafrugell es va omplir de música sense pertorbar gaire els seus habituals jugadors de cartes. No serà, però, perquè la Sílvia no canti amb emoció.

.
Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
En una de les avaries imprevistes de la Sílvia i la Bibiana apareix un cavaller. Joan Garriga, líder de La Troba Kung-Fú, s'enduu la Sílvia de passeig mentre aprofiten per assajar La presó de Lleida. Tan hi fa si ho fan a capella, tots dos la canten de conya.

.

19/04/2011: Ruta 8: De sol a sol

Categoria: Sílvia Pérez Cruz
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Som al Baix Empordà, la terra de Sílvia Pérez Cruz. És allà on es troba amb la fotògrafa Lurdes R. Basolí; el dibuixant Aleix Saló; els acròbates de Bot Project; la música de La Troba Kung-Fú; i els cameos dels pares de la Sílvia.


Mostra Ruta 8 - De sol a sol en un mapa més gran .


El zoològic cultural català.
Dilluns, a les 22h, al 33.

Consulta el calendari d'emissions i reemissions.
Tots els episodis i més, en aquest web.
ProtagonistesSpotify bestial