Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
El capítol sencer, Manual imprescindible del perfecte artista pop, amb Joan Miquel Oliver.

.

09/03/2011: Joan Miquel Oliver

Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Joan Miquel Oliver

Al seu DNI hi diu que va néixer a Sóller, Mallorca, però hi ha la sospita fundada que aquest home ve de Mart. Joan Miquel Oliver juga a una altra lliga pel que fa a imaginació. Als seus contes i cançons hi apareixen robots, gelats, joguines, satèl·lits, motors, astronautes, bombes atòmiques i tota mena d’andròmines.

Bé sigui amb Antònia Font o en la seva carrera en solitari, Oliver és una figura cabdal per entendre el pop en català de l’última dècada. L'any passat va treure el seu últim disc, Bombón Mallorquín, però aquest somiador no només compon sinó que també s'atreveix amb l'escriptura. Els adeptes a la seva música també ho són de la novel·la, El misteri de l'amor. Abans ja havia tret un poemari i signat la banda sonora de My way. Potser aviat ens tornarà a sorprendre amb alguna cosa nova d'Antònia Font...

Joan Miquel Oliver té pinta de tot menys d’estrella de l’escenari, però el cert és que està convençut dels passos a seguir per convertir-se en un artista inigualable, una sòlida teoria que descobrim en aquest capítol. Pel que es veu, el mètode deu incloure les disfresses estrafolàries: és Oliver o la Blancaneu? Primer ens rep amb faldilles, però acabem amb quimono. Aquí tenim el manual imprescindible del perfecte guitarrista pop (o això diu el Joan Miquel).


.

09/03/2011: Antònia Font

Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Antònia Font
Més enllà del grup, més enllà de la coincidència i més enllà de tot el que pugueu pensar, aquesta és Antònia Font, la real i vertadera. I sí, és la primera vegada que parlem amb ella a la televisió. Si no l’heu vist, mireu el moment de la trobada: en Joan Miquel, encantat de topar-se-la en arribar per la costa.

L’Antònia Font és de Llucmajor i té 35 anys. Rere tot el que se n’hagi pogut dir, ni és la primera fan del grup de música mallorquí ni era desconeguda pels seus membres. Hi havia amistat amb els músics del “wa yeah” però l’Antònia no tenia cap intenció de ser inspiració pel nom del grup. En Joan Miquel i companyia, però, volien dir-se de manera senzilla, i el primer nom propi que els va venir al cap va ser aquest. I bé, ningú podrà dir que soni malament, oi?
.

09/03/2011: Pep Toni Ferrer

Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Pep Toni Ferrer

Pep Toni Ferrer, el nan que va tocar dins d’un taxi amb el Joan Miquel, és el líder d’Oliva Trencada, una banda que s’etiqueta a si mateixa amb la frase “Folk de destrucció massiva”. La crítica els defineix com un grup que ajunta les tradicions mallorquines amb el pop de tota la vida. I dins de l’escena musical del país, són un nom que cada cop sona més. I mira que no és tan fàcil de recordar.

Oliva Trencada tenen dos discos al carrer i un tercer en preparació. Sense reivindicacions, la seva música serena té un rerefons popular, com si volguessin anar enrere i suspendre Mallorca en el temps, quan encara no hi havia turisme, ni els alemanys havien envaït l’illa. Aquí els teniu tocant Xoriguer Mayday.

.
Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Agustín Fernàndez Mallo
L’escriptor Agustín Fernàndez Mallo i Joan Miquel Oliver estan units per alguna cosa més que les joguines retro. De fet, són dos mons connectats. Aquest físic gallec sembla haver-se contaminat del marcianisme balear des que fa uns anys es va instal·lar a l’illa. Almenys això es pot deduir si donem un cop d’ull a la seva celebrada poesia i sobretot a la seva faceta més coneguda: la que el defineix com a autor de la trilogia de novel·les Nocilla project, una successió de microrelats de zàping literari que va parir en un hospital de Tailàndia mentre es recuperava d’un accident en unes vacances. Amb aquesta publicació va avançar per la dreta la majoria d’escriptors joves i va donar nom als autors de la generació “nocilla”.

La trobada amb l’Oliver pels carrers de Sóller va posar de costat aquestes dues bèsties amb el joc de scalextric, però no sabem quin dels dos corre més...
.

09/03/2011: Leila Méndez

Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Leila Méndez
Dues coses que caracteritzen la fotògrafa Leila Méndez: la primera, a un nivell més personal: la seva conversa mentre et fa fotos, una autèntica teràpia. Com veieu, això fa que els retratats agafin confiança. La segona, des d’una òptica més professional: és una persona civilitzada. I això, en el món de la fotografia, ja sigui des del periodisme, la publicitat o des de l’art, és clau per retratar bé el món on vivim.

Podríem afegir-ne una tercera, com a persona i com a professional: la senzillesa. Quan es parla amb ella un no s’adona que es troba davant d’una de les grans fotògrafes del nostre país amb un currículum que ocuparia un volum gruixut d’enciclopèdia. És molt fan dels Antònia Font i, en concret, d’en Joan Miquel. Per això, tot i no ser de Mallorca, l’hem volgut posar pels carrers de Port de Sóller per fer-li fotos.
.

09/03/2011: Juanjo Sáez

Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Juanjo Sáez
Si féssim un concurs titulat “punks del segle XXI” Juanjo Sáez en seria finalista. Contra la seva voluntat, esclar. Ja fa més d’una dècada que els seus gargots infantils són considerats tot un símbol de la modernitat. El barceloní es va formar com a dissenyador, però durant una part de la seva carrera es va dedicar a la seva vocació real: la de mosca collonera de l’escena alternativa catalana. Les seves vinyetes enverinades van fer enfadar més d’un tòtem modern. Aquest menut dibuixant de la Verneda i descendent de pastissers viu dedicat als seus projectes editorials, però fa poc va acaparar d’èxit amb la sèrie d’animació Arròs Covat. Els seus llibres són molt venuts, l’últim es diu Ego. Típic d’algú que fa el que li dóna la gana.

No es coneixen de res, però és possible que, de la trucada amb en Joan Miquel Oliver, en surti un projecte d'allò més interessant, una creació fora de mida entre músic i il·lustrador.
.

09/03/2011: Tomeu Penya

Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Tomeu Penya


Cantautor balear i conegut per tothom per ser l’inventor d’aquest country autòcton. Tomeu Penya fa força anys que corre pels escenaris, de fet ja en té 61, però continua al peu del canó. És de Vilafranca de Bonany i coneix bé la feina de Joan Miquel Oliver. Penya confessa que quan bevia whisky les cançons li fluïen molt més, però altres músics com en Joan Miquel el segueixen admirant lluny de la visió estancada que li donen alguns. Ell és l’experiència però continua sent energia.

En aquesta ruta, el cantautor ha fet un cameo i s'ha mostrat amb els braços oberts. Fins i tot ens ha fet un tast del seu cant. .
Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
.
Categoria: Joan Miquel Oliver
Escrit per: Bestiari Il- lustrat


El zoològic cultural català.
Dilluns, a les 22h, al 33.

Consulta el calendari d'emissions i reemissions.
Tots els episodis i més, en aquest web.
ProtagonistesSpotify bestial