Avui el programa emet un reportatge sobre una sèrie mítica, Bola de drac. L’excusa, per dir-ho d’alguna manera, és l’estrena de l’adaptació que han fet des de Hollywood i de la qual en parlaré més endavant. El reportatge que ha preparat la Júlia Bertran parla de la sèrie, de la primeríssima Bola de drac, però sobretot de la generació que ha crescut amb Goku i companyia, la generació que té la creació d’Akira Toriyama com a referent, punt de trobada, part de les seves memòries i bagatge cultural comú.

I sí, bona part de l’equip d’Ànima és generació Bola de draccent per cent.


Es fa difícil explicar el que va ser Bola de drac en la seva primeríssima emissió, pels volts del 1990. La generació Bola de drac ja havia al•lucinat amb la mítica El Dr. Slump, però ningú s’esperava una sèrie tan potent, amb una barreja única d’aventures, humor, lluites èpiques i emoció a flor de pell.

Recordeu-ho bé: llavors no hi havia Internet, per tant ningú sabia què passaria als propers capítols i veure Bola de drac cada tarda a la Catalunya pre-Club Super 3 era una experiència religiosa per milers de nens que, us ho puc ben dir, no ens crèiem el que vèiem. Bola de drac va ser un fenomen espontani que ens va obrir les portes al món de l'anime, el manga i la cultura japonesa en general.

Depsrés van arribar Bola de drac Z, la febre de les fotocòpies, el succedani Bola de drac GT, els videojocs i sèries actuals com Naruto o Bleach que difícilment existirien sense Bola de drac…però això ja és una altra història.

Com a propina per als membres de la generació Bola de drac, us animen a veure l’especial que es va fer per celebrar el 40è aniversari de la revista on va néixer, el Shonen Jump. El capítol és un exercici de nostàlgia, I la gràcia és veure els personatges de sempre en acció.


També és novetat l’estrena al Japó Dragon Ball Kai, una remsterització amb estètica I tècniques d’animació actual de Bola de drac Z. El que han fet els amics japonesos és treure els capítols i moments de farciment per anar al gra, i fer 100 capítols amb la història resumida. Aquesta és la careta d’entrada, espectacular.


I què passa amb la pel•lícula, Dragon Ball Evolution??Me la prenc com una mena d’adaptació lliure de la sèrie, que no pot afegir ni treure res al llegat de la Bola de drac original. Només cal veure aquest Follet Tortuga que podria ser un cambrer de xiringuito de la costa i aquest Goku sortir del càsting de Sensación de Vivir i Gossip Girl per veure clar que els amics americans han fet el que han volgut amb els personatges originals,

Però no ho dubteu: Bola de drac, la primera i autèntica, té màgia, és una de les millors sèries que hem vist a la televisó i forma part de l’ànima de tota una generació.

So say we all.