En aquest capítol d’Al vostre gust anem a Gandesa, a la Terra Alta, i a les poblacions italianes de Gènova i San Remo. En el primer reportatge visitem el magnífic celler modernista de Gandesa, analitzem la situació dels joves al camp i parlem del preu del vi. En el segon reportatge recorrem la fira Slow Fish i ens endinsem en els problemes de la sostenibilitat del mar. A San Remo, un pescador reflexiona sobre el futur de la pesca i passegem amb ell pel mercat. A més a més, farem peix, a la cuina de la Fundació Alícia.


El pescador Didier Corte i Tana Collados

A "Un temple per al vi", (el primer reportatge), hi trobem el Celler Cooperatiu Gandesa, una de les catedrals del vi de Catalunya, una joia arquitectònica del modernisme, projectada per l’arquitecte Cèsar Martinell. Actualment, aquest edifici està pendent de ser reformat i restaurat, però és patrimoni i símbol d’una producció vitivinícola que encara el futur amb una aposta per la qualitat . Amb Josep Maria Forcades, que vam trobar treballant a les vinyes, parlem del descens del nombre de joves que es dediquen al cultiu exclusiu de la terra. I, amb el president de la Cooperativa de Gandesa, Josep Navarro, abordem la qüestió del descens paradoxal del preu del raïm i del vi a granel, malgrat l’augment de preu del vi embotellat.

La fira Slow Fish

En el reportatge següent, anirem a la capital de la Ligúria, Gènova, on cada dos anys se celebra la fira "Slow Fish" (que dóna nom al programa). Aquesta fira l’organitza Slow Food, una associació nascuda a Itàlia als anys 80 en contra del menjar ràpid, que proclama una manera de menjar més bona, sana i justa. Parlarem amb el seu fundador, Carlo Petrini, i amb el director de Slow Fish, Valter Bordo, de la precarietat dels recursos marins i de les estratègies per superar aquesta situació. També anirem a San Remo, on coneixerem els pescadors d’arts artesanals. Un d’ells, Didier Corte, ens parlarà de com veu el futur de la professió i del mar, i ens acompanyarà a visitar el mercat de la població . Des de la Fundació Alícia, el cuiner Marc Puig-Pey ens presentarà tres maneres de cuinar peix, segons l’espècie i la mida, i ens dirà quin és el punt de cocció òptim en cada cas.

Adreces d'interès:

Un temple per al vi Joan Ma Riera
www.coopgandesa.com
www.gandesa.altanet.org
www.doterraalta.com

Slow Fish
www.slowfood.com
www.slowfood.es