Recuperar una raça d'ovella i comercialitzar la llet i el xai lletó és el que han fet uns ramaders de l'Empordà amb un ramat d'ovelles ripolleses. Al vostre gust us presenta també en aquest capítol el mjadarah, un plat típic del Pròxim Orient que ens ajudarà a conèixer quins són, i per què, els ingredients indispensables en qualsevol llar palestina, com ara la de la família del nostre amfitrió, Salah Jamal. I també, apunts de nutrició amb l'Elena Roura.

Salah Jamal i Tana Collados

Antigament, el recuit de l’Empordà es feia amb llet d'"ovella ripollesa," (títol del reportatge), una de les races autòctones del país, ara molt barrejada. En aquest programa coneixerem un ramat d'ovelles ripolleses, que ara ja no fa la transhumància. A Siurana, a l'Alt Empordà, la família Marcè ha apostat per recuperar aquesta raça, que es caracteritza per un vistós pigallat al cap i les potes, i participa en un programa de millora genètica. Aquests ramaders han recuperat l'autèntic recuit i, com a novetat, han començat a comercialitzar el xai lletó de raça ripollesa, un xai de tres setmanes de vida, alimentat només amb llet, com el "lechazo" castellà. En el mateix reportatge, l'amic de la família i cuiner Pep Nogué ens explicarà la millor manera de cuinar aquest xai lletó. Elena Roura, nutricionista de la Fundació Alícia, ens explicarà les característiques i qualitats nutricionals de la carn de xai.

En el reportatge següent, Salah Jamal, metge palestí i autor del llibre de cuina "Aroma àrab", ens farà el mjadarah, un plat típic del Pròxim Orient que dóna nom a aquest reportatge. Es fa amb arròs i llenties, dues matèries primeres imprescindibles en qualsevol casa palestina, perquè es poden emmagatzemar per si els tocs de queda impedeixen sortir a buscar aliments frescos. Per acabar, Elena Roura ens explicarà els avantatges nutricionals de combinar llegum i arròs, una parella d’ingredients que podem trobar en molts plats tradicionals d’arreu del món i que en potencia el contingut en proteïnes.

Adreces d'interès

Ovella ripollesa

www.masmarce.com
www.pepnogue.cat


Mjadarah


Habibi Restaurant
Hassan Nasseredine
Gran de Gràcia 7, baixos 2ª. Barcelona
Telf: 93 217 95 45

Pastisseria àrab Príncipe
C/ La Perla núm. 9. Barcelona