"Coques i carxofes" ("Cóc i coques" i "La flor amarga")La seva dolçor i l’intens color vermell que la caracteritza fan que la cirera posseeixi un encant especial que la converteix en una fruita molt cobejada. A finals de primavera la seva presència en les tradicionals coques que s’elaboren per la diada de Corpus a Reus i altres pobles del Baix Camp és sinònim de tardes dolces i berenars ensucrats. Aquesta dissabte, l’Al Vostre Gust comprovaarà la vigència d’aquest costum popular de la mà de la Mariona Quadrada.


Amb ella recorrem els trossos de Reus i rodalies per redescobrir una varietat de cirera, la negreta, que continua sent la més buscada a l’hora de farcir aquestes coques tan especials. A la seva escola “Taller de Cuina” de Reus, la Mariona ens demostrarà quines són les receptes més populars –com les de pa, la del cóc ràpid, o la de brioix- i quina és la millor manera de preparar-les. Al recentment inaugurat espai enològic Monvínic de Barcelona, el sommelier César Cànovas i el cuiner Sergi de Meià ens oferiran una classe magistral de maridatge amb coques i postres dolços.

En l’altra part del programa, anirem fins el Baix Llobregat a la recerca d’un dels seus productes d’horta més conegut: la carxofa. Serà caminant amb el pagès Rafael Navarro pels seus horts de Sant Joan Despí que coneixerem les singularitats d’aquesta planta quan es cultiva seguint mètodes ecològics. I serem testimonis com la carxofa es converteix en un producte de proximitat més gràcies a la feina que fan cooperatives com la que ha muntat el Rafael Navarro amb 5 socis, dedicada a portar les hortalisses directament al consumidor. Per fer front a la sempre complicada comercialització, s’està tramitant l’obtenció d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la carxofa del Prat. Un segell de qualitat que avala les carxofes d’aquesta i d’altres poblacions pròximes.

A Mercabarna en Joan Ribes, de la Cooperativa del Prat, ens ensenyarà a reconèixer quan les carxofes són fresques. I, finalment, anirem a una de les cuines més prestigioses del país, la del restaurant Àbac, on amb el cuiner Xavier Pellicer gaudirem de la cara més gastronòmica i més irresistible de les carxofes.