El xarel·lo s’està revelant com un dels principals arguments de la DO Penedès per afrontar el seu futur més immediat. Diversos viticultors amb el suport de l’Incavi i del Consell Regulador, estan treballant per reivindicar aquesta varietat de raïm i convertir-la en el nou referent d’aquesta important regió vinícola. El programa Al Vostre Gust d’aquesta setmana ha parlat amb alguns dels impulsors d’aquesta iniciativa per conèixer de primera mà el camí que volen que segueixi una de les denominacions d’origen més importants de país.

Xarel·lo és sinònim del millor Penedès.
Territori i paisatge. Sobre aquests dos pilars s’aixeca la feina d’alguns viticultors del Penedès que lluiten per fer del xarel·lo molt més que un dels tres vins del cupatge tradicional amb que s’elabora el cava. En Toni Carbó i en Ramon Jané, del celler Mas Candi, són dos d’aquests viticultors i l’Al Vostre Gust els ha visitat a les seves finques d’Avinyonet del Penedès per parlar amb ells d’aquesta sòlida aposta.

Una aposta de la qual també en són partícips diferents restauradors. L’Oriol Llavina i en Roc Suñé, responsables de la cuina del Cigró d’Or, de Gelida, són dos dels cuiners que contemplen la iniciativa amb bons ull. Amb ells tastarem un exemple d’un àpat de maridatge amb el xarel·lo com a protagonista.

Per conéixer més detalls d’aquest pla que, de fet, vol donar un fort impuls a la DO Penedès, parlem amb en Jordi Ribas, director del Consell Regulador d’aquesta denominació. La visió més crítica l’aporta en Santi Amigó, del restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal.

Una feina molt encomiable.

En la segona part del programa, l’Al Vostre Gust deixa enrere els seus protagonistes habituals i aborda una faceta alimentària allunyada de la gastronomia convencional però carregada de vigència i interès social. Enmig de la greu cisi econòmica que ens assola, ens centrem en la tasca desinteressada que realitza el Banc dels Aliments, una fundació que distribueix aliments als més necessitats. Visitarem les seves instal·lacions, coneixerem els seus voluntaris i seguirem fins a Mataró una de les entitats, la Fundació Sant Joaquim de Mataró, que aprofita les donacions per repartir menjar als seus usuaris.