Embotits recuperats com el ”piumoc” de la Garrotxa, flors i plantes comestibles o vegetals desconeguts:, aquests són els productes protagonistes d’aquest capítol d’Al vostre gust. En el primer reportatge, un cansalader i una cuinera ens parlaran del piumoc. I en el segon, un pagès, Josep Pàmies, ens ensenyarà les característiques i els beneficis d’alguns dels productes que cultiva als seus horts. Toni Massanès, gastrònom i director de la Fundació Alícia, ens explicarà l’atractiu dels productes tradicionals i aprendrem a endolcir els plats amb una planta saludable, l’estèvia.
Judith Oliveras i Tana Collados

El “piumoc”, (nom del reportatge,) és un embotit típic de la Garrotxa que ha caigut en l’oblit i que alguns cansaladers han recuperenat, animats per cuiners com els del col•lectiu “Cuina Volcànica”, de la Garrotxa. A l’obrador de Pere Vilanova, a Tortellà, veurem com s’elabora el piumoc, amb el costelló de porc com a ingredient bàsic, i la cuinera Judith Oliveras ens farà un plat amb piumoc i fesols de Santa Pau, un altre dels productes típics de la comarca. Toni Massanès, director de la Fundació Alícia i coordinador del llibre “Corpus de la cuina catalana”, ens explicarà perquè hi ha tant d’interès a recuperar aquests productes locals, fruit d’una tradició, una cultura i una zona determinada.

Josep Pàmies i Tana Collados

En el segon reportatge, “El jardiner de l’ànima”, coneixerem els productes de Josep Pàmies, un pagès de Balaguer, pioner en el cultiu de flors comestibles i que està immers en la batalla contra els productes transgènics. Pàmies ens parlarà de vegetals desconeguts que es comencen a fer servir en l’alta gastronomia i de productes molt beneficiosos per a la salut, com l’estèvia, una planta amb un poder edulcorant tres vegades més potent que el sucre i que podria substituir edulcorants controvertits des del punt de vista de la salut, com la sacarina o l’aspartam –en el cas, és clar, que es pogués comercialitzar per a l’ús industrial, com passa en d’altres països.
Per qui vulgui saber com es pot aplicar l’estèvia, Íngrid Farré, del departament científic de la Fundació Alícia, i el cuiner Jaume Biarnès ens ensenyaran a preparar algunes postres.Adreces d'interès:

Piumoc
Restaurant Oliveras
www.cuinavolcànica.com

El jardiner de l'ànima
www.slowfood.com
www.slowfood.es
www.pamieshorticoles.com