El blog de l'Acampada Jove'07
Categoria: General
Escrit per: acampada
La nit d'ahir divendres va confirmar el que era d'esperar: que l'Acampada Jove 2007 ja és un èxit. Milers de joves es van aplegar a l'Espai Independència per a gaudir d'un espectacle on de nou es va fer palesa la pluralitat d'estils que presideix l'Acampada d'enguany. El primer en obrir foc va ser el valencià Feliu Ventura: el cantautor de Xàtiva va oferir als i les acampades un recital d'autèntica poesia musical on els assistents pogueren tastar els temes del seu quart disc, Alfabets de futur, així com cançons dels seus anteriors treballs. Ventura conclogué deixant pas al segon grup d'ahir nit: La Troba Kung-Fú, hereus dels inoblidables Dusminguet i que, com ells, han fet de la rumba i el mestissatge més desenfadat el seu segell distintiu. El públic s'entregà de ple a un còctel de ritmes d'inconfusible sabor mediterrani que animà la nit dels acampats.

Seguiren a La Troba els veterans Celtas Cortos, que ja és la segona vegada que toquen a l'Acampada i que van afirmar en una entrevista a l'InfoAcampada (el butlletí oficial del festival) que "seguim amb les mateixes ganes de passar-nos-ho bé a l'escenari". Si faltava alguna confirmació de que no deien pas cap mentida, aquesta va arribar per la via del seu potentíssim directe d'ahir nit, que els afirmà com una de les bandes més divertides i explosives que han trepitjat els escenaris de Sant Celoni. I de Celtas ens anarem a Betagarri: els bascos succeïren els de Valladolid a l'escenari i feren les delícies del públic acampat més skatalític. Habituals i quasi es pot dir que veterans de l'Acampada, Betagarri no defraudà ningú amb una actuació que combinà els temés més nous (com ara Euri tanta bakoitzean, del seu darrer àlbum Hamaika gara) del grup amb alguns dels seus clàssics de sempre. I per a finir una nit tan animada i ballable, arribaren directes des de les comarques gironines uns altres profetes del mestissatge, els Burman Flash, que tancaren la nit amb la presentació davant el públic acampat dels temes del seu últim disc, Desmemòries.
Categoria: General
Escrit per: acampada
AcampadaTV una sèrie de "càpsules" audiovisuals que aniran recollint en imatges i sons l'esperit i l'ambient de l'Acampada Jove 2007.

Categoria: General
Escrit per: acampada
Treballar a l'Acampada Jove

La perspectiva que tens quan vas a l'Acampada Jove exclusivament a gaudir-ne i la que tens quan vas a treballar com a voluntari és notablement diferent. Com a acampat, els tres dies que dura
Els qui treballem a l'Acampada no només veiem grups bonísims sobre l'escenari, sinó que a més a més fem possible que molta altra gent participi d'aquests i altres gaudis de l'Acampada
l'Acampada son dies de relax, d'oblidar-te una mica del món i alhora de reflexionar una mica més seriosament que de costum sobre el que passa en aquest món. Dies de festa i companyerisme en un ambient de llibertat com és difícil trobar en altres moments de l'any en altres indrets del país. Son dies tranquils i nits frenètiques.

En canvi, pels que treballem a l'Acampada tot el dia és frenètic. A estones, per descomptat, l'activitat decau, però en general no son dies de festa sinó sobretot de treball i compromís. Podem dir que no gaudim de l'Acampada? Jo no diria tant. És evident que ens perdem més d'un concert i més d'una activitat, i que passem 12 o 15 hores quasi seguides treballant mentre els acampats es dediquen exclusivament a gaudir de tot el que el nostre treball aporta. Malgrat tot, això també és part de la gràcia. Anant a treballar a l'Acampada no només veus sobre l'escenari grups bonísims (que també), no només coneixes molta gent nova (que també) ni només assisteixes a interessants xerrades i a activitats culturals d'allò més enriquidores. No: a més d'això, fas possible que altra gent participi de tot això. I quan tot acaba i t'adones que has aportat el teu granet de sorra a fer possible un fenòmen de les dimensions de l'Acampada, t'adones que el teu esforç ha pagat la pena.
Categoria: General
Escrit per: acampada
No hi ha dubte de que els moments àlgids de l'Acampada Jove són aquells que concentren les masses acampades: els concerts i l'acte polític central. I no hi ha dubte que aquests moments arriben al vespre i la nit, sobretot de divendres i dissabte. I, malgrat tot, el cert és que els primers moments de l'Acampada, quan encara estan arribant els primers assistents i la zona d'acampada encara està mig buida, tenen el seu encant.
És als primers moments de l'Acampada, entre els amics, quan un es troba a gust


Al menys, es tracta dels moments en que trobes més tranquil·litat, la suficient com per a recuperar les energies que gastaràs a la nit deixant-te els pulmons als concerts. I es tracta dels moments en que pots anar acostumant-te a l'ambient que es respira a l'Acampada i que es respirarà (que respiraràs) durant els següents dies.

És en aquests moments quan un es permet descansar del viatge, seure amb els i les colegues i fer uns riures mentre s'espera a que arribin les primeres activitats i, és clar, els primers concerts. Als concerts i a l'acte polític central un es troba enèrgic, eufòric potser; però a la zona d'acampada, en companyia dels amics, un es troba a gust. I és que l'Acampada es viu de moltes maneres.
Els primers moments...

12/07/2007: Un fantasma mediàtic

Categoria: General
Escrit per: acampada
Un fantasma recorre els Països Catalans: el fantasma de l'Acampada Jove. A tot arreu se'n parla, tot el jovent la coneix, desenes de milers de joves hi van any rere any, però tanmateix aquesta multitudinària trobada de joves d'arreu del país rep sovint menys atenció per part de grans mitjans de comunicació catalans que d'altres festivals que se celebren als Països Catalans i que van clarament per darrere de l'Acampada en quant a nombre d'assistents i en quant a ressò entre el jovent català. Un que si que se'n fa ressò és en Roger Palà, que irònicament parla de "festival ectoplasmàtic" per a referir-se a aquest caràcter fantasmagòric que a nivell mediàtic té l'Acampada: "El festival més ectoplasmàtic dels que s'organitzen als Països Catalans: és de llarg un dels més multitudinaris (38.000 persones el 2006), però mai aconsegueix grans espais als mitjans de comunicació. És com un fantasma que recorre Europa... El que passa és que cada any hi va més gent." Estem convençuts que en Roger l'encertarà en això últim, i esperem i desitgem que en canvi s'equivoqui en les seves previsions mediàtiques.
Categoria: General
Escrit per: acampada
Doncs sí, arriba la recta final: queden 5 hores per a que comenci el primer dia de l'Acampada Jove i 17 per a que l'Acampada obri oficialment les seves portes. Les JERC, que ja porten dies a Sant Celoni treballant en el muntatge i l'organització dels espais de l'Acampada, convertiran Sant Celoni, a partir de demà i durant tres dies, en el centre neuràlgic del jovent independentista. Transformació que seria impossible sense els milers de joves que ja han comprat el seu abonament i que a partir de demà començaran a gaudir de la seva Acampada. I tu, deixaràs que t'ho expliquin?
Categoria: General
Escrit per: acampada
En els moments de publicar aquest post ja s'han col·locat els gairebé tres quilòmetres de tanca que marquen els límits del recinte de l'Acampada Jove 2007. Aproximadament, també s'ha acabat la instal·lació de l'estructura metàl·lica de l'escenari principal de l'Acampada, i s'han començat a instal·lar els panells informatius per als acampats. A la mateixa hora, i a quaranta quilòmetres del recinte d'Acampada, a la seu nacional de les JERC s'acaben d'empaquetar els més de 5.000 kits de benvinguda per als primers acampats del dijous, que inclouen la guia del festival, informació de les JERC i elements imprescindibles per gaudir d'un bon festival.

Per què les JERC, una organització política, porta a terme cada any l'Acampada Jove? L'Acampada és el principal escenari musical en català durant tot l'any, i és, com molt bé assenyala en Roger Buch al seu llibre L'esquerra independentista avui, l'acte independentista portat a terme per una organització política amb més participants. L'Acampada té sentit perquè el nostre país no és normal. Si tinguéssim estat i la nostra cultura no estigués en intent de permanent minorització per part dels estats espanyol i francès, l'Acampada no passaria de ser una festa de partit (amb molt de públic, això sí), o estaria organitzada per una promotora musical i no una organització política. Però com que som menys que un estat, l'Acampada és més que un festival.

L'Acampada Jove és el catalitzador del moviment juvenil que representem les JERC. Enguany tornarem a construir una ciutat efímera durant quatre dies a Sant Celoni, on els i les joves que participin viuran la independència, la cultura, la llibertat i el socialisme. Convivint durant quatre dies a la zona d'acampada, participant dels concerts massius a l'escenari principal, anant a les xerrades i els debats i gaudint de la cultura popular. Quatre dies on podran comprovar el compromís de més de 400 joves militant de les JERC que, desinteressadament, faran possible l'Acampada encarregant-se de l'organització de tots els serveis per als participants.

L'Acampada és la porta oberta de l'independentisme compromès i conscient als milers de joves que participen del festival, convidant-los a participar també del projecte la resta de l'any. L'Acampada és una ciutat efímera independent, justa, culta i lliure que aspira, sobretot, a deixar d'esdevenir efímera i compartir el seu projecte amb tot el país, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Més 38.000 joves hi prendrem part, no et quedis a casa!

Pere Aragonés

Portaveu Nacional de les JERC

03/07/2007: Apoteosi acampada

Categoria: General
Escrit per: acampada
Arriben els dies d'escalfar motors. Els dies d'omplir-se d'il·lusió i d'enèrgia. Arriben els dies de frisar perquè arribi el moment de plantar la tenda i anar a gaudir dels concerts. Arriben els dies de la recta final de l'Acampada. Els dies, també, per a què els i les que encara estan indecises s'acabin de decidir. Per a tots, per als que ja s'han decidit i estan preparant-se pel que viuran la setmana que ve, i també per als que encara els hi cal alguna raó més per a decidir-se a venir a Sant Celoni els propers dies 12, 13 i 14, l'organització de l'Acampada Jove ha preparat i difós aquest darrer video promocional. Si després de veure'l segueixes sense comprar el teu abonament, ens costarà creure que tens sang a les venes :-)

I sense més, aquí el teniu: un video apoteòsic per a una Acampada que, sens dubte, serà apoteòsica:

Categoria: General
Escrit per: acampada
Actuaran a l’espai Cultura el primer dia de festival

L’Espai Cultura de l’Acampada Jove d’enguany, el qual inclou una carpa de 1.000 m2, acollirà el primer dia de festival, dijous 12 de juliol, les actuacions dels guanyadors dels concursos organitzats per les JERC arreu del territori per tal de donar l’oportunitat als grups no tan coneguts de participar a l’Acampada Jove. En aquesta dotzena edició s’han guanyat el passaport pel festival els valencians Desgavell, guanyadors del concurs JERoCk’07, els rockers Nous Espectres que es van imposar al BarnaSo i els barcelonins Banda Barretina, els quals van quedar primers a la quarta edició del Connecta.
Els Desgavell, grup provinent d’Oliva (La Safor), es van proclamar guanyadors del JERoCK 07, celebrat aquest divendres 29 de juny al Casal Jaume I de Russafa gràcies als seus ritmes trepidants i melodies fàcils, ben esmolades amb ska, punk i reggae.
Per la seva banda, Nous Espectres es van imposar al BarnaSo, celebrat també aquest passat cap de setmana. EL grup, que neix de l’herència de la formació Espectres, recupera versions dels grups clàssics del rock com són The Who, Ramones, Hendrix, i les combina amb cançons de collita pròpia amb tornades senzilles i lletres sobre les vides personals dels companys de la banda.
Finalment, qui compartirà escenari amb els dos grups ja esmentats seran Banda Barretina, guanyadors de la quarta edició del Connecta, el festival organitzat per les JERC i l’Associació Ludico-Cultural de Joves del Vallès. Banda Barretina s’autodefineix com “el so de Catalunya”i es reivindiquen com l’alternativa “a l’espera que arribin nous genis a l’escena catalana”.
Carpa Cultura
Categoria: General
Escrit per: acampada
Tots ells arriben amb nou disc al festival de Sant Celoni

Dijous 12 de juliol serà el torn d’Els Pets, divendres 13, de La Troba Kung-Fú, i dissabte 14, tocaran els Obrint Pas. Amb aquests grups, entre d’altres, inclosos al cartell, l’Acampada Jove 07 reuneix a Sant Celoni les tres bandes de música catalana més potents del moment. És dóna la casualitat, a més a més, que els tres grups arriben amb nou disc al festival. Si bé la banda liderada per Joan Garriga, La Troba Kung-Fú, ja fa més temps que va treure a la venta Clavell Morenet, en el cas dels Pets ha estat aquesta primavera quan han presentat el seu Com anar al Cel i tornar, a l’igual que Obrint Pas amb Benvingut al Paradís.

Obrint Pas

Els veterans PETS, consolidats com una referència indiscutible de la cançó catalana, apareixen després de tres anys de l’àlbum anterior, amb un nou treball del qual els crítics han subratllat el seu grau de maduresa. Centrat en les relacions afectives, l’amor, el desamor i la necessitat d’estimar, no s’oblida tampoc de les cançons de denúncia als cànons estètics de la societat, o de les lletres que relaten les dificultats de la vida. El trio de Constantí, després de dos anys sense trepitjar l’Acampada, retornen un cop més compromesos amb la terra i amb la llengua, i combinant els tons lúdics, intimistes i reivindicatius, amb les lletres sinceres, sensibles i populars de sempre.

Per la seva part, Obrint Pas torna per vuitena vegada a l’Acampada Jove i serà l’encarregat de tancar la dotzena edició del festival. Amb Benvingut al Paradís han aconseguit combinar sons tradicionals mediterranis amb son contemporanis, sense deixar de banda l’energia característica i els ritmes que els defineixen com són el rock, l’ska i el reggae. Tot plegat, tenint present que rere la seva música, els de Benimaclet s’han convertit, gràcies a les seves lletres, en el grup reivindicatiu per excel•lència dels Països Catalans.

Finalment, la banda que debuta en aquest festival és La Troba Kung-Fú, que per primera vegada porta la seva rumba fins a Sant Celoni, per bé que alguns dels seus components com l’inconfusible cantant i acordionista, Joan Garriga, és un bell conegut de l’Acampada. El grup, nascut al 2005 i amb el primer disc al mercat aquest hivern ha sabut guanyar el suport de bona part del públic, així com de la crítica i s’ha situat com a referent del panorama català actual.

La rumba, el rock català i l’energia mediterrània, encarnats en La Troba Kung-Fú, Els PETS i Obrint Pas, sens dubte són els tres ingredients que situen l’Acampada Jove 07 com el referent de la música catalana actual.
Per completar l’oferta, el festival obre les portes a tots aquells grups que reivindiquen un lloc predominant en l’escena catalana. Per això, en aquesta dotzena edició l’escenari principal acull Soul Atac, Burman Flash i Feliu Ventura i la resta d’espais tindran com a protagonistes grups musicals en català guanyadors de diversos concursos de música i de maquetes celebrats arreu del territori.