EMISSIÓ: 11 DE MAIG

A principis de març del 2010, José Mújica prenia possessió del càrrec de president de l’Uruguai. Mújica, al capdavant del Frente Amplio, és el segon president d’esquerres de la història del país. El que molt poca gent sap és que, fa anys, va formar part del moviment guerriller urbà MLN-Tupamaros, la guerrilla on va militar de manera destacada el protagonista del reportatge que avui emet “60 minuts”: Antoni Mas, un mallorquí que, amb les seves accions revolucionàries, es va convertir en l’home més buscat a l’Uruguai.

Antoni Mas, protagonista del reportatge.

El guerriller tupamaro d’origen mallorquí Antoni Mas Mas és el protagonista del documental Estat d’exili. Mas va néixer a Mallorca, però va emigrar a l’Uruguai amb la seva família quan només tenia 5 anys. La lluita contra les injustícies socials el va dur a incorporar-se, a finals dels anys 60, a la guerrilla urbana MLN-Tupamaros.

L’any 1970, la guerrilla va segrestar Dan Mitrione, agent de la CIA a Montevideo, que instruïa la policia i els militars en tècniques de tortura. Les negociacions per al seu alliberament no van donar cap resultat i la junta de dirigents del MLN-Tupamaros va decidir executar Mitrione. L’encarregat de l’execució va ser Antoni Mas. Aquesta acció, que va convertir Mas en un dels homes més cercats per la policia, va ser el tema central de la pel•lícula Estat de setge, del director de cinema Costa-Gavras.

L’MLN-Tupamaros va caure l’any 1972 i tots els seus militants van ingressar a la presó. L’arribada, un any després, de la dictadura civicomilitar va imposar la tortura com a sistema dins de les presons. Una tortura que va ser especialment cruel amb Antoni Mas, que va passar 13 anys tancat i que va acabar amb greus trastorns físics i mentals.

Amb la fi de la dictadura, Toni Mas va tornar a Mallorca, enmig d’una gran expectació. Estat d’exili fa un recorregut per la vida i el context social d’aquest mallorquí, que va morir a l’illa l’any 2002 .

Avui dia alguns dels companys d'Antoni Mas en el moviment Tupamaro són membres del govern uruguaià. Destaca José Mujica, president de l’Uruguai.