Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"REGGIE YATES, VIDA I MORT A CHICAGO"

EMISSIÓ: dimecres 29 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Chicago s’ha convertit en una de les ciutats més violentes dels Estats Units. Els tirotejos, les morts i els ferits per armes de foc són quotidians.
El premiat documentalista Reggie Yates s’endinsa en la conflictiva realitat de la ciutat adoptiva de l’expresident nord-americà Barack Obama. La taxa d'assassinats a Chicago s'ha disparat un 72% el 2016, un 88% per armes de foc. El 2015 hi va haver 468 assassinats, un increment d’un 12,5% respecte a l’any anterior. La majoria de víctimes són joves afroamericans. Qui n’és el culpable?

L’atenció pública i periodística se centra en la brutalitat policial i les seves conseqüències. És un fet. Als cossos de la policia, no només a Chicago sinó a la majoria del territori nord-americà, se’ls acusa d’actuar amb mentalitat racista. La diferent actitud mostrada pels agents en relació amb la delinqüència de raça blanca n’és una prova. Però aquest fet que sembla prou inqüestionable, i que ha generat i genera tot tipus de protestes als Estats Units, no ho explica tot. I no ho explica particularment a Chicago.

Després d’assistir al funeral d’un jove negre assassinat amb una arma de foc, Reggie Yates canvia l’orientació de la seva investigació. I s’enfronta amb un problema encara molt més greu que la violència policial: l’autèntica guerra diària protagonitzada entre els mateixos joves afroamericans de diversos barris de Chicago, en un context d’extrema pobresa, falta de feina i desesperança absoluta en el futur.

Dirigit per Toby Trakman


.

» Text complet

20/11/2017: "Veus censurades"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"VEUS CENSURADES"

EMISSIÓ: dimecres 22 de novembre, a les 23.00, al 33 i 7 dies a Internet

Un testimoni excepcional sobre un període vital – la “Guerra del Sis Dies” – en la història d’Israel i del Pròxim Orient.La guerra dels Sis Dies del 1967 va acabar amb una decisiva victòria de les forces d’Israel. Les tropes hebrees van aconseguir el control total de Jerusalem, de Cisjordània, de la franja de Gaza i de la península egípcia del Sinaí.

És una guerra retratada, fins avui, com una empresa justa, un emblema radiant de l'orgull jueu. Una setmana després d’acabada la Guerra, un grup de joves membres de la comunitat kibbutz, dirigits per l’escriptor Amos Oz i per l’editor Avraham Shapira, van gravar les converses íntimes que van mantenir amb soldats que havien tornat de les línies del front.

Els enregistraments van revelar una mirada sincera sobre aquella breu fase històrica en què Israel-David es va transformar en Israel-Goliat. L'exèrcit israelià va censurar les gravacions permetent als kibbutzninks publicar només un fragment de les converses. "Veus censurades" revela els enregistraments originals per primera vegada. Un testimoni excepcional sobre un període crucial en la història d’Israel i del Pròxim Orient


Dirigit per Mor Loushy
.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"NO TINDREU EL MEU ODI"

EMISSIÓ: dimecres 15 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

En el segon aniversari dels atemptats de París


Un retrat humà i psicològic excepcional sobre el dol, el dolor i l’esperança dels familiars de víctimes d’atemptats
Dies després que la seva dona va ser assassinada a la sala Bataclan de París, Antoine Leiris va escriure a Facebook una carta oberta als l’assassins. Va ser un text escrit amb un sentit de la dignitat excepcional, també desafiant, indicant que els terroristes d’Estat Islàmic havien fracassat perquè mai els regalaria el seu odi.

El missatge de Leiris va ser compartit centenars de milers de vegades a tot el món i va inspirar l’edició d’un llibre de gran èxit.En aquest documental excepcional, Leiris decideix acostar-se a gent com ell: persones que tracten de refer les seves vides després que algun dels seus familiars hagi estat víctima mortal d’un atac terrorista.

A través de les històries “dels altres”, Antoine tracta d’entendre els seus propis sentiments i de predir com seran l’endemà i els dies següents, les setmanes, els anys. “No tindreu el meu odi” combina l’optimisme i l’emoció, el desig de no retirar-se del món i un anhel per recuperar un propòsit a la vida.

Però, és possible que ressorgeixi l’odi? És massa fort el desig de venjança? Com se supera la mort d’algú molt estimat víctima del terror?

Dirigit per Antoine Leiris i Karine Dusfour.
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"BAGDAD, UNA CIUTAT ENTRE MURS"

EMISSIÓ: dimecres 1 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Mentre tot el Pròxim Orient continua amenaçat per Estat Islàmic i altres forces jihadistes, la protecció de Bagdad, la capital iraquiana, ha esdevingut un gran repte geoestratègic.

Assolada durant la Segona Guerra del Golf i camp de batalla cotidià entre les tropes nord-americanes i les milícies sunnites i xiïtes, ara sembla viure al mig d’un compàs d’espera.

L’escenari actual de Bagdad ha generat aliances puntuals, com la dels Estats Units I l’Iran, almenys en aquesta qüestió.

“Bagdad, crònica d’una ciutat entre murs” és la història de la ciutat des de dues visions, aproximacions, complementàries: la de la gestió de la capital iraquiana pels poders federals i els seus aliats i la del dia a dia dels seus ciutadans.

A pesar de ser colpejada una i una altra vegada pel terrorisme jihadista I suportar divisions ètniques i religioses, Bagdad ha esdevingut ja l’únic lloc del Pròxim Orient on les poblacions civils xiïta i sunnita encara conviuen. La gran qüestió és: fins quan?

Dirigit per Lucas Menget i Laurent van der Stockt .

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LENIN, UNA ALTRA HISTÒRIA DE LA REVOLUCIÓ RUSSA"

EMISSIÓ: Dimecres 25 d'octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

I si Lenin hagués estat un home arrossegat pels esdeveniments
i no pas el visionari omniscient que la llegenda va momificar?

“Lenin, una altra història de la revolució russa” rememora el centenari d’una revolució que no va canviar només la història del país, sinó la de tot el món. El documental ofereix una sorprenent relectura d’aquells fets i de la figura de Lenin amb imatges d’arxiu inèdites.

El documental posa en qüestió la idea que Lenin va desencadenar la Revolució d'Octubre del 1917 i així va contribuir a capgirar el món, buscant precisament desconstruir aquesta “il·lusió heroica”. Amb la col·laboració de l’historiador Marc Ferro, especialista francès en aquest període, i Michel Dobry, especialista en crisis polítiques, el film narra la història d'un Lenin arrossegat per la força dels esdeveniments, sense autoritat sobre les seves tropes i sovint absent, un Lenin molt allunyat d'aquell home que la llegenda va momificar.


Dirigit per Cédric Tourbe.

.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"FÀRMACS FALSIFICATS LETALS"

EMISSIÓ: dimecres 18 d'octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet (geolocalitzat a Espanya)

Els fàrmacs falsificats maten més de mig milió de persones anualment. Falsificar medicaments s'ha convertit en un negoci il·legal global i increïblement lucratiu.
Els fàrmacs falsificats maten més de mig milió de persones anualment. Falsificar medicaments s'ha convertit en un negoci il·legal global i increïblement lucratiu. Els fàrmacs falsificats són una amenaça creixent per a la salut pública. La lluita contra aquesta amenaça no és fàcil perquè hi ha implicades moltes capes de la societat i la burocràcia.

Cecilia Fant, una agent d'intel·ligència i cap de la Operació Pangea de la Interpol, té una missió. Ha renunciat a la vida de família i treballa contra rellotge amb col·legues de diferents països del món per propiciar un canvi.

Aquest documental investiga què passa quan la societat comprèn que s'enfronta a una amenaça tan gran que no sap com derrotar-la. Però, encara que la situació sigui crítica, hi ha unes persones dins del sistema que han emprès aquesta tasca sisífica que va molt més enllà del deure.Dirigit per Morten Krøgholt


.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA CÀRREGA DE LA PAU"

EMISSIÓ: dimecres 11 d’octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet (geolocalitzat a Espanya)


La història de la primera dona a Guatemala elegida fiscal general i la seva batalla contra la impunitat i pel processament per genocidi d’antics dirigents del país.Guatemala viu en un estat de violència permanent. Només el 2% dels casos d’assassinat s’han resolt. La immensa majoria de crims de la dictadura militar dels anys 80 encara els envolta la impunitat total. La societat ha perdut l’esperança i la fe en la justícia. És en aquest context que Claudia Paz y Paz, nomenada fiscal general del país el 2010, mira de canviar l’espiral de corrupció, violència i impunitat.

L’antic dictador Ríos Montt ha estat condemnat per genocidi. És el cas que Claudia ha pogut exposar per mostrar a tot el país que les coses poden canviar. Però pot ser capaç de deixar un llegat a partir del qual el país pugui construir un futur en pau?

“La càrrega de la pau”, a partir d’un accés privilegiat a la figura de la fiscal general, a la seva carrera professional i compromís ètic, ens mostra el perfil actual de Guatemala. La seva obstinació, però, té un elevat preu: les nombroses amenaces que rep i una dotzena de guardaespatlles que li recorden diàriament els perills que l’assetgen.


Director: Joey Boink


.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"CAMPS ENVERINATS"

EMISSIÓ: Dimecres 4 d’octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)


Aquest documental aborda la controvèrsia sobre l'ús dels herbicides basats en el glifosat i els efectes que poden tenir sobre la salut dels animals destinats al consum i, per tant, de retruc, sobre la salut de les persones.El glifosat és un dels herbicides més utilitzats arreu del món. Hi ha experts en salut pública que el consideren inofensiu, mentre que d'altres consideren que és una greu amenaça per a les persones i els animals.

L'OMS considera carcinògena aquesta substància química, fabricada pels laboratoris Monsanto, Syngenta i BASF, i demana que se'n prohibeixi l'ús agrícola.

El documental examina les investigacions proporcionades per agricultors, veterinaris i científics independents a Alemanya, Dinamarca i els Estats Units.

Més informació
http://www.newdocs.de/poisoned-fields-glyphosate-an-underrated-risk/

Dirigit per Volker Barth.

.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 12 de juliol, a les 22.35 i les 23.25, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

"LA REVOLUCIÓ DE L'ALTRUISME"

Una coproducció d’ARTE France i Via Découvertes

Durant moltes generacions hem cregut que l’home es mou per un cruel interès propi. En paraules de Richard Dawkins –que va escriure el best-seller “El gen egoista”- “naixem egoistes”. Però durant la dècada passada, aquesta idea ha estat cada cop més refutada. Noves investigacions en el camp de la ciència política, la psicologia, la sociologia i l’economia experimental estan forçant a repensar les accions humanes i la seva motivació.

Hi ha poderoses raons biològiques per creure que els grups de cooperació poden lluitar contra l’egoisme. Els nens petits mostren un comportament altruista quan amb només un any són capaços de conformar i comprometre’s amb un objectiu comú amb els adults. Hi ha incomptables exemples de comportaments desinteressats a la natura. Lleones que alleten cadells d’altres lleones, ocells que arrisquen la vida per avisar la bandada que s’aproxima un falcó o ratolins que passen gana abans que ho facin uns altres ratolins ferits.

En molts casos hi ha un imperatiu biològic per cooperar, especialment entre els individus que estan estretament relacionats i quan la supervivència del grup és més important que la de l’individu. La cooperació, juntament amb la mutació i la selecció, podria ser el tercer component de la història de l’evolució de Darwin.
Però si l’altruisme és intrínsec a l’home i podem beneficiar-nos d’actuar d’una manera desinteressada, llavors hauria de ser possible una societat estructurada al voltant de l’altruisme. L’escriptor de best-sellers Matthieu Ricard és el pioner d’un nou moviment que propugna la cooperació per afrontar els reptes globals. Els seus treballs s’ensenyen a l’Escola de Negocis de Harvard i ha influenciat molta gent, com el màxim directiu de Mars o l’economista Jeffrey Sachs.

“La veu de l’altruisme” analitza les raons científiques que hi ha darrere de la crida a una societat més solidària i cooperativa, l’aposta d’un grup d’investigadors, entre els quals hi ha primatòlegs, economistes, neurocientífics, psicòlegs... i un monjo budista.


Dirigit per Sylvie Gilman i Thierry de Lestrade.


.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 5 de juliol, a les 22.35 i 23.25, al 33 i 30 dies a internet

La història d’un petit poble de pescadors fa un gir radical quan s’hi construeix una estació de tren internacional i es converteix en un punt neuràlgic de transbordament de passatgers i de mercaderies entre França i Espanya durant gairebé 80 anys. Aquest és l’eix argumental de “Cervera, vila frontera”, que anirà seguit de la reemissió de “Tetes noves”, de Sacha Polak. La directora sap des de fa anys que és portadora del gen hereditari BRCA1 i que té moltes possibilitats de desenvolupar el càncer que va matar la seva mare als vint-i-nou anys, però li costa fer el pas d'extirpar-se els pits preventivament: té por de sotmetre's a un procés llarg i difícil per no res, encara que el seu entorn l'anima a fer-ho. La Sacha decideix plasmar en un documental quines són les seves opcions.“CERVERA, VILA FRONTERA”

EMISSIÓ: Dimecres 3 de maig, a les 22.35, al 33 i 30 dies a internet

La construcció d’una estació de tren internacional, determinant en el caràcter i la història de Cervera


Una coproducció de France Télévisions i Les Productions de la Main Verte
Cervera de la Marenda, poblet rossellonès de pescadors situat al cor d'una petita cala mediterrània a la frontera espanyola, es va convertir en una "ciutat fàbrica" sota l'impuls del desenvolupament industrial i comercial del final del segle XIX. L'arribada del tren i la construcció d'una estació internacional va trasbalsar la vida d'aquest enclavament, amb la diferència d'amplada de les vies espanyoles. Això va suposar un transbordament de passatgers i de mercaderies durant gairebé 80 anys. Aquesta situació serà l'origen d'importants vagues, com les del 1906 - segons algunes fonts, les primeres a França impulsades i protagonitzades per dones -, i de la riquesa de Cervera de la Marenda fins a l'obertura de les fronteres als anys 90 i la intensificació del transport per carretera.
Situat entre els Pirineus i el Mediterrani, la història d’aquest poble tan particular representa el curs social i econòmic del continent europeu al llarg del segle XX.

Dirigit per Michel Chinaski..

» Text complet

Anterior Següent© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.