Resultats de la cerca


Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 10 de juny a les 23.15, al 33.

Un viatge per Dubai, el Marroc, l’Índia, les illes Maldives i els Estats Units que ens ajudarà a conèixer de primera mà aquesta nova febre de l’or.


Una producció de La Compagnie des Taxi Brousse, Rappi Production i Informaction Film.El reportatge “La guerra de la sorra” (“Sand wars”), produït per a la cadena pública nord-americana PBS, és una sorprenent investigació sobre un dels recursos naturals més consumits del planeta. Atesa la gran demanda de sorra, les reserves mundials estan amenaçades. Tres quartes parts de les platges del món estan en declivi i en vies de desaparició, víctimes de l’erosió o del tràfic il·legal de sorra. Esperonades per la construcció d’habitatges, les bandes o “màfies de la sorra” saquegen platges i rius en busca d’aquesta preuada matèria primera.

La sorra ha infiltrat en silenci cada racó del nostre món. Fosa i transformada en vidre, la trobem a tots els prestatges. És també la font del diòxid de silici, un mineral que trobem al vi, als productes de neteja, detergents, paper, menjars liofilitzats, pasta de dents, cosmètics i una extraordinària varietat d’altres productes d’ús diari. Les cases, els gratacels, els ponts, els aeroports i les voreres, tot està parcialment compost de sorra. És una partícula elemental que es troba en el fonament del nostre desenvolupament modern.La sorra està considerada un material sense cost, un clàssic de les vacances a la platja, d’oferta il·limitada. Però, ¿és inexhaurible, aquest material omnipresent? Les quantitats disponibles, ¿poden igualar una demanda que no para de créixer, alimentada sense parar per la necessitat d’habitatge humà i d’expansió? Quines seran les conseqüències en el medi ambient i en la vida del planeta de l’extracció de sorra?

Dirigit per Denis Delestrac.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 3 de febrer, a les 23.15, al 33.

Una investigació del domini global que les institucions financeres exerceixen sobre els recursos i la comercialització de la natura


Una producció d’Arte France en col·laboració amb Via Decouvertes i Line Production.Un nou mercat està emergint. La desaparició d’algunes espècies animals en perill d’extinció n’ha augmentat el valor. El medi ambient s’ha transformat en capital especulatiu. La invisibilitat econòmica de la natura és el nou El Dorado de les finances.

El documental “Finançant la natura” (“Banking nature”) investiga la comercialització de la natura mundial. La protecció del nostre planeta s’ha convertit en un gran negoci, amb empreses com ara Goldman Sachs i Merrill Lynch comprant grans extensions de terra, plenes d’espècies en perill d’extinció, per poder vendre “crèdits de naturalesa”. Les empreses que amb la seva acció destrueixen el medi ambient és veuen ara obligades a comprar aquests crèdits i això ha fet sorgir nous centres financers especialitzats en aquest tipus de comerç.En països com els Estats Units, el sistema funciona molt bé. Molts economistes respectats, com Pavan Sukdhev, que va dirigir un seguit d’estudis de referència sobre l’economia dels ecosistemes, creuen que la millor manera de protegir la natura és posant-hi preu. Sukdhev calcula que els beneficis tangibles i intangibles derivats de la natura són de 72 bilions de dòlars l’any. D’altres, en canvi, temen que aquest mercat de la natura pugui portar les empreses a un interès financer per les espècies en extinció. També hi ha qui prediu que aquest mercat dels “crèdits de naturalesa” està abocat a estavellar-se, com va passar amb la bombolla de les puntcom en la dècada de 1990 o la crisi de les “subprime” del 2008. Però hi ha qüestions més àmplies en joc: quines garanties tenim que la nostra herència natural estigui protegida? I si el nostre patrimoni natural es posa a la venda?

Dirigit per Denis Delestrac i Sandrine Feydel.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.