"ANAR A LA GUERRA"


EMISSIÓ: el dilluns 7 d’octubre de 2019, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Com és realment anar a la guerra? Aquest documental de la cadena pública nord-americana PBS ens endinsa en l'experiència de l’horror de la batalla i revela la psicologia del soldat en el combat com mai havíem vist i sentit.


null

La guerra és la última paradoxa. Plena de terror, dolor i pena. “Anar a la guerra” ens ajuda a entendre aquesta paradoxa i arribar al cor de com és ser un soldat en temps de guerra.


null null

El documental ens mostra les experiències dels soldats en l’entrenament, en el trauma de la batalla i en el seu retorn a casa, en cas de sobreviure, a través de diversos conflictes.

El director d’aquesta autèntica immersió en la part més dolorosa de la condició humana és Sebastian Junger, autor del celebrat documental “Restrepo”, nominada a l’acadèmia dels Òscars de Hollywood, i Karl Marlantes, oficial de marina i autor del best seller “What is like to go to war” (“Com és anar a la guerra”).

“Going to war” aborda les respostes humanes més profundes que transcendeixen les batalles i les cultures i són universals al llarg de la història.

"Ens agrada pensar la guerra com una aberració, però gairebé no hi ha hagut un moment o una cultura de la humanitat que no hagi estat condicionada per una guerra. És universal ", diu Junger.
Amb el suport de múltiples recursos humans i tècnics, “Anar a la guerra” tracta de trepitjar un nou terreny sobre l’impacte de la guerra en homes i dones que l’han hagut d’experimentar i en les persones del seu entorn més pròxim.

"L'experiència de la guerra és difícil de comprendre per als que no han vist mai un combat", diu Michael Rosenfeld, productor executiu i vicepresident de la divisió de la PBS a Nova York. Aquest documental tracta d’aproximar l’espectador a la terrible experiència de multitud de persones al llarg de la història.

Dirigit per Sebastian Junger I Karl Marlantes


"L'ESPECTACLE DE LA GUERRA"


EMISSIÓ: el dilluns 7 d’octubre de 2019, a les 23.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


El març del 2011 Obaidah Zytoon, locutora de ràdio, i una colla d'amics surten al carrer a manifestar-se contra el règim opressor del president sirià Bashar al-Assad. Sabent que la Primavera Àrab canviarà per sempre el seu país, aquest grup d'artistes i activistes comença a gravar la seva vida i els esdeveniments que viu Síria. La resposta violenta del règim aboca el país a una cruenta guerra civil, i la brutalitat, la presó i la mort posa a prova les seves esperances d'un futur millor.
Obaidah Zytoon i els seus amics van treballar amb el director danès veterà Andreas Dalsgaard per donar forma, narrar, i editar anys de metratge amb una narrativa personal. “L’espectacle de la guerra” (“The Whar Show”), subtitulat "De la revolució a la guerra en set passos," destaca respecta a altres pel·lícules sobre Síria en molts sentits. En lloc d'insistir en escenes de vessament de sang, se centra en el que la revolució significava per a la gent comuna. La majoria dels amics de Zytoon no són agitadors polítics. Ells comparteixen aspiracions similars als joves de tot el món: alliberar-se de les restriccions de la religió i la repressió.


Però els somnis de revolució es converteixen en la realitat d’una guerra civil. Zytoon es veu obligada a marxar d’Homs al seu poble natal, Zabadani, prop del Líban, i al nord de Síria, on coneix rebels que estan lluitant que testimonien l’ascens de l’extremisme.

Dividida en set capítols (Revolta, Supressió, Resistència, Setge, Records, Fronts i Extremisme), la pel·lícula segueix durant anys la trajectòria d’Obaidah Zytoon i els seus amics, unes vides estroncades per la guerra i amenaçades per la violència, la presó, l’exili, la tortura i la mort.

Podeu veure el tràiler aquí.Festivals
TIFF, Toronto International Film Festival, 2016
Giornate degli Autori Venice Days, 2016
IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, 2016


Més informació
Web: http://www.thewarshow.com/


Dirigit per Andreas Dalsgaard i Obaidah Zytoon.