"EL COP D'ESTAT CORPORATIU"


EMISSIÓ: el dilluns 30 de setembre, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


L’any 1995, l’autor i assagista canadenc John Ralston Saul va afirmar que la societat actual ja no es basa en l’individu ni en la democràcia, tal com proclamen les veus dominants, sinó en el poder dels grups d’interès que han portat a terme un autèntic cop d’estat per imposar el corporativisme, un concepte creat i aplicat per Mussolini a Itàlia. La tesi de Raltson sembla confirmar-se cada cop amb més intensitat arreu del món.


null

El títol del nou documental de Fred Peabody (anteriorment responsable de “Tots els governs menteixen”) anuncia pràcticament en què consisteix. A partir d’una conferència del filòsof canadenc John Raulston Saul, en 1995, descriu el control creixent de les nostres institucions democràtiques per part de les empreses que busquen únicament els seus propis interessos. Saül assegurava que el fenomen avançava a "càmera lenta", però com il·lustra “El cop d’estat corporatiu”, la influència política decisiva de les grans corporacions ha augmentat ràpidament en l'època de Trump.


null null

Una democràcia ha de protegir els seus ciutadans, especialment els més vulnerables, però als Estats Units – argumenta el documental – això cada vegada és més difícil.

“El cop d’estat corporatiu” barreja la visió de filòsofs, escriptors i periodistes amb les experiències dels ciutadans del cinturó industrial del mig oest dels Estats Units. Allà la siderúrgia era pròspera però les últimes dècades ha estat víctima de tancaments i subcontractacions que han deixat les zones urbanes desolades i desesperades. Aquí és on Donald Trump troba alguns dels seus més fervents partidaris, ja que no es considera que forma part de l’odiat “establishment” de Washington.

null


El periodista Chris Hedges defensa que la crisi ha estat molt anterior a l’elecció de Donald Trump. Igual que la seva font d’inspiració - el filòsof canadenc John Ralston Saul - Hedges considera Trump com el símptoma de la malaltia. Fa dècades, la democràcia dels Estats Units va començar a vendre la seva ànima a les grans corporacions. Els grups de pressió i el corporativisme van prendre el control a Washington, minant gradualment la voluntat de la gent.

L’escriptora i periodista Naomi Klein ha descrit recentment l’administració de Trump com un “cop d’estat empresarial”. Hedges i Ralston Saul defensen que el veritable cop d’estat es va produir molt abans.

Dirigit per Fred Peabody


"LA REVOLUCIÓ TURÍSTICA"


EMISSIÓ: el dilluns 30 de setembre, a les 23.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Com han canviat Eivissa i Formentera durant els últims anys?


Una producció de Pauxa Films


L’arribada del turisme a les illes Pitiüses ha suposat una transformació radical, ja que ha passat, en poc més de mig segle, d’una economia de subsistència gairebé ancorada a l’edat mitjana a ser una societat moderna i rica, dedicada al turisme i als serveis. Unes illes convertides, ben aviat, en destinació turística de primer ordre i reconegudes mundialment.
“La revolució turística” recorre els últims anys d’aquestes illes i mostra els grans canvis en la seva societat i territori, partint de com eren Eivissa i Formentera en els anys cinquanta del segle XX, i avançant dècada rere dècada fins a l’actualitat. Des de l’arribada dels primers viatgers i de la seva trobada amb un territori verge i una societat molt tradicional, bàsicament rural, que els sorprèn i els captiva, fins als nostres dies, amb una anàlisi dels aspectes econòmics, socials, culturals, arquitectònics, antropològics, mediambientals i paisatgístics de la zona.

El documental compta amb l’actriu eivissenca Tita Planells com a conductora i amb el testimoni d’un ampli ventall d’entrevistats, entre els quals hi ha Javier Mariscal, Antonio Isasi, Carles Sans, Vicente Valero, Abel Matutes, Erwin Bechtold, Antonio Colinas, Silke, Charo Ruiz, Carlos Martorell, Pau Riba, Enric Majoral, Gerard Quintana o Míchel.
La transformació progressiva de les illes es mostra a partir de les imatges d’arxiu i infografies que permeten comparar les recreacions dels passat amb les imatges actuals corresponents.

Pel que fa a la banda sonora, hi participen músics com Pau Riba, Caïm Riba, Paco Fernández, Manolo Díaz, Known Rebel, Takeoff Studios, Ressonadors, Hugh Levick, Palermet, Marcial Rodríguez o Fernando García.

“La revolució turística” acosta al públic la complexa realitat de les illes Pitiüses, reflexiona sobre com eren, com han evolucionat i com preparen el futur.


Podeu veure’n el tràiler aquí.


Premis
Premi al millor documental de promoció turística, Festival de Cinema El Món del Viatge, Lloret de Mar, 2015.


Festivals
Atlantidoc, Festival Internacional de Cine Documental d’Uruguai, 2014.


Dirigit per Pablo Alcántara i Rafael Alcántara.