LA FESTA MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA


EMISSIÓ: dimecres 23 de maig, a les 23.00, al 33, 7 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


La gran festa organitzada pel xa de l’Iran, Reza Pahlavi, l’octubre de 1971 per commemorar el 2.500 aniversari de la monarquia persa va ser el principi de la fi del seu règim.
El 1971, el xa de l'Iran, l'autoproclamat "rei de reis", va celebrar el 2.500 aniversari de la monarquia persa organitzant la festa més famosa i més imponent de la història.
Reza Pahlavi hi va destinar grans recursos, el diner no era cap problema: es va construir un aeroport internacional i 80 quilòmetres d'autopista per arribar al lloc del desert, a les antigues ruïnes de Persèpolis, on se celebrava l’esdeveniment.

Durant més d'un any, es va crear un oasi esplèndid ple de boscos, flors, fonts i es van importar d’Europa 50.000 ocells cantaires. Fins i tot un dels més cèlebres restaurants del món, el Maxim's de París, va haver de tancar durant dues setmanes per atendre les comandes del xa.
A les dones convidades se’ls va oferir una caixa forta, tot un búnquer, per a les seves joies, i els avions militars iranians anaven i venien de París amb 150 tones d'equips de cuina.

Tot - excepte el caviar - va ser traslladat des de França per al gran esdeveniment que commemorava la història persa.
Però la festa volia ser alguna cosa més: per al xa, personalment, l’afirmació de la seva glòria absolutista. Internacionalment, l’objectiu era aconseguir situar el país en l’esfera de les grans nacions del món.

Internament, la realitat va ser ben diferent. Els historiadors coincideixen que aquesta festa extravagant i grandiloqüent, en un país amb grans bosses de pobresa, va ser l'inici de la cadena d'esdeveniments que van culminar en la revolució islàmica de l’aiatol·là Khomeini i en l’exili del mateix xa i de la seva família.

Dirigit per Hassan Amini