"BAGDAD, UNA CIUTAT ENTRE MURS"

EMISSIÓ: dimecres 1 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Mentre tot el Pròxim Orient continua amenaçat per Estat Islàmic i altres forces jihadistes, la protecció de Bagdad, la capital iraquiana, ha esdevingut un gran repte geoestratègic.

Assolada durant la Segona Guerra del Golf i camp de batalla cotidià entre les tropes nord-americanes i les milícies sunnites i xiïtes, ara sembla viure al mig d’un compàs d’espera.

L’escenari actual de Bagdad ha generat aliances puntuals, com la dels Estats Units I l’Iran, almenys en aquesta qüestió.

“Bagdad, crònica d’una ciutat entre murs” és la història de la ciutat des de dues visions, aproximacions, complementàries: la de la gestió de la capital iraquiana pels poders federals i els seus aliats i la del dia a dia dels seus ciutadans.

A pesar de ser colpejada una i una altra vegada pel terrorisme jihadista I suportar divisions ètniques i religioses, Bagdad ha esdevingut ja l’únic lloc del Pròxim Orient on les poblacions civils xiïta i sunnita encara conviuen. La gran qüestió és: fins quan?

Dirigit per Lucas Menget i Laurent van der Stockt

"VIATGE AL LLOC MÉS SEGUR DEL MÓN"

EMISSIÓ: dimecres 1 de novembre a les 23.54, al 33.

Una producció de Mira Film en coproducció amb Schweizer Radio i SRG SSR.Letals, altament radioactius, els residus de dècades d’ús d’energia nuclear perduraran durant segles. La localització d’un dipòsit definitiu per a aquests residus és un dels grans desafiaments que afronta el planeta, i els experts estan buscant llocs segurs i geològicament estables a tot el món.

La Xina busca intensament un lloc segur al desert. Suïssa està a punt de trobar una comunitat disposada a acceptar un cementiri nuclear. Activistes alemanys combaten la construcció d’una instal·lació d’emmagatzematge provisional a Gorleben. Al Regne Unit, els municipis dels voltants de la planta de processament de Sellafield no accepten un repositori definitiu. A Suècia, una comunitat local està disposada a assumir aquest risc, i a l’estat de Nou Mèxic un alcalde hi veu oportunitat d’ingressos per al seu municipi.Durant trenta-cinc anys, el físic nuclear suís Charles McCombie ha treballat per a diverses organitzacions internacionals de tot el món en la recerca d’un dipòsit per als residus nuclears. “Viatge al lloc més segur del món” (“Journey to the safest place on earth”) examina les limitacions i les contradiccions d’aquesta recerca global. Defensors i opositors de l’energia nuclear s’enfronten a aquesta possibilitat i s’enfronten per les solucions més adequades. Dues actituds dogmàtiques que acaben esdevenint inestables.

Dirigit per Edgar Hagen.