EMISSIÓ: Dimecres 31 de maig, a les 22.45 i 23.40, al 33 i 30 dies a internet

Durant els últims 30 anys el nombre d’al·lèrgies ha proliferat. Un repte per a la medicina que s’enfronta al nostre món modern; amb els canvis alimentaris, les contaminacions i les espècies vegetals que jo no tenen fronteres. “Al·lèrgies planetàries: De qui és la culpa?” presenta les últimes investigacions sobre aquest tema i els nous tractaments per als malalts.
A continuació, “El preu del sexe”, una investigació sobre el tràfic sexual i l’abús de dones joves a l’Europa de l’Est. Un documental íntim, punyent i revelador, narrat per les mateixes protagonistes, que trenquen el mur de silenci que els imposen la vergonya, la por i la violència.
“AL·LÈRGIES PLANETÀRIES: DE QUI ÉS LA CULPA?”

EMISSIÓ: : Dimecres 31 de maig, a les 22.45, al 33 i 30 dies a internet

Quins són els factors responsables de l’augment de les al·lèrgies al món?

Als països industrialitzats, la nostra manera de viure ha canviat més en 30 anys que en diversos mil·lennis. Mentre que la nostra esperança de vida s'ha més que doblat als països desenvolupats, el nombre d'al·lèrgies s'ha multiplicat allà on la vida diària s'ha urbanitzat. El nombre d'al·lèrgies s'ha multiplicat per set i prop d'un 40% de la població presenta manifestacions al·lèrgiques. Les reaccions més freqüents són: rinitis, conjuntivitis, asma o èczema. Majoritàriament les al·lèrgies són benignes, d'altres poden ser mortals.

Què és l’al·lèrgia? Com s’expliquen els seus mecanismes, encara envoltats de misteris? El documental explora les diferents hipòtesis a través dels darrers experiments científics. A mesura que la manera de viure canvia i que l’hàbitat s’urbanitza, les al·lèrgies augmenten.

L’herència genètica és un factor de predisposició. Si els pares no són al·lèrgics, el fill només té un 15% de probabilitats de desenvolupar al·lèrgia. Però si un dels dos pares sí que ho és, augmenten a un 40% i si tots dos ho són, a un 80%. És una malaltia multigènica, en què entren en joc nombrosos factors, incloent-hi molts factors genètics.
Les al·lèrgies es manifesten per mitjà de malalties diferents. L'asma n'és una. L'Organització Mundial de la Salut calcula que hi ha 300 milions d'asmàtics al món i, només a França, l’asma provoca 63.000 dies d'hospitalització l'any. Els estudis científics han mostrat que els pics de contaminació estan relacionats amb més hospitalitzacions, consultes i tractament de crisis. Però, encara que no hi hagi pics, a les ciutats estem exposats a una contaminació crònica que pot tenir repercussions sobre l’aparell respiratori. D’una banda, hi ha la contaminació exterior causada per la contaminació dels automòbils, l'ozó, les partícules del gasoil, i, de l’altra, la contaminació interior relacionada amb els compostos orgànics volàtils que hi ha a les coles, els vernissos, a les coses que portem a la tintoreria o el tabac. Avui se sap, per exemple, que el que agreuja les al·lèrgies i l'asma són les partícules nocives del gasoil. En canvi, als llocs sense industrialitzar ni urbanitzar, com l’Àfrica o les comunitats amish dels Estats Units, hi ha moltes menys al·lèrgies.

El documental fa preguntes sobre les conseqüències d’aquests trastorns en la nostra salut, presenta els resultats de les últimes investigacions sobre aquest tema i també explica les noves vies terapèutiques per alleujar els malalts.

En podeu veure el tràiler aquí.

Dirigit per Piérrick Hordé i Véronique Berthonneau.“EL PREU DEL SEXE”

EMISSIÓ: : Dimecres 31 de maig, a les 23.40, al 33 i 30 dies a internet

El preu del sexe és el preu de la vida humana.
Una investigació sobre el tràfic sexual.

“The price of sex” és una investigació sobre el tràfic sexual i l’abús de dones joves a l’Europa de l’Est. Un documental íntim, punyent i revelador; una història explicada per les mateixes protagonistes, que trenquen el mur de silenci que els imposen la vergonya, la por i la violència. La fotoperiodista búlgara Mimi Chakarova segueix al llarg de set anys un món tenebrós que porta les noies explotades sexualment des dels seus països fins a l’Orient Mitjà i a l’Europa Occidental.

Quan va caure el mur de Berlín, l’any 1989, alguns països van tenir l’oportunitat de comprovar que el capitalisme també té una cara molt crua. Moltes noies procedents de llogarets rurals, algunes adolescents, no tenien ni l’educació ni les habilitats per sobreviure en aquest nou món i es van convertir en una mercaderia que es ven, s’explota i es rebutja. Totes elles comparteixen un relat molt similar: esperançades per trobar el lloc de feina a l’estranger que els havien promès, van ser venudes a proxenetes que les van tancar en bordells i clubs de sexe.El documental fa un llarg viatge amb algunes noies que han sobreviscut al drama de l’esclavatge sexual. Les acompanya en el retorn, des dels llocs on van ser víctimes fins als pobles d’origen. Un testimoni valent de com funcionen per dins les inquietants i fosques xarxes que les van fer prostituir contra la seva voluntat, integrades per policies, clients i proxenetes.

“The price of sex” posa en evidència que el tràfic sexual no es redueix a la mera equació de l’oferta i la demanda. És una història de desesperació, pobresa i abús, sense accés a la justícia i amb elevats nivells de corrupció, però també és la història d’unes dones que trenquen el seu silenci i posen en evidència totes les complicitats que sustenten aquest drama.

Podeu veure el tràiler aquí.

Més informació
Web: http://priceofsex.org/


Dirigit per Mimi Chakarova.