EMISSIÓ: Dimecres 17 de maig, a les 22.53 i a les 23.43, al 33 i 30 dies a internet

Tres anys després que una fàbrica grega tanqués les portes i deixés sense feina setanta treballadors, una vintena es proposen de reobrir-la com a una cooperativa, amb els principis d’igualtat i democràcia. A les ruïnes d’una Europa devastada per la crisi econòmica, neix una utopia. “Pròxima parada: utopia” s’estrena a “60 minuts” després d’una reconeguda trajectòria per festivals internacionals, amb guardons com l’URTI i una nominació als Prix Europa.
A continuació, l’altra cara de la moneda. Per als protagonistes de “Com ser milmilionari”, guanyar diners no és el que més els preocupa. El documental explora la vida dels multimilionaris, les seves il·lusions, aficions i projectes.
“PRÒXIMA PARADA: UTOPIA”

EMISSIÓ: Dimarts 17 de maig, a les 22.53, al 33 i 30 dies a internet

La utopia d’una empresa autogestionada pels treballadors
amb els principis d’igualtat i democràcia


El febrer del 2013, els extreballadors de Viome, una empresa grega de materials de construcció de Tessalònica que s’ha declarat en fallida, decideixen reobrir la fàbrica per gestionar-la ells mateixos i produir-hi productes de neteja ecològics. El seu projecte rep la solidaritat d’altres grecs i d’activistes d’arreu del món, mentre que l’antiga propietària, amb diverses condemnes per mala gestió de l’empresa, intenta evitar l’ocupació de la fàbrica. Els treballadors volen establir una illa d’utopia en un entorn capitalista, i afronten un munt d’obstacles i conflictes a tots els nivells, tant amb els polítics grecs amb qui han de negociar, com a l’hora d’arribar a un acord amb els companys treballadors. En certa manera, el documental presenta un mosaic social que no només caracteritza el cas grec, sinó que retrata la major part de les societats europees d’avui dia.
Un any després de l’ocupació, els conflictes interns augmenten. No tots els treballadors comparteixen el mateix entusiasme per l’empresa, ni tothom hi contribueix de la mateixa manera. La confiança entre ells es trenca i es formen dues faccions. Un raig d’esperança sorgeix quan l’estat accepta, finalment, la creació de la seva cooperativa. És un moment per assumir responsabilitats i compromisos seriosos per tal de tirar-la endavant. Alguns d’ells, els que ja no creuen en el projecte, es neguen a comprometre-s’hi i argumenten que “sempre han estat mers treballadors” i que no volen “convertir-se en emprenedors”. No trigaran a sortir de l’empresa. Per als que s’hi queden, els mesos següents són crítics. Han de millorar els productes i establir una xarxa de distribució eficient. Continuen lluitant per mantenir la fàbrica ocupada amb “la seva utopia”: un negoci ètic, viable econòmicament i democràticament i gestionat pels seus treballadors.
Una cosa és certa: els treballadors de Viome han aconseguit agafar el timó de les seves vides. Una història que fa recordar la de “Numax presenta...” (1979), de Joaquim Jordà, en què els treballadors de la fàbrica d’electrodomèstics Numax van ocupar i autogestionar la fàbrica davant de l’intent de tancament irregular dels seus propietaris, i que va tenir continuació amb “Veinte años no es nada” (2004).

Podeu veure el tràiler aquí.

Premis
Premi del públic, DocsMX, Documentary Film Festival, Mèxic, 2016
Medalla de Plata, URTI, Gran Premi Internacional d’Autor de Documental, 2016

Nominacions
Prix Europa, The European Broadcasting Festival, 2016


Festivals
DocuTIFF, Tirana International Documentary Film Festival, Albània, 2017
Atlántida Film Festival, Espanya, 2017
DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema de Documental, Barcelona, 2016
Sarajevo Film Festival, Bòsnia i Hercegovina, 2016
Milenium Documentary Festival, Bèlgica, 2016
IDFA, International Documentary Film Festival, Amsterdam, Països Baixos, 2015
Trieste Film Festival, Itàlia, 2015
Thessaloniki International Documentary Film Festival, 2015


Més informació
Web: http://www.nextstoputopia.com/
Facebook: https://www.facebook.com/nextstoputopia.thefilm/

Dirigit per Apostolos Karakasis.“COM SER MILMILIONARI”

EMISSIÓ: Dimarts 17 de maig, a les 23.43, al 33 i 30 dies a internet

Una producció de Scorpion TV

Els multimilionaris . Són les persones més riques i poderoses del món. Es diu que només són 1.400. Però qui són? La majoria són figures il·lusòries, que viuen les seves vides a porta tancada. Aleshores, quina riquesa il·limitada imagina la ment humana? Què es pot fer després de tenir cotxes ràpids, iots i avions privats?
Aquests són els emprenedors i visionaris que poden canviar el nostre món amb els seus grans somnis.
“Tots els empresaris gaudeixen somiant i pensant què poden ser”. “La gent se sorprenen i tenen por de ser immortals”. “Estem encara en el camí d’aterrar a la Lluna abans del 2015?”. Aquestes són algunes de les preocupacions dels tres personatges extraordinaris a la intimitat dels quals ha tingut accés el documental amb l’objectiu d’entendre què els motiva, què els fa especials i... Com ser multimilionari.

Dirigit per Adam Kaleta.