EMISSIÓ: Dimecres 26 d’abril, a les 22.52 i 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

La indústria de les vitamines i els suplements mou més de 30 mil milions de dòlars als Estats Units. “Suplements i seguretat” (“Suplements and Safety”) qüestiona la seguretat i l’efectivitat d’aquests productes, arran dels resultats que mostren diversos estudis científics.
A continuació, amb motiu de les eleccions presidencials a França, el programa recupera “Atacs a París: estat d’emergència”. Les tres principals autoritats de l'estat francès analitzen els atemptats de París que van transcórrer durant quatre dies i que es van iniciar amb la matança al “Charlie Hebdo” el 7 de gener del 2015. Com es gestionen moments tan tràgics entre els bastidors del poder?
“SUPLEMENTS I SEGURETAT”

EMISSIÓ: Dimecres 26 d’abril, a les 22.52, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

El negoci milionari de les vitamines i els suplements als Estats Units, és també segur i efectiu per als consumidors?


Una producció de Frontline amb Canadian Broadcasting Corporation en col·laboració amb “The New York Times” i la col·laboració de Spin Free Productions

“Suplements i seguretat” (“Suplements ans safety”) és una investigació de la situació del sector de les vitamines i els suplements als Estats Units, un sector que ha experimentat un gran creixement i que genera milers de milions de dòlars sota la supervisió limitada de l’Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, U.S. Food & Drug Administration), l’agència del govern dels Estats Units responsable de la regulació dels aliments, medicaments i productes biològics, entre d’altres. Els últims anys, s’han plantejat dubtes seriosos sobre la seguretat d’aquests suplements, arran de la detecció de fraus i contaminacions i de la falta d’estudis sobre la seva efectivitat real. El documental investiga els riscos ocults de prendre grans dosis de suplements, analitza com es comercialitzen i es regulen i posen en evidència els grans interessos que hi ha darrere i que impedeixen que el consumidor estigui prou protegit i informat.

El documental analitza diversos casos vinculats amb suplements, com el de les vitamines B-50, que comercialitzava Purity First. Després de diverses reclamacions i detectar-se que contenien dos anabolitzants, l’FDA va trigar gairebé sis mesos a retirar-les del mercat. Un altre cas va passar a Hawaii l’estiu del 2013. Hi va haver un brot de problemes hepàtics greus que les autoritats sanitàries van vincular a un suplement dietètic. L’FDA va relacionar OxyElite amb més de 70 casos de danys hepàtics, però l’empresa va negar cap responsabilitat i va declinar ser entrevistada en aquest documental.

Es calcula que actualment es comercialitzen 85.000 suplements dietètics als Estats Units, però l’FDA no en fa cap anàlisi abans que es comercialitzin. Tampoc no hi ha cap registre oficial obligatori per als fabricants de suplements dietètics. L'única cosa que han de demostrar els fabricants és que segueixen unes bones pràctiques de fabricació.

S’ha fet estudis científics que demostren que prendre una megavitamina pot augmentar el risc de càncer o de malalties del cor; que els suplements de vitamina C i vitamina E superen en excés la quantitat de vitamina dels aliments. Això és especialment perillós en el cas de la vitamina E, ja que incrementa el risc de tenir càncer de pròstata i pot provocar efectes adversos, calci a l'orina, que es pot associar a pedres al ronyó, massa calci a la sang, calci a les artèries, calcificació vascular i calcificació dels teixits tous. Els estudis demostren que les persones amb nivells tant alts com baixos de vitamina D tenen un risc més alt de tenir malalties cardiovasculars i un augment de mortalitat en general, de manera que conclouen que consumir-ne més no significa que sigui necessàriament bo.

El tercer suplement més utilitzat als Estats Units és l'oli de peix. L'Omega 3 que conté l'oli es pren, entre altres coses, per reduir el risc de mort coronària. L'epidemiòleg Andrew Grey, de la Universitat d'Auckland, va compilar els millors estudis sobre l'oli de peix publicats a les revistes científiques més prestigioses del món i va concloure que no hi havia cap prova definitiva que prendre oli de peix protegeixi contra un atac de cor. Una altra qüestió que afecta l’Omega 3 és que si en el seu procés d’elaboració l’oli s’oxida, llavors conté lípids oxidats. Quan s’ingereixen, els lípids oxidats poden provocar canvis inflamatoris que derivin en malalties cardiovasculars, entre altres efectes perjudicials. Diversos estudis recents sobre els suplements d'oli de peix mostren alts nivells d’oxidació. Un de Nova Zelanda va revelar que un 83% dels olis de peix analitzats no complien ni els estàndards del sector.

Per últim, el documental també analitza els suplements d’herbes. Diversos estudis mostren que la majoria dels que es comercialitzaven no contenien l’ADN del producte que figurava a l’etiqueta.

La idea de prendre una píndola màgica que ho millora tot és molt seductora per al consumidor. El problema és que no està regulada i no se sap què porta.

Podeu veure el tràiler aquí.

Més informació
Web de la productora Frontline: http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/supplements-and-safety/


Dirigit per Neil Docherty.

“ATACS A PARÍS: ESTAT D’EMERGÈNCIA”

EMISSIÓ: Dimecres 26 d’abril, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

Quatre dies per a la història


Una producció de Siècle Productions.

Durant quatre dies, els que van transcórrer entre la matança del “Charlie Hebdo”, el matí del 7 de gener del 2015, i la sagnant presa d’ostatges al supermercat jueu Hypercacher, l’11 de gener, França va viure una situació de grans manifestacions de suport als valors republicans francesos, que deixarà una marca en la història.
El documental “Atacs a París: estat d’emergència” (“Attentats: au coeur du pouvoir”) explica la tràgica història que hi ha darrere d’aquesta posada en escena anant al lloc on es van prendre les decisions, per entendre i explicar l’actuació del president francès, dels seus principals ministres i dels caps de la policia durant aquells terribles moments.

“Atacs a París: estat d’emergència” explica la història des de tres angles decisius: el president francès, François Hollande, a l’Elisi; el primer ministre, Manuel Valls, a Matignon, i el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, al comandament de les forces de seguretat i dels serveis secrets. Els testimonis posen en relleu la presa de decisions crucials en aquelles hores tan transcendentals.
Finalment, el documental mira d’extreure una lliçó dels esdeveniments, tràgics en un primer moment --7 i 9 de gener-- i commovedors després –10 i 11 de gener--: realment, tindran un impacte a llarg termini en el país? Han permès que François Hollande jugui el seu rol presidencial? L’equip Valls-Hollande està més unit del que es creia abans del que es va viure en aquells moments de gran pressió?


Dirigit per Antoine Vitkine i Bruno Dive.