EMISSIÓ: Dimecres 12 d’abril, a les 22.12 i 23.17, al 33i 30 dies a internet

El premiat documental “Passadors” (“Infiltrators”) mostra els esforços quotidians d’homes, dones i nens palestins per passar a l’altra banda del mur de Cisjordània construït per Israel. A continuació, “Desertors. Escapar de Corea del Nord”, la directora canadenca d'origen coreà Ann Shin i el seu equip s'infiltren en un grup de desertors nord-coreans que han fugit de Corea del Nord travessant un riu que fa frontera amb la Xina. Però a la Xina també corren perill, perquè si els descobreix la policia, els entregarà a les autoritats nord-coreanes. Els espera un arriscat viatge de milers de quilòmetres per Àsia.
“PASSADORS” (“INFILTRATORS”)

EMISSIÓ: Dimecres 12 d’abril, a les 22.12 i 23.17, al 33 i 30 dies a internet

“Continuarem passant, malgrat que construeixen mil murs”


Una producció d’Idioms Film en coproducció amb Enjaz- Dubai Film Festival

El control de carreteres està tancat. “Giri, giri”, crida un taxista anunciant el principi d’una altra recerca incerta d’un camí al voltant de les barreres que restringeixen la circulació de palestins a Cisjordània.

“Passadors” (“Infiltrators”, 2012) és una intensa “road movie” de la crònica dels esforços diaris dels palestins de totes les condicions per buscar una manera de travessar el mur de separació de Jerusalem i la desconcertant malla de barreres que els separa del territori ocupat pels israelians, ja sigui travessant-lo, saltant-lo, rodejant-lo o passant-lo per un túnel subterrani.

El director del documental, Khaled Jarrar, va començar aquesta aventura documental el 2008, quan es va trobar per primer cop, mentre feia unes fotos en un túnel, un grup de més de 400 persones que el travessaven des del costat palestí cap a l’israelià. Des de llavors i durant quatre anys, va seguir amb la seva càmera de vídeo nombrosos palestins infiltrant-se al territori amb l’ajuda dels coneguts com a “passadors” per entendre les seves motivacions i els seus mètodes. En aquest trajecte, va conèixer l’inframon dels contrabandistes, que treballaven com a taxistes abans de perdre el seu lloc de treball després de la construcció del mur, i van buscar una manera de viure al voltant del mur i de les seves regles i guanyant més diners que abans.
El director va filmar també gent intentant fer un forat al mur, o buscant un punt feble a les tanques per tallar-les i saltar-les, o les diverses maneres que els passadors tenen de burlar el mur i passar gent i mercaderies d’un lloc a l’altre. El documental mostra, en definitiva, la feblesa de les teories de seguretat israelianes i evidencia la impossibilitat de tancar una nació sencera amb un mur de separació.

Amb aquest debut documental, Khaled Jarrar va impressionar en el Festival Internacional de Cinema de Dubai del 2012, on va guanyar tres dels principals premis, entre ells el de la crítica i l’especial del jurat. El 2013 va formar part de la selecció oficial de DocsBarcelona, el Festival Internacional de Documentals de Barcelona.
Premis
Premi Muhr Arab al millor documental i Premi especial del jurat, Dubai International Film Festival, Emirats Àrabs Units, 2012
Premi FIPRESCI al millor director de documental, Alemanya, 2012
Premi del jurat, Malmo Arab Film Festival
Millor documental, Al-Ard Film Festival

Podeu veure el tràiler aquí.

Més informació
Facebook: https://www.facebook.com/infiltrators.pal/

Dirigit per Khaled Jarrar.“DESERTORS. ESCAPAR DE COREA DEL NORD” (“THE DEFECTOR. ESCAPE FROM NORTH KOREA”)

EMISSIÓ: Dimarts 12 d’abril, a les 23.17, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

Una producció de Fathom Film Group, en col·laboració amb TVO.


Dragon és un contrabandista que es guanya la vida ajudant desertors nord-coreans a passar la frontera. Però el seu últim viatge clandestí, amb les desertores Sook-ja i Yong-hee, fa un gir inesperat, i queden encallats a la Xina. Aquí comença “Desertors. Escapar de Corea del Nord”) “The defector. Escape from North Korea”, un viatge perillós, que reflecteix la realitat de desenes de milers de nord-coreans que es troben actualment en la clandestinitat a la Xina, i dels traficants de persones que arrisquen la seva llibertat i la seva vida.

Activista dels drets humans: així és com es veu Dragon a ell mateix, tot i que reconeix que molta gent se’l mira malament pel fet de cobrar diners als desertors que paguen per aconseguir la llibertat. La seva feina és il·legal, i les seves veritables motivacions són qüestionables, però molts desertors acudeixen a ell per fugir de la Xina i d’un món d’incertesa. Ell mateix és un desertor que havia integrat una unitat entrenada sota la presidència de Kim Jong-il. Aquella experiència l’ha ajudat a rescatar centenars de desertors nord-coreans.Les desertores Sook-ja i Yoo-hee acaben a la Xina per vies molt diferents. Yong-hee va ser víctima del tràfic de dones i la van vendre com a esposa a un granger xinès. La seva història ens parla del destí d’una gran quantitat de dones de Corea del Nord que són venudes a la Xina, on hi ha un mercat de dones nord-coreanes a causa de la disparitat de gènere provocada per la política xinesa d’un sol fill. Per la seva banda, Sook-ja va fugir de Corea del Nord després de ser condemnada a un camp de presoners. Aleshores, va decidir fugir creuant a peu el riu Tumen, limítrof amb la Xina, i va anar a parar a una granja, on va estar-s’hi amagada durant setmanes.

Elles són només dos exemples de les moltes persones que esperen per sortir de la Xina amb un contrabandista o un guia. Com a nord-coreanes, a la Xina no hi tenen cap estatus, i s’arrisquen a ser capturades i deportades un altre cop a Corea del Nord, on els esperaria un càstig molt dur. Les seves vides pengen d’un fil, i d’un home a qui les maneres de gàngster, els tatuatges i els quatre telèfons mòbils donen un aspecte intimidatori, però depenen d’ell i de les seves decisions, en una incerta i arriscada expedició de 5.000 quilòmetres a través de l’Àsia.

Dirigit per Ann Shin.