EMISSIÓ: Dimecres 22 de febrer, a les 22.10 i les 23.10, al 33 i 30 dies a internet

El programa emet dues produccions que tenen com a teló de fons Turquia. La primera, l’estrena d“Erdogan, l’embriaguesa del poder”, un retrat del president Recep Tayyip Erdogan des que va començar en la política fins que consolida el seu poder absolut després del cop d’estat del 2016. I després, “El Kurdistan, la guerra de les dones”, segueix a l’Iraq un exèrcit de dones que forma part d’un moviment de resistència creat fa quaranta anys a Turquia, que lluita per canviar la història de l’Orient Mitjà.


“ERDOGAN, L’EMBRIAGUESA DEL PODER”

EMISSIÓ: Dimecres 22 de febrer, a les 22.10, al 33, i 30 dies a internet

Retrat del president de Turquia des que va començar en la política


Aquesta producció analitza el recorregut personal i polític de Recep Tayyip Erdogan des que va començar en la política turca, quan es va convertir en alcalde d'Istanbul, fins a ocupar la presidència de la República. Els testimonis parlen dels canvis de rumb i de les estratègies que ha utilitzat Erdogan des del principi amb l'objectiu de fer realitat el seu somni, convertir-se en el nou pare de la nació turca.

Erdogan va arribar al poder com el candidat anticorrupció, desafiant el vell ordre i defensant uns llaços més estrets amb la Unió Europea. Però ara sembla que personifica el concepte de l’autoritarisme turc. L’intent de cop d’estat del 15 de juliol del 2016 li va permetre consolidar el seu poder i silenciar qualsevol oposició.
Gilles Cayatte, realitzador de més de 50 llargmetratges documentals per a les grans cadenes franceses, europees i americanes, guanyador d’un premi BAFTA al millor documental per “Sarajevo, chronique d’une rue assiégée” (1994) i una nominació als Premis Emmy per “La tragedie de la navette Columbia” (2009), dirigeix aquest retrat del president Erdogan amb Guillaume Perrier, expert en la política de Turquia.

El documental “Erdogan, l’embriaguesa del poder” (“Erdogan, The Making of a Sultan” / “Erdogan, l’ivresse du pouvoir”) inclou una entrevista exclusiva amb Fethullah Gülen, l’home acusat d’instigar el cop d’estat, i el testimoni dels partidaris i adversaris d’Erdogan. Una anàlisi profunda de la “democràcia despòtica” que Erdogan està construint a Turquia.

Podeu veure el tràiler aquí


Dirigit per Gilles Cayatte i Guillaume Perrier.


“EL KURDISTAN, LA GUERRA DE LES DONES”

EMISSIÓ: Dimecres 22 de febrer, a les 23.10, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

Una coproducció de MAGNETO PRESSE i ARTE.

El 2015 el món celebrava el seu valor a la batalla de la ciutat de Kobani, al nord de Síria, a la frontera turca. Un any més tard d’alliberar aquest indret simbòlic del jou jihadista, les dones kurdes de les Unitats de Defensa Femenines (YPJ) continuen la seva lluita contra l’Estat Islàmic (EI) al Kurdistan sirià i a Sinjar (Iraq), valentes, combatives i, kalàixnikov en mà, amb cants partisans als llavis. El seu lema és: “Dones! Vida! Llibertat!”.

Aquest exèrcit de dones, entrenat militarment i políticament i que porta per bandera l’objectiu d’una societat lliure del patriarcat, forma part d’un moviment de resistència creat fa quaranta anys a Turquia entorn de l’activista política Sakine Cansiz. Cofundadora del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), Cansiz va ser assassinada juntament amb dues militants kurdes a París el 10 de gener de 2013 i és una icona que ha inspirat diverses generacions de dones.
Són també l’origen de les comunitats i dels camps d’entrenament instal•lats a les muntanyes de Qandil, al nord de l’Iraq, que reuneixen dones kurdes de la regió i també d’arreu d’Europa, unides per un mateix ideal: la construcció de societats democràtiques, multiètniques i multiconfessionals per canviar la història de l’Orient Mitjà.

Després d’haver seguit durant més d’una dècada aquestes heroïnes kurdes, la directora marroquina Mylène Sauloy es va retrobar amb elles a finals de 2015 i treballa per restablir pas a pas la seva herència. Joves reclutes o no tan joves, aquestes dones que lluiten en primera línia contra l’EI, defensen en el mateix moviment --i el mateix somriure-- la igualtat i la paritat. El documental “El Kurdistan, la guerra de les dones” (“Kurdistan, la guerre des filles”) és un emocionant tribut que ens mostra una utopia salvadora, un feminisme vigorós posat de manifest amb una remarcable maduresa política.

El documental va rebre el premi el Millor Migmetratge en el XIII Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona 2016.

Podeu veure el tràiler aquí.


Dirigit per Mylène Sauloy.