EMISSIÓ: Dimecres 15 de febrer, a les 22.15, i a les 23.10, al 33, i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

El programa presenta dues produccions que denuncien com les persones migrants es converteixen en una font de negoci de màfies i segrestadors. Primer, amb l’estrena d’“El so de la tortura” (“Sound of torture”), en què revela una història desconeguda, la de les víctimes de segrestos a la frontera entre Israel i Egipte. Obliguen les seves famílies a pagar un rescat amb l’amenaça de torturar-los fins a la mort. I després, amb la reemissió d’“El negoci dels migrants” (“Le business des migrants”), un treball d’investigació sobre com els refugiats es converteixen en la presa del tràfic de persones en arribar a les costes europees.“EL SO DE LA TORTURA”

L’odissea dels refugiats eritreus segrestats i torturats al desert del Sinaí


Una producció de Trabelsi Productions.A la frontera entre Israel i Egipte, els segrestos són habituals. Moltes víctimes són eritreus que han fugit del seu país i es dirigeixen a Israel perquè ara és massa difícil entrar a Europa. Al desert del Sinaí corren el perill de caure en mans de beduïns que es dediquen a segrestar immigrants. Els torturen i els obliguen a trucar als seus familiars per exigir-los un rescat d'entre 15.000 i 40.000 dòlars, sota l'amenaça de torturar-los fins a la mort.
“El so de la tortura” (“Sound of torture”) segueix el viatge que fa la periodista eritrea Meron Estafanos amb les famílies d’aquells que han estat segrestats, torturats i violats al Sinaí. Estefanos té un programa a la ràdio sueca, “Les veus dels refugiats eirtreus”, dedicat a informar sobre aquests segrestos. Durant l’emissió llegeix els noms dels segrestats recentment, actualitza dades de les víctimes i transmet avisos als seus familiars. El documental segueix els intents de la periodista per comunicar amb els segrestadors i les seves víctimes i les emet de manera que l’audiència pugui ser testimoni directe de les tortures a les quals estan sotmesos. Al programa, Estafanos segueix també dos casos concrets viatjant al Sinaí, on és testimoni de primera mà de les històries d’aquells que han estat segrestats i torturats, i a Tel Aviv es reuneix amb refugiats sudanesos que han estat testimonis al seu programa.


“El so de la tortura” revela una història tan terrible com desconeguda. L’ONU ha descrit aquests segrestos i tràfic de persones com una de les crisis humanitàries amb menys informació, i el govern eritreu és considerat entre els pitjors del món en el respecte als drets humans.


PREMIS I FESTIVALS

. Guanyador del Prix Europa 2014 TV Iris
. Millor curt documental Film 2014 Ofir The Israeli Academy Award
. Premi al millor documental debutant DOCAV 2014
. Premi de l’Audiència Festival Movies that matter
. Menció especial al FIFDH Ginebra

Dirigit per Keren Shayo.“EL NEGOCI DELS MIGRANTS”

Una producció de Point du Jour amb la col·laboració de Télé-Québec.


Tan aviat com arriben a les costes europees, els refugiats es converteixen en una mercaderia. “Els immigrants són un negoci”, diuen a Itàlia i a Grècia, on confirmen que algunes persones “han fet una gran quantitat de diners aquest any, pel gran nombre que n’hi ha”. Qui es beneficia d’aquesta misèria humana? Des de l’especulador més petit fins al més gran, moltes persones fan negoci a costa dels immigrants.

Des de Grècia fins a Itàlia, “El negoci dels migrants” (“Le business des migrants”) fa un viatge al cor d’un sistema que converteix la misèria de molts en la fortuna d’uns quants. Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), milers d’immigrants arriben cada dia a les costes d’Europa. Una allau que s’ha convertit en un negoci rendible per a tot tipus d’especuladors oportunistes. Sebastiano Buzzi, un membre de la màfia detingut per la policia italiana, que li havia intervingut el telèfon, assegura que “el negoci dels immigrants és més rendible que el de la droga”.

Molts dels qui fugen de la guerra a Síria –amb opcions per aconseguir l’estatus de refugiat polític - són majoritàriament immigrants amb possibilitats econòmiques, que “tenen el que es necessita”. Aquests immigrants “solvents” són un autèntic mannà caigut del cel per a tot tipus d’intermediaris. Però un entramat d’aquest tipus no seria possible sense l’ajuda dels polítics. De quina manera encaixa cadascú, en aquesta trama? El documental és una investigació sobre com els immigrants s’han convertit en la presa del tràfic de persones a les costes del continent europeu.

Dirigit per Jean-Pascal Bublex i Mathieu Sarfati.