EMISSIÓ: dimecres 10 de juny a les 23.15, al 33.

Un viatge per Dubai, el Marroc, l’Índia, les illes Maldives i els Estats Units que ens ajudarà a conèixer de primera mà aquesta nova febre de l’or.


Una producció de La Compagnie des Taxi Brousse, Rappi Production i Informaction Film.El reportatge “La guerra de la sorra” (“Sand wars”), produït per a la cadena pública nord-americana PBS, és una sorprenent investigació sobre un dels recursos naturals més consumits del planeta. Atesa la gran demanda de sorra, les reserves mundials estan amenaçades. Tres quartes parts de les platges del món estan en declivi i en vies de desaparició, víctimes de l’erosió o del tràfic il·legal de sorra. Esperonades per la construcció d’habitatges, les bandes o “màfies de la sorra” saquegen platges i rius en busca d’aquesta preuada matèria primera.

La sorra ha infiltrat en silenci cada racó del nostre món. Fosa i transformada en vidre, la trobem a tots els prestatges. És també la font del diòxid de silici, un mineral que trobem al vi, als productes de neteja, detergents, paper, menjars liofilitzats, pasta de dents, cosmètics i una extraordinària varietat d’altres productes d’ús diari. Les cases, els gratacels, els ponts, els aeroports i les voreres, tot està parcialment compost de sorra. És una partícula elemental que es troba en el fonament del nostre desenvolupament modern.La sorra està considerada un material sense cost, un clàssic de les vacances a la platja, d’oferta il·limitada. Però, ¿és inexhaurible, aquest material omnipresent? Les quantitats disponibles, ¿poden igualar una demanda que no para de créixer, alimentada sense parar per la necessitat d’habitatge humà i d’expansió? Quines seran les conseqüències en el medi ambient i en la vida del planeta de l’extracció de sorra?

Dirigit per Denis Delestrac.