Les “regions d’intercanvi econòmic” juguen un paper clau en una Europa que viu un moment de recomposicions territorials, econòmiques i socials. Aquest és un concepte modern que pren com a base l'àmbit de l'activitat econòmica i comercial, que se superposa als tradicionals criteris geogràfics, socials o polítics. La principal megaregió del sud d’Europa és la conformada per un ampli espai que inclou l’oest d’Alemanya, les regions franceses de Rhône-Alps, Provence-Alps-Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées, Catalunya, bona part d'Aragó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Murcia i Andalusia.

La consolidació del corredor que travessa aquests territoris i els connecta amb les grans zones de flux de mercaderies de la resta del món és fonamental per al futur d'aquesta megaregió i del conjunt dels països implicats —en tots els sentits, no només l'econòmic, sinó també el cultural i el de les relacions humanes— . Aquest 60 minuts explica com s’ha arribat a aquest escenari i explica els punts clau d’aquest conflicte.

EMISSIÓ: dimecres 16 d'abrilEncara que en aquests moments el consens entre els poders polítics i econòmics de les àrees afectades és pràcticament unànime a favor del Corredor Mediterrani, també és veritat que encara hi ha algunes reticències que no es poden ignorar i que durant les últimes dècades han anat construint alternatives que també són ja un fet. Per això la qüestió no s'esgota amb la decisió del Parlament Europeu sobre els nous corredors ferroviaris. És una cursa vital de llarg recorregut en la qual estem implicats tots nosaltres.

El reportatge mostrarà com s'ha arribat a aquesta situació, què hi ha en joc, quin és l'escenari i les perspectives a mitjà i llarg termini, quin món de relacions econòmiques i personals deixem als nostres fills. Les opinions contrastades i les dades objectives són la base de “Per on passa el futur”.


TRÀILER


Una producció de Massa d’Or Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i Gran Angular Indústries Culturals.