A tot Europa, des de Grècia fins a Suïssa, els moviments nacionalistes populistes i xenòfobs s'estan convertint en forces polítiques significatives. Alguns fins i tot estan aconseguint prou suport per guanyar escons al Parlament. La defensa d'una identitat cultural, la lluita contra el multiculturalisme i el descrèdit de l'Islam: aquests grups tenen els mateixos objectius, però no els mateixos mètodes. Aquest “60 minuts” viatja per Hongria, França, Anglaterra i Alemanya per mostrar l’auge dels partits d’extrema dreta a bona part d’Europa.

EMISSIÓ: dimecres 22 de gener.Els autors del reportatge visiten França, on el Bloc Identitari, partit d’extrema dreta fundat el 2003, fa servir la tecnologia moderna per difondre el seu missatge d'odi i por. A l'altra banda del canal, el grup antimusulmà Lliga de Defensa Anglesa (l'English Defence League) arrossega multituds cridaneres de seguidors –que acostumen a brandar gerres de cervesa–, sovint violents, aparentment aliens a la paradoxa que s'han convertit en el tipus de fonamentalistes que, justament, diuen que odien.


TRÀILER


A Hongria, musculosos tatuats han format l’Exèrcit dels Bandits, que formen unes patrulles que recorren les àrees de gitanos romanís i atemoreixen tothom qui troben pel camí. Finalment, aquest 60 minuts fa una ullada a l'interior d’un poble d’Alemanya, Jamel, que ha estat assetjat pels neonazis, nostàlgics del Tercer Reich.
Així, aquesta investigació travessa Europa i s’endinsa al cor d'aquestes organitzacions per trobar-se amb els seus líders i simpatitzants, per poder oferir una mirada aterridora del que pot passar quan la por, la ignorància i el racisme es combinen.

Un reportatge dirigit per Alexandre Spalaikovitch i Laurent Delhomme.