La història d’un petit poble palestí de 1.500 habitants, Budrus, i d’un grup de líders locals que adopten la via pacífica com a mesura de resistència als territoris ocupats. Els seus habitants només tenen un objectiu: que la terra continuï sent seva.

. Un dels millors documentals que he vist aquest any.
Michael Moore.
. Un documental “must”.
“The New York Times”


EMISSIÓ: dimecres 12 de juny.Ayed Morrar, un atípic líder de la comunitat palestina de Budrus –un poblet d’agricultors famós pel conreu d’olives–, uneix totes les faccions polítiques palestines i israelianes, incloent-hi Al-Fatah i Hamas. Morrar defensa la unitat com a únic camí per arribar a la victòria. Els habitants de Budrus i un grup d’israelians que en defensa la seva causa, sota la bandera de la lluita nacionalista, emprenen una llarga lluita no violenta per salvar el seu poble de la destrucció pel mur de separació d'Israel. La victòria sembla improbable, fins que la filla de l’Ayed, l’Iltezam, que té 15 anys, posa en marxa un contingent de dones que es mou ràpidament cap a les línies del front.Amb la implicació de les dones i mitjançant l’opció de la resistència popular, no només salvaran el poble, sinó que aconseguiran que el mur israelià retrocedeixi per darrere de l’anomenada “Línia Verda”, cap a “Terra de ningú”. Durant el procés, l’Ayed i l’Iltezam desfermen un estimulant, encara poc conegut, moviment en els territoris palestins ocupats, que avui dia està guanyant terreny.

En un documental ple d'acció, amb imatges d'arxiu d'aquest moviment des dels seus inicis, “Budrus” ha inspirat i desafiat audiències de tot el món. Un model de com es poden construir relacions duradores entre faccions, a primera instància molt distants, que s’han estès fins avui dia i que poden servir de model per a altres comunitats. La història de Budrus representa el que podria, algun dia, succeir a la regió: la manera com la resistència pacífica desmarca els seus seguidors del terrorisme i en legitima la seva lluita.Present a festivals com el Dubai International Film Festival; Berlinale 2010; Menció Especial del Jurat a Tribeca; Hot Docs; SilverDocs.