Per primera vegada, una història que explica l’origen, el context i el destí que van tenir els gitanos europeus durant la Segona Guerra Mundial.


EMISSIÓ: dimecres 19 de juny.De l’exclusió a la persecució i a l’extermini. 60 minuts presenta el primer documental que repassa la història oblidada de la persecució dels gitanos per part dels nazis i els seus aliats arreu del continent europeu. “Memòries gitanes. L’altre genocidi” també lluita en contra de la idea racista d'"un poble nòmada sense llar", i mostra que els orígens van ser els d’un poble socialment divers i sedentari.

A partir d’entrevistes i amb el suport de diversos arxius fílmics, el documental identifica els arquitectes del genocidi, recorre els territoris de l'extermini i desxifra el llarg procés d'aniquilació d'un dels col•lectius més antics d'Europa, i el seu impacte en l'actualitat. El documental llança nova llum sobre la gènesi de les polítiques nacionals d’exclusió entre les dues guerres mundials, el paper crucial de la "ciència racial" i la política genocida nazi. Destrueix la idea racista d’un col•lectiu “nòmada sense llar", i mostra tant la diversitat d’arrelament nacional i social com les singularitats del món romaní.


TRÀILER


El destí de les famílies gitanes europees s'explica a través d'imatges d’arxiu excepcionals, acompanyades d’un comentari històric rigorós i sense concessions i dels testimonis de supervivents del genocidi.

Un documental de Juliette Jourdan i Idit Bloch.