El dia internacional dels treballadors, "60 minuts" presentarà un reportatge que reflexiona sobre el possible retorn a una ideologia proletària per fer front a l’actual crisi econòmica i social: el marxisme.

EMISSIÓ: dimecres 1 de maig.

null

El 2007 va esclatar una crisi al mercat immobiliari dels Estats Units que de seguida es va estendre per tot el món. Milions de persones van perdre la casa i el lloc de treball, i els governs van gastar bilions de dòlars per salvar el sistema financer mundial del col•lapse. Anys més tard l'abast de la crisi encara no es veu clar, però creixen les sospites que el capitalisme pot estar al caire del col•lapse. El capitalisme s'està destruint a si mateix i està destruint la riquesa del planeta. Avui Karl Marx i la idea del comunisme tornen a estar en voga. El primer socialista revolucionari s'ha convertit en una icona cultural. Però, la crítica del capitalisme de Marx ens pot ajudar de veritat en aquests temps de crisi? Què podem aprendre d'un pensador amb unes idees que figura que van desaparèixer amb la caiguda del mur de Berlín, ara fa més de 20 anys? Hem estat vivint en un somni? El sistema capitalista està a punt de ser desemmascarat com una il•lusió ideològica... i de ser substituït pel sistema comunista que ens pensàvem que havia desaparegut per sempre?Avui, una nova generació de filòsofs, artistes i activistes polítics estan tornant a les idees de Marx amb la finalitat de tractar de donar sentit a la crisi i considerar si és possible un món sense o més enllà del capitalisme. Ha estat la gravetat de la recessió un senyal que el sistema capitalista té els dies comptats? Irònicament, 20 anys després de la caiguda del mur de Berlín, podria ser que el comunisme proporcionés la solució als creixents reptes econòmics i ambientals que enfronta el planeta?

"Marx Reloaded" és un documental que examina la rellevància de les idees del socialista i filòsof alemany Karl Marx per entendre millor el començament de la crisi econòmica i financera mundial. La crisi va provocar la pitjor recessió mundial viscuda en 70 anys i va portar al govern dels EUA a invertir més d'1 bilió de dòlars per rescatar el seu sistema bancari del col•lapse. Avui en dia, totes les conseqüències de la crisi a Europa i a tot el món encara no estan clares. No obstant això, hem d’acceptar la crisi com un desafortunat efecte col•lateral del lliure mercat? O hi ha una altra explicació de per què va passar i dels seus possibles efectes sobre la nostra societat, la nostra economia i la nostra forma de vida?Escrita i dirigida per Jason Barker - ell mateix un escriptor experimentat, professor, traductor i doctor en filosofia - "Marx recuperat" inclou entrevistes amb els principals pensadors sobre el marxisme, inclosos els que estan a l'avantguarda d'un ressorgiment popular de les idees marxistes i comunistes. La pel•lícula també inclou entrevistes amb els principals escèptics d'aquest renaixement, així com seqüències d'animació que segueixen les aventures de Marx a través de la matriu de les seves pròpies idees.

Les entrevistes amb els principals experts són: Norbert Bolz, Micha Brumlik, John Gray, Michael Hardt, Antonio Negri, Nina Power, Jacques Rancière, Peter Sloterdijk, Alberto Toscano i Slavoj Zizek.