Emissió: dimecres 7 de novembre

Aquest documental explica per primera vegada la veritat sobre els camps de la mort i els khmers rojos, que van provocar el genocidi en què van morir gairebé dos milions de persones a Cambodja.

“Enemics del poble” és més que una investigació sobre el passat de Cambodja: és una reflexió profunda sobre el Bé i el Mal, que parla de la capacitat de fer el mal que tenen uns i la capacitat de perdonar que tenen els altres. Amb molta paciència i disciplina, el director, Thet Sambath, ha aconseguit que diversos membres de tota la jerarquia dels khmers rojos parlessin dels seus crims davant de la càmera.

null
El 1974, els khmers rojos van matar el pare de Sambath perquè no els va voler donar un búfal. Després van obligar la seva mare a casar-se amb un d’ells i la dona va morir de part. El seu germà gran va desaparèixer el 1977. Sambath va fugir de Cambodja el 1979, quan els khmers rojos van perdre el poder.

null


A partir del 1998, Sambath, convertit en periodista, va començar a relacionar-se amb antics membres dels khmers rojos per guanyar-se la seva confiança. Després que Sambath el va visitar cada cap de setmana durant uns quants anys, el Germà Número Dos, el khmer roig viu de més rang, li va començar a confessar la veritat sobre els crims comesos pel règim de Pol Pot. Sambath també es va guanyar la confiança de khmers rojos sense graduació, que li van explicar com degollaven les seves víctimes.

nullnull

Per realitzar aquest documental, Sambath s’ha submergit en la seva pròpia història per descobrir què hi havia al darrere de tot aquell horror. Buscant la veritat a costa de la seva família i de la seva felicitat, ha creat una obra d’una gran bellesa cinematogràfica, esgarrifosament lúcida i profundament personal. Un dels treballs més destacats d’aquests últims anys.


null


Un treball dirigit per Thet Sambath i Rob Lemkin. Produït per Old Street Films. Films Transit.