“60 Minuts”, 21 i 28 de febrer de 2012

Dos programes de “60 Minuts” dedicats a la gran revolta del món àrab d’aquest últim any. El retrat dels joves activistes disposats a sacrificar les seves vides per ser lliures.


null

Aquesta és la història de com les revolucions del món àrab van començar i van poder continuar gràcies a Internet, amb entrevistes a opositors i a representants dels règims que han caigut. Un any de revoltes constants en molts països que han tingut com a protagonistes una joventut amb una nova arma, Facebook i internet.

TRÀILER PRIMERA PARTTRÀILER SEGONA PARTUna revolució molt moderna ha fet trontollar l’Orient Mitjà des de Tunísia fins a Egipte passant per Bahrain i Líbia. La van començar i la van alimentar els joves, que van fer servir internet per promoure-la i organitzar-la. Al món àrab, dues terceres parts de la població té menys de 25 anys, i una quarta part d’aquests joves no té feina. Gràcies a internet, poden seguir d’amagat els mitjans de comunicació occidentals. Des de petits desitjaven la llibertat, la prosperitat i el respecte als Drets Humans que veien que imperaven en altres països.Utilitzant imatges de vídeo i fotos captades per milers de persones amb els seus telèfons mòbils, aquest reportatge mostra com la nova generació que fa servir blogs, Facebook i Twitter ha provocat canvis socials i polítics i ha deixat fora de joc la gerontocràcia en pocs mesos, per no dir setmanes, gràcies a la facilitat per comunicar-se que ofereix la xarxa. Amb la veu dels joves disposats a plantar cara i amb les imatges que van gravar ells mateixos, el documental explica com aquests moviments van anar creixent des del carrer.El primer episodi destaca les revoltes de Tunísia i Egipte i analitza com es van anar propagant d’un país a l’altre, les mateixes tàctiques opositores i com s’anaven coordinant les protestes. És un relat mai vist, des de dins, de com la força de la joventut i del poble va fer caure dos règims dictatorials.

El segon episodi ens trasllada a unes revoltes que s’han hagut d’enfrontar a poderosos exèrcits, que han utilitzat la repressió per intentar frenar l’allau de protestes. Des de Líbia fins al Iemen, des de Síria a Bahrain, aquesta és la crònica d’uns activistes disposats a arriscar les seves vides per obtenir la llibertat, la manera com internet ha permès a aquests activistes estar connectats amb l’exterior a pesar dels esforços dels règims per fer callar les seves veus.

La crònica de les revoltes del mon àrab , des de dins mateix.
Una producció de BBC. Direcció Mishai Hessein. Producció Executiva, Darren Kemp.