EMISSIÓ: DIMARTS 14 DE JUNY

null

Darrere de l’ ofensiva que va causar la mort d’Ossama bin Laden a principis de maig s’hi amagava un dels secrets millor guardats dels Estats Units: una campanya encoberta que els militars nord-americans han dut a terme per fer captius milers de talibans i combatents d'Al-Qaeda. 60 minuts presenta una investigació feta durant sis mesos que ha seguit de prop aquestes operacions militars de caça i captura de talibans per descobrir nous indicis sobre l’impacte d’aquest programa, que ha culminat amb la mort de Bin Laden, i també dels seus costos.

Sota el comandament del general David Petraeus, les forces dels EUA han dut a terme un nombre sense precedents d'atacs dirigits amb serveis d’intel•ligència altament classificada, avions no tripulats i Forces d'Operacions Especials. Però, ha funcionat l’estratagema?

Amb entrevistes amb el mateix general Petraeus, als seus alts comandaments i amb imatges d’arxiu inèdites dels líders talibans i dels combatents, els autors d’aquest reportatge, Dan Edge i Stephen Grey, exploren la “lògica” que s’amaga darrere d’aquestes polítiques de caça i captura i n’expliquen les conseqüències.

Des de les regions frontereres sense llei de l'Afganistan i del Pakistan, aquest reportatge explica la història dels rebels talibans des de la perspectiva dels civils a l'Afganistan, les tropes dels EUA i també dels talibans mateixos. Després de gairebé 10 anys de lluita, aquest 60 minuts posa el punt de mira en la qüestió: matar o capturar els talibans ajudarà a posar punt final a la guerra a l'Afganistan?

Un reportatge de Dan Edge i Stephen Grey per la PBS.