EMISSIÓ: DIMARTS 5 D'OCTUBRE

null


“60 Minuts” presenta la història d’un negoci molt pròsper, la venda de cigarrets a l’Àfrica, i ho fa amb la narració d’un reporter de la BBC que viatja al continent africà per investigar aquest tema. Mentre que a l’Europa Occidental les vendes de cigarrets cauen estrepitosament, a l’Àfrica hi ha nens que comencen a fumar als onze anys, o fins i tot abans. Aquest fet porta com a conseqüència que cada any morin cent mil persones de malalties relacionades amb el tabac. És admissible que les empreses tabaqueres tinguin com a objectiu de vendes els infants? El reportatge mostra algunes de les increïbles tècniques de màrqueting que les companyies tabaqueres utilitzen per vendre els seus productes.

En aquest treball d’investigació dut a terme per la BBC es revela que les tàctiques de comercialització utilitzades a l’Africa per la British American Tobacco Company, amb seu a Londres, són una clara violació del seu codi ètic de comercialització i estan atraient, massivament, els fumadors més joves. Aquestes pràctiques inclouen la venda i la promoció de cigarrets solts, que són particularment atractius per als joves per l’oportunitat que els ofereix de comprar-los a un preu molt més baix, i esdeveniments de música en llocs que són atractius per als joves i que estan avalats per les celebritats, on es llueixen samarretes de marca i productes de promoció -incloent-hi bosses i barrets-, amb els logotips característics de la marca de cigarrets.

El reportatge ens trasllada a Malawi, Maurici i Nigèria per demostrar que, amb aquestes tècniques, el consum de tabac està augment en aquests països i els metges i autoritats sanitàries ja prediuen una possible epidèmia de malalties relacionades amb el fet de fumar. L'Organització Mundial de la Salut estima que la xifra de morts relacionades amb el tabaquisme a l'Àfrica es duplicarà en els pròxims 20 anys i que el 2030 el nombre de morts relacionades amb el tabaquisme a l'Àfrica serà més gran que les defuncions causades per la tuberculosi i la malària juntes.

Un documental de la BBC.