Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"BALLAR O MORIR"


EMISSIÓ: dilluns 29 d’abril, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya


Ballar...o morir. Aquesta és la filosofia de vida del ballarí sirià Ahmad Joudeh, de 27 anys, atrapat en el conflicte del seu país. I la vol aplicar per sobre de tot i de tothom, fins al final.


null

“Ballar o morir” és també la frase que es tatua a la pell del coll en ple conflicte militar a Síria. La dansa és la seva vida, la seva profunda raó de ser. Però l’Ahmad no la pot practicar en públic a la seva ciutat –al camp de Yarmouk, al sud de Damasc–, assolada per la guerra.


null null

Tampoc per les convencions morals, ètiques i estètiques que el conflicte va imposant sobretot en les zones controlades per l’integrisme islàmic més radical. L’Ahmad balla en solitari davant la runa dels edificis destrossats per les bombes i exhibeix el seu tatuatge en un gest desafiant contra la mort i l’opressió.

L’Ahmad ens explica la seva vida. Com de difícil, sovint terrible, va ser la seva elecció vital i professional dins la seva pròpia família.

“La meva família és –ens diu– una família àrab molt tradicional, i ballar és una vergonya, una cosa de què t'has d'avergonyir. Es pensen que has de ser gai, i si ets gai, et maten. La meva mare sempre ha estat al meu costat, donant-me suport, però el pare, no. Per impedir-m'ho, em pegava fortíssim, i una vegada em va tòrcer un peu. Em volia trencar la cama, per impedir que ballés.”

Els seus pares es divorcien a causa, en gran part, de la profunda disparitat mútua –no exempta de violència per part del pare contra la mare – sobre l’elecció personal del seu fill. La família es divideix i genera en l’Ahmad un sentiment de culpabilitat.

L’Ahmad aconsegueix fugir del malson en què s’ha convertit el seu país. I arriba als Països Baixos, on l’acull el Ballet Nacional. Des de llavors viu a Amsterdam i actua tant a Holanda com a diverses ciutats del món. La seva història la recullen mitjans de comunicació de tot el món. Estrelles mundials de la cançó com Sting o de la dansa com Robert Bolle cerquen la seva col·laboració.

Però el fet que la seva família encara és a Síria l’inquieta, el tortura profundament. Tots els seus fantasmes familiars ressorgiran quan s’assabenta que el seu pare també ha pogut fugir, ha arribat a Alemanya i és en un centre d’acollida per a refugiats... A pocs quilòmetres d’on viu ell.

Dirigit per Roozbeh Kaboly.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"INTRAMURS"


EMISSIÓ: dilluns 22 d'abril, a les 22.45, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


L’existència dura, inapel·lable, del mur que separa Israel dels territoris palestins ocupats de Cisjordània amaga els conflictes, les contradiccions, que condueixen a la fractura de la societat israeliana.


null

A Intramurs, el periodista Joan Roura ens proposa un recorregut per la geografia i la història d’Israel. L’activista israelià pels drets humans, Sergio Yahni, l’acompanya en aquest viatge. Plegats reflexionen sobre com el mur que separa Israel dels territoris palestins ha contribuït al tancament i a la fragmentació de la societat israeliana.


null null

La primera fractura és ètnica. Un 20% dels israelians són àrabs palestins, supervivents geogràfics de la Naqba, la Catàstrofe. Són veïns palestins que han perdut la terra, ciutadans de segona. Però hi ha altres fronteres internes, murs dissimulats entre comunitats jueves. És el cas dels mizrahi, els jueus procedents de països musulmans, i els asquenazites, els d’origen europeu, majoritaris a Israel. També de la difícil integració de l’estereotipada comunitat jueva russa, arribada durant la dècada dels 90 del segle XX després del desmembrament de la Unió Soviètica. Sense oblidar el creixent xoc entre els jueus laics i els religiosos i l’auge dels haredim, els practicants ultraortodoxos del judaisme, que cada cop són més a Israel.

Israelians i palestins. Mizrahi i asquenazites. Laics i ultraortodoxos. Sionistes i antisionistes. Tot i viure en un conflicte intern permanent, Israel es manté unit gràcies a un enemic comú. El que manté junts els israelians és el mur que els aïlla dels palestins. Però és també un mur ètnic, social i religiós que evidencia la fractura social d’aquest Israel Intramurs.

Dirigit per Joan Roura

INTRAMURS a festivals cinematogràfics:

Intramurs ha estat presentat a varis festivals cinematogràfics arreu del mon. Fins ara ha sigut escollit i projectat al 2n Indian World Film Festival a l’Índia. La pròxima projecció serà al Nice International Film Festival a França al mes de maig. També està seleccionat per ser inclòs en la programació mensual de maig en el AroundFilmFestival a Amsterdam.


.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"TERRA DE LLET I MEL"


EMISSIÓ: dilluns 15 d’abril, a les 22.45, al 33, 14 (GEO blocat a Espanya).


Quan la mendicitat i la prostitució als carrers de moltes ciutats europees responen a una xarxa perfectament organitzada que mou centenars de milers d’euros.


null

null null


Primavera del 2015. Arriben veïns nous a un barri de Bergen, Noruega. I, de cop, n'arriben més. Molts més. La majoria són dones que després veurem al centre de la ciutat. Durant hores demanen almoina. És possible que es guanyin la vida només mendicant? D’altres noies es prostitueixen. Les acostumen a envoltar, a distància, uns quants homes, sempre els mateixos. Tots i totes semblen conèixer-se.

A partir d’aquesta observació, unes periodistes noruegues decideixen investigar les xarxes de mendicitat que proliferen en diverses ciutats del país, com Bergen i Oslo. Amb càmeres ocultes, segueixen els moviments de captaires, venedors de revistes i prostitutes d'origen romanès, i determinen que tots es coneixen.

A través dels perfils de Facebook de membres d'aquestes organitzacions que mostren impúdicament grans feixos de bitllets, veuran que darrere dels captaires hi ha tota una organització de tràfic de drogues i prostitució que mou quantitats enormes de diners que són transferits a Romania.

Dirigit per Kjersti Knudsson i Synnove Bakke
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"HOME MORT"


EMISSIÓ: dilluns 8 d'abril, a les 22.45, al 33 i 30 dies a Internet GEO blocat a Espanya


La història d’un home desesperat que va mantenir en escac la policia d’Indianapolis, als Estats Units, i que va atreure la dramàtica atenció de tot el país.


null


El 8 de febrer del 1977, un home anomenat Anthony Kiritsis entra a la seu d'una companyia de préstecs immobiliaris i agafa el director, Dick Hall, com a ostatge. Li lliga el canó d'una escopeta al clatell i uneix el gallet amb un cable, el sistema anomenat “d'home mort”, de manera que si li disparen i cau l'escopeta es dispararà automàticament.


null null


Els ciutadans van poder viure gairebé tot el segrest en directe per televisió, i això, juntament amb l'incompliment d'una promesa del fiscal, va provocar una profunda reflexió al país sobre el paper de la justícia i dels mitjans de comunicació.

El dramàtic incident protagonitzat per Tony Kirisitis esdevé, de la mà dels directors del documental, un relat que ens deixa sense alè. Som espectadors, minut a minut d’un fet que va quedar en la memòria del espectadors, lectors i oients dels Estats Units i que va ser el precedent més notable de les posteriors cobertures dels mitjans de comunicació “per terra, mai i aire” de successos similars. Els principals testimonis d’aquell succés els veiem i els sentim ara, explicant el cas, 41 anys després.

No sabem en cap moment al llarg del documental què li passarà a Anthony Kiritsis ni a Dick Hall. Els persegueix en tot moment un seguici de policies – totalment impotents – i de periodistes. L’especulació, l’exageració, la mentida, la pura realitat, els dubtes morals sobre la sort d’un home enganyat i frustrat, el paper de la justícia, del periodisme...tot entra en joc en un document amb aparença d’irreal que no ens deixa en cap moment indiferents.

Dirigit per Mark Enochs i Alan Berry
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"EL COL·LECCIONISTA"


EMISSIÓ: dilluns 1 d'abril, a les 22.45, al 33 i 30 dies a Internet


L’obsessió d’un home per entendre com funciona la corrosió antisemita.


null


Arthur Langerman, jueu i tractant de diamants belga, ha col·leccionat pràcticament de tot al llarg de la vida. També, una notable fortuna amb els diamants de color.
Un dia, encoratjat per la dimensió de la tragèdia de l’Holocaust i motivat per la seva història personal –la seva família va ser deportada- va abandonar les altres col·leccions i ha centrat les energies a aconseguir tota mena de material sobre l’antisemitisme: diaris, revistes, quadres, cartells... fins que ha reunit una amplíssima col·lecció de material – més de 7.500 imatges i diversos objectes- que procedeix de pràcticament tots els països d’Europa i dels Estats Units.

La seva obsessió, gairebé malaltissa, en paraules de la seva filla, és esbrinar com, al llarg dels segles, s’ha construït un imaginari col·lectiu -pràcticament universal- que representa els jueus d’una determinada manera, i es pregunta també què han fet ells perquè se’ls vegi i representi així.

El director del documental, Pierre Maillard, ens proposa també una mirada inquietant: davant de la morbiditat, l'acumulació de documents cada vegada més rars, sempre més repugnants, sembla que condueix el col·leccionista al límit de la reclusió interior o, fins i tot, de la bogeria.

Provocació? Deure de memòria històrica o obsessió paranoica?

Dirigit per Pierre Maillard
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"NADONS A LA CARTA"


EMISSIÓ: dilluns 25 de març, a les 22.45, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Nadons amb tres pares biològics, modificació genètica dels embrions abans de ser reimplantats, tria del sexe i del color dels ulls, fecundació “in vitro” amb esperma de "genis". Els nadons dissenyats “a la carta” s'estan convertint ràpidament en realitat.


null

Avui, 3 de cada 100 bebès del món estan concebuts per la fecundació “in vitro”: una revolució de fa poc menys de 40 anys que ha portat les parelles estèrils a la felicitat de tenir fills propis.


null


Ara, però, hi ha altres usos d’aquesta tècnica: ja permet que els pares completament fèrtils escullin el sexe del seu nadó ... i, en el futur, molt més.

null


Gràcies als avanços tecnològics i científics, escollir "un nen si el vull" està canviant per triar "el nen que vull", i el 2015 marca un moment decisiu en aquesta evolució. A Califòrnia, per primera vegada, els embrions s’han "examinat" abans d’implantar-se, de manera que els nadons nascuts tindran ulls blaus. Al mateix temps, a la Gran Bretanya s’ha aprovat una tècnica que permet a un nadó tenir 3 pares - dues mares i un pare.
S'ha d'utilitzar per a finalitats terapèutiques, però els resultats són irreversibles i canvien significativament la naturalesa del bebè que ha nascut.

Uns mesos més tard, un equip francès va aconseguir, per primera vegada, crear espermatozoides en un laboratori, que obre les portes a immenses possibilitats. Encara més notable és l'adveniment d'una tècnica digna de la ciència-ficció, "CRISPR", que ja permet modificar els gens d'un embrió abans que es torni a implantar, una tècnica que aquest any ha estat provada en humans!
Això obre una autèntica caixa de Pandora, i és un àmbit que ja ha estat explorat per molts metges i científics. Per exemple, prometre a pares “nens excepcionals” mitjançant l’ús d’esperma d’un "geni" o d’un esportista. Les tècniques s'estan tornant més refinades i les possibilitats que obren són tan inèdites com alarmants.

També hi ha un negoci creixent al voltant de les mares substitutes o “ventres de lloguer” i d’autèntiques "fàbriques de nadons", per exemple a l'Índia, un fet que planteja serioses preguntes sobre l'explotació del cos humà i el seu ús com a mercaderia.
Aquest documental ens convida a un viatge emocionant cap al nou món de la procreació: una revolució mèdica i, de vegades, un viatge sense retorn.

Dirigit per Thierry Robert
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA MÀFIA DEL RINOCERONT"


EMISSIÓ: dilluns 18 de març, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Un thriller documental sobre un dels tràfics més rendibles del món: el de banya de rinoceront, animal en clar perill d'extinció. A 50.000 euros el quilo, es ven més car que l’or o la cocaïna. Reduïda a pols i barrejada amb alcohol, molts creuen que “té efectes miraculosos”.
El tràfic afecta gairebé tots els continents i amenaça la biodiversitat del nostre planeta però també la seguretat nacional i econòmica dels països.
El rinoceront és una espècie en perill d’extinció. Es calcula que al món només en queden uns 25.000, la majoria a Sud-àfrica.

La principal amenaça per a aquesta espècie és, efectivament, el comerç de les seves banyes, que en alguns països d’Àsia es consideren un producte miraculós que pot curar tota mena de malalties i pot servir d’afrodisíac.

Com que la banya de rinoceront es paga a preu d’or, s’ha creat una màfia internacional que paga a caçadors furtius perquè cacin rinoceronts il·legalment, i suborna policies, jutges i personal de duanes.

La investigació periodística de “La màfia del rinoceront” ens porta a ser testimonis de l’esforç a diversos llocs del planeta de detectius, científics i policies –fins i tot amb mitjans típics dels serveis secrets i amb risc per a les seves vides– per seguir el rastre de criminals, monitoritzar els sospitosos i infiltrar-se en les seves organitzacions, flexibles i terriblement sofisticades.

Dirigit per Olivia Mokiejewski i Phillip Hattingh
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"OR VERD"


EMISSIÓ: dilluns 11 de març, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


La cara i la creu d’una fruita de moda a tot el món. La seva demanda exponencial genera greus efectes mediambientals i fins i tot violència en els principals països productors d’Amèrica Llatina.
L'alvocat és un fruit que té una gran quantitat de vitamines i minerals, és ric en àcids grassos insaturats i en potassi i ple d'antioxidants. L'alvocat ja és considerat com l'aliment de les mil virtuts.
Fins fa poc era només una fruita exòtica consumida en esdeveniments especials, però els últims anys s'ha convertit en un producte líder de la cuina contemporània i que podem trobar tot l'any als mercats.

Però per fer possible el seu consum massiu tot l'any, ha calgut un augment de la producció que ha comportat la desforestació de les zones de conreu, una sobreexplotació de l'aigua de les zones cultivades i els efectes nocius, per als humans, que es deriven de la seva sobreproducció i que són cada vegada més preocupants.

L'alvocat es cultiva a països com els Estats Units, Indonèsia, Xile i el Perú, però amb l'augment de la demanda a nivell mundial Mèxic s'ha convertit en el primer exportador d'alvocat amb més del 50% de la producció mundial. Els diners que representa aquest gran mercat ha atret els càrtels del narcotràfic i el crim organitzat, cosa que ha obligat els productors a crear una milícia d'autodefensa que, en alguns estats com Michoacán i Jalisco, ha acabat amb una guerra oberta.

La pregunta que es fa el reportatge és si l'èxit d'aquest fruit, que ja anomenen "or verd", no acabarà sent la seva principal desgràcia.

Dirigit per Anne-Fleur Delaistre
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"L'ANARQUISTA ACCIDENTAL"


EMISSIÓ: dilluns 4 de març, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


El viatge ideològic d’un alt funcionari i diplomàtic britànic, Carne Ross, a la recerca de noves respostes col·lectives d’organització política i social, més enllà del sistema occidental basat exclusivament en les elits.
El britànic Carne Ross era un alt funcionari britànic, un diplomàtic de carrera. Estava convençut que el sistema polític de les democràcies capitalistes occidentals era la millor recepta “per salvar el món”.
Fins que una gran decepció, el xoc frontal amb la “realpolitik”, el fa replantejar-s’ho tot: va ser testimoni, en primera línia, de les mentides i manipulacions que Londres i Washington van oferir a l’opinió pública mundial per desencadenar la guerra contra l’Iraq de Saddam Hussein.

Dimiteix dels seus càrrecs el 2004 i funda el primer grup mundial d’assessoria diplomàtica sense ànim de lucre: Independent Diplomat. El seu objectiu és assessorar països pobres i grups de defensa dels drets civil i polítics d’arreu del món.

“L’anarquista accidental” segueix el viatge interior i real que fa Carne Ross a la recerca de respostes als nous reptes que sorgeixen de la realitat: analitza el moviment “Occupy Wall Street” de Nova York, el moviment col·lectivista de Marinaleda, a Espanya, parla abastament amb l’intel·lectual de referència de l’esquerra internacional, el nord-americà Noam Chomsky, i fa una immersió històrica sobre l’experiència de l’anarquisme a la Barcelona de la Guerra Civil. El seu periple ideològic el porta finalment a Síria, a tan sols vuit quilòmetres d’on opera Estat Islàmic, per esbrinar l’essència del moviment guerriller kurd.

Carne escriu i apareix regularment als mitjans de comunicació, comenta sobre sistemes alternatius d'organització social, en particular sobre l'anarquisme. Aquest documental, “Anarchist Accidental”, està basat en l'últim llibre de Carne, "La revolució sense líders: com la gent comuna prendrà el poder i canviarà la política al segle XXI" (Penguin Books, 2012).

Dirigit per John Archer i Clara Glynn
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"EN NOM DE L'HONOR"


EMISSIÓ: dilluns 25 de febrer, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Al Pakistan, més de mil dones moren assassinades cada any, víctimes dels anomenats crims d'honor, sovint a mans d'homes de la seva pròpia família que les acusen d'haver-los deshonrat. Aquesta és la dramàtica història de Qandeel Baloch.El 2016, una dona, Qandeel Baloch, va revolucionar tot el Pakistan. Era l’estrella de les xarxes socials. Bonica, atrevida i sexi, va desafiar les estrictes convencions morals i socials del país i el va commocionar de dalt a baix.
Però al Pakistan, un país musulmà molt conservador, les accions d'una dona poden tenir conseqüències fatals.
“A una noia la poden matar només per haver parlat amb un noi”, diu l’Attia, una de les protagonistes del documental.
“Cada mes, un germà mata la seva germana”, afegeix la Safdar, un altre dels testimonis.

El resultat és que més de 1.000 dones són assassinades cada any acusades d’haver portat la deshonra a les seves famílies.

El dramàtic cas de la Qandeel, per la seva popularitat, naturalitat i atreviment, va situar el conjunt del país davant del seu propi mirall. I la imatge resultant és devastadora: intolerància, fanatisme religiós, masclisme, abusos...

“La Qandeel era esperança, perquè estava plena de vida. Crec que ella representava aquest canvi al Pakistan: que tothom pugui fer servir qualsevol mitjà que tingui a l'abast i ser qui vulgui ser”, diu Amber Shamsi, una de les periodistes que va seguir el cas.

Dirigit per Rubia Dar
.

» Text complet

Anterior Següent