Arxius

Estas veient: juny 2019
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"L'HOME QUE VA ATURAR EL DESERT"


EMISSIÓ: el dilluns 24 de juny, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La història increïble de l’home que ha aconseguit aturar, a Burkina Faso, l’avanç aparentment inevitable del desert.


null

A Burkina Faso, durant la segona meitat del segle passat, la ràpida desertificació de les planes que havien estat fèrtils va causar sequeres constants, va arruïnar progressivament les collites, o van provocar un èxode massiu d’habitants i fam que va delmar les poblacions.


null null

No obstant això, un camperol analfabet i els seus enginyosos mètodes agrícoles han demostrat ser la clau per aconseguir allò que els experts no havien pogut aconseguir mai: aturar el desert. Aquest documental explica la història única de Yacouba Sawadogo i de com la seva feina d’anys ha transformat la vida de milers dels seus conciutadans.

Els paisatges estèrils i les planes sorrenques dominaven el paisatge de la infantesa i adolescència de Yacouba. Els nois joves havien de caminar pel desert diversos quilòmetres de distància per aconseguir un refugi de palla i racions de menjar escasses.

És a partir d’aquesta dolorosa experiència que el jove agricultor va decidir desenvolupar tècniques per convertir en terreny fèrtil el sòl esgotat. Els seus esforços i enginy han superat la feina dels científics més importants del món i de costosos avenços tecnològics.

Yacouba es va haver d’enfrontar amb els costums i tradicions agrícoles inamovibles del seu poble per anar imposant les seves tècniques revolucionàries. Amb entrebancs terribles, com l’incendi provocat dels seus cultius. Però no es va desanimar.

Ara, les botigues de cereals, les grans terrines de cuina plenes de menjar i els camps abundants parlen de l’èxit realment sorprenent de Yacouba. Moltes de les famílies que van fugir de la regió hi han tornat. I allà on hi havia desert, ara, hi ha un bosc. Com ho ha aconseguit?

Aquesta és la història de la devoció i saviesa d’un sol home, en un dels països més pobres del planeta, que ha deixat bocabadada la comunitat científica internacional, que ara estudia en peregrinació els seus mètodes.

Dirigit per Mark Dodd

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"HITLER I PARÍS, HISTÒRIA D'UNA FASCINACIÓ"


EMISSIÓ: dilluns 17 de juny, a les 22.50, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


L'endemà de l'armistici entre França i Alemanya, el 23 de juny del 1940, Hitler va fer una visita llampec a París. La capital francesa sempre ha exercit una gran influència en el führer, i el líder alemany aprofita que ara “és seva” per visitar els llocs més emblemàtics. En poc més de dues hores, el seguici nazi, format pel mateix Hitler i els seus col·laboradors més pròxims, fa un recorregut per la capital francesa que els porta des de l'Òpera Garnier fins als Invàlids, on el führer es recull uns instants davant la tomba del seu admirat Napoleó.


null

El 23 de juny del 1940 Hitler va anar a París, acompanyat pels arquitectes Albert Speer i Hermann Giesler, l'escultor oficial del règim nazi Arno Breker, i un grup d'oficials sènior i guardaespatlles. Per primera i única vegada a la seva vida, el líder nazi d'Alemanya visita la Ciutat de la Llum, capital que sempre ha somiat descobrir. Contra tot pronòstic, no arriba a desfilar ni celebrar la seva victòria militar sobre França, sinó descobrir París com a part d’una ràpida visita d’unes hores.


null null

Hitler i la seva família arriben a l'aeroport de Bourget abans de la matinada i van a l'òpera Garnier, punt de partida per a un dictador que té dues passions: l'arquitectura i l'òpera. Aleshores, el petit grup segueix, amb una bona escorta, cap a l'església de la Madeleine i a la plaça de la Concorde, abans de pujar pels Camps Elisis fins a l'Arc de Triomf i aturar-se a l'esplanada del Trocadero, per acabar amb el cigarret de Montmartre... saludat pel camí per alguns policies francesos advertits de l'arribada de führer pel prefecte de París.

La visita de Hitler, immortalitzada per Walter Frentz, càmera oficial, serà transmesa a tots els cinemes alemanys. El passatge on es recull davant de la tomba de Napoleó I, a els Invàlids, no apareix al muntatge final. Aquest és el punt culminant d'aquesta excursió parisenca: el führer arriba a establir una particular connexió amb el gran senyor de la guerra i el gran constructor francès que admira.

Hitler va llançar el 1938 el projecte Germania, dissenyat per canviar l'urbanisme i l'arquitectura de Berlín per convertir-la en la capital i la ciutat més bella del món. Després de la seva visita a París, encarregarà a Albert Speer, que va dissenyar la nova Cancelleria en només un any, el projecte de desenvolupament de Berlín en un temps rècord, amb l'objectiu de superar la Ciutat de la Llum i les altres metròpolis de prestigi com Viena o Roma.

Al mateix temps, totalment fascinat, Hitler vol que París sigui, sota l’ègida nazi, la gran capital cultural i de diversió d'Europa. Arquitecte sense èxit, adora els principals eixos haussmannians, les cúpules daurades, l'Arc de Triomf o l’Òpera. Però el 23 d'agost del 1944, furiós per veure que "la seva més bella conquesta" està a punt de caure de les tropes aliades, ordena a Von Choltitz de destruir París.

Sobre la base de les imatges de la visita del juny del 1940, aquest documental revela en profunditat la visió contradictòria del dictador sobre el París ocupat: entre la fascinació i la repulsió.

Dirigit per Juliette Desbois

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"EL MÓN SEGONS XI JINPING"


EMISSIÓ: dilluns 10 de juny, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Xi Jinping és el president de la Xina. I per a tota la vida. La seva missió cabdal, on concentra la major part de les seves energies com a màxim dirigent, és la de convertir la Xina en la pròxima màxima superpotència mundial.


null

Les activitats polítiques del seu pare i la Revolució Cultural, una formidable maquinària de repressió contra els “enemics” del partit entre el 1966 i el 1977, el van situar al marge de la societat xinesa, desterrat al camp amb la seva família, quan encara era només un nen.


null null

De fet, la Xina és ja, ara, en certs aspectes, el país més poderós de la Terra. La seva producció és la base de l'economia mundial; el seu exèrcit està creixent al ritme més ràpid de qualsevol nació i Xi Jinping vol fixar el ritme i el to dels afers mundials durant les pròximes dècades.

El 2017, Xi Jinping es va convertir en part de la constitució, un honor que cap màxim dirigent xinès va tenir des del president Mao.

“El món segons Xi Jinping” ens mostra l’agenda pública i secreta de la nova Xina, un maridatge entre dictadura i revolució tecnològica i desenvolupament a gran escala. L’ambició del dirigent xinès va més enllà: la construcció d’una comunitat d’interessos a escala global i la reforma del sistema de governança mundial.

Dirigit per Louise Muller

» Veure més