Arxius

Estas veient: maig 2019
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"SÓN SEGURES LES MEVES DROGUES?"


EMISSIÓ: dilluns 27 de maig, a les 22.45, al 33, 7 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La Brianna Price és una DJ canadenca, coneguda artísticament com a B. Traits. En el reportatge de la BBC "Són segures les meves drogues?", la Brianna s'endinsa en el món de les persones usuàries de drogues, però també de qui les fabrica i distribueix, a la Gran Bretanya.


null

Ella va ser consumidora de drogues fins que la seva parella va estar a punt de morir per consumir cocaïna adulterada amb un desparasitador per a animals. La Gran Bretanya és, de tot Europa, on més drogues de les conegudes com a "noves substàncies psicotròpiques" (NPS) es venen.


null null


Es comercialitzen sobretot per internet, de manera legal, però també en botigues especialitzades, i sempre amb l'etiqueta "No apte per al consum humà", però el problema és que qui les compra, ho fa sense saber ni el que contenen ni les conseqüències físiques i psíquiques que pot tenir el seu consum.

L'extensió i les conseqüències del consum de drogues adulterades i d'NPSs que ens mostra el "60 minuts" d'aquest dilluns també és habitual a Catalunya, on Energy Control, un projecte de l'Associació ABD, es dedica des de fa més de 20 anys a analitzar, al moment, tota mena de drogues que es consumeixen a les portes de locals de lleure. Els últims anys, aquesta entitat ha detectat un augment d'NPSs i ha activat diverses alertes entre els consumidors i les administracions, sobretot de l'àmbit sanitari.

Energy Control va analitzar l'any passat a Catalunya un total de 2.610 mostres, de les quals 109 eren noves drogues psicotròpiques. En el conjunt d'Espanya es van analitzar 4.237 mostres, de les quals 220 eren NPSs. Això vol dir que, d'aquests nous tipus de substàncies, la meitat es van detectar a Catalunya. Això va comportar un total de 38 alertes al Sistema Espanyol d'Alerta Primerenca (SEAT), 14 de Catalunya.

Tot i que la demanda de drogues sintètiques encara és baixa en el nostre entorn, aquestes substàncies s'utilitzen per adulterar drogues convencionals i el seu consum ha tingut com a conseqüència un seguit d'intoxicacions greus i, a vegades, morts.


Dirigit per B. Traits i Steph Atkinson

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"TERRORISME: LA GUERRA INFINITA"


EMISSIÓ: dilluns 20 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Aquest segon episodi sobre “la guerra contra el terror” explica com la decisió dels Estats Units de no aplicar la Convenció de Ginebra a combatents capturats ha fet fracassar aquesta guerra, ha alimentat insurreccions i contribuït a la propagació del conflicte i la seva transformació en una guerra permanent.


null

La guerra a l'Afganistan va tenir una altra conseqüència no desitjada: de sobte, la indefinició que envolta el terme “terrorisme” va tenir ramificacions concretes. Saber qui era un terrorista i quin marc legal calia abordar es van convertir en qüestions clau, amb una gran influència en el conflicte.


null null

A partir d'aquí, el destí de la "guerra contra el terrorisme" ja no depenia només de les lluites sobre el terreny, sinó també de les definicions legals desenvolupades a Washington.
La tortura, els "llocs negres" i les "extradicions" són alguns exemples de noves tàctiques nord-americanes. Inicialment, aquestes tàctiques formaven part d’un programa secret de la CIA, però ràpidament es van desenvolupar dins de tot l’exèrcit nord-americà, des de l’Afganistan fins a Guantánamo i després a l’Iraq, amb conseqüències desastroses.

Els experts militars nord-americans creuen que Guantánamo i Abu Ghraib van ser fonamentals per alimentar la insurrecció i la seva propagació a l'Iraq i en altres llocs.

Una guerra que es va iniciar el 2001 com a campanya contra Al-Qaida es va transformar 18 anys després en una guerra mundial permanent, amb assassinats dirigits, operacions de combat encapçalades directament pels occidentals o mitjançant intermediaris a l'Orient Mitjà, a l’Àsia Oriental i a l’Àfrica.

Aquest conflicte i les respostes terroristes als nostres països han contribuït a la desestabilització de l’ordre polític mundial i de les nostres pròpies democràcies, en nom dels quals es va llançar la guerra.

Dirigit per Ilan Ziv

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"TERRORISME: CREANT EL MONSTRE"


EMISSIÓ: dilluns 13 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Quan va qualificar de “guerra” la resposta a l'atac d'Al-Qaeda aquell 11 de setembre, sense definir mai l'enemic, l'administració de Bush podria haver portat els Estats Units, i de fet tot l'Occident, a un camí sense retorn.


null

Després de l'11 de setembre, els Estats Units van iniciar una campanya militar contra un moviment jihadista global definit genèricament per Washington com a "terrorisme". Aquesta primera part del nostre documental explica la història del "naixement" de la "guerra contra el terror".


null null

Cada decisió presa per aquella administració va ser un pas més cap al fracàs, i una contribució a la propagació de la guerra. Inspirats pel seu èxit en la reconstrucció d’Alemanya i del Japó després de la Segona Guerra Mundial, els Estats Units van optar per un canvi de règim a l’Afganistan, la seva primera batalla en l’autodeclarada "guerra contra el terror".

Aquest primer episodi “Terrorisme: creació del monstre” analitza les conseqüències fatals del malentès dels orígens de l’islam radical i de les seves aspiracions messiàniques i, d’altra banda, del fet d’haver declarat la guerra no només als “terroristes”, sinó també als països que els van donar suport.

Els Estats Units i els aliats occidentals es van trobar encapçalant, i al mateix temps perdent, una guerra contra les insurreccions locals, un parany en què les potències colonials havien caigut el segle passat.
Com es podia esperar, la invasió de l'Afganistan va ser com un martell trencant mercuri, que en dispersa milers de restes arreu del món. També va establir un precedent: la definició de "terrorisme" ja no es va aplicar només a Al-Qaeda, sinó a qualsevol persona que s'oposés als Estats Units.

Dirigit per Ilan Ziv

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"ELS TUTORS"


EMISSIÓ: el dilluns 6 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La gent gran de l’estat nord-americà de Nevada està desapareixent silenciosament de casa seva. Per què? Una trama delictiva molt arrelada tracta de beneficiar-se de la transferència de riquesa més gran de la història.


null

Durant les pròximes dècades, la generació anomenada del “baby boom” assolirà l'estatus de la tercera edat. Es calcula que, als Estats Units, aquesta generació llegarà als seus familiars i a persones dels seus cercles més pròxims més de 30 bilions de dòlars.


null null

Un canvi de riquesa sense precedents passarà d’una generació a l’altra. Aquesta enorme transferència de capital i de béns ha disparat l’avarícia de moltes de les persones encarregades precisament de la protecció de les persones més vulnerables de la societat. Es posa en marxa una maquinària basada en el lucre més espantós i en el maltractament.

L’alarma la va encendre un fet perfectament constatable i sorprenent: les persones grans estan desapareixent de casa seva a l’àrea metropolitana de la ciutat de Las Vegas. Billie Mintz, realitzador de documentals, decideix posar la lupa i les seves càmeres en el comtat de Clark, a l’estat de Nevada, on aquest fenomen és particularment intens.

Considerades “legalment” persones incapacitades, la gent gran és expulsada de les seves llars, drogada i abandonada en residències d'avis contra la seva voluntat. Se’ls roba l’autonomia, se’ls destrueix la dignitat i s’apropien gradualment dels seus estalvis; tot, sense el seu consentiment.

“The guardians” (“Els tutors”) és el fruit de la investigació de Mintz i el retrat d’una estafa multimilionària perpetrada per persones i entitats relacionades amb la salut i l’atenció a la gent gran a través d’una xarxa delictiva integrada, també, per funcionaris públics, jutges i advocats.

De fet, aquesta pràctica segueix un esquema perfeccionat al llarg de 30 anys. I, ara, pretén beneficiar-se de la major transferència de riquesa de la història.
Res ni ningú ha aconseguit interposar-se en el seu camí. Fins ara.

Dirigit per Billie Mintz

» Veure més