Arxius

Estas veient: març 2019
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"NADONS A LA CARTA"


EMISSIÓ: dilluns 25 de març, a les 22.45, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Nadons amb tres pares biològics, modificació genètica dels embrions abans de ser reimplantats, tria del sexe i del color dels ulls, fecundació “in vitro” amb esperma de "genis". Els nadons dissenyats “a la carta” s'estan convertint ràpidament en realitat.


null

Avui, 3 de cada 100 bebès del món estan concebuts per la fecundació “in vitro”: una revolució de fa poc menys de 40 anys que ha portat les parelles estèrils a la felicitat de tenir fills propis.


null


Ara, però, hi ha altres usos d’aquesta tècnica: ja permet que els pares completament fèrtils escullin el sexe del seu nadó ... i, en el futur, molt més.

null


Gràcies als avanços tecnològics i científics, escollir "un nen si el vull" està canviant per triar "el nen que vull", i el 2015 marca un moment decisiu en aquesta evolució. A Califòrnia, per primera vegada, els embrions s’han "examinat" abans d’implantar-se, de manera que els nadons nascuts tindran ulls blaus. Al mateix temps, a la Gran Bretanya s’ha aprovat una tècnica que permet a un nadó tenir 3 pares - dues mares i un pare.
S'ha d'utilitzar per a finalitats terapèutiques, però els resultats són irreversibles i canvien significativament la naturalesa del bebè que ha nascut.

Uns mesos més tard, un equip francès va aconseguir, per primera vegada, crear espermatozoides en un laboratori, que obre les portes a immenses possibilitats. Encara més notable és l'adveniment d'una tècnica digna de la ciència-ficció, "CRISPR", que ja permet modificar els gens d'un embrió abans que es torni a implantar, una tècnica que aquest any ha estat provada en humans!
Això obre una autèntica caixa de Pandora, i és un àmbit que ja ha estat explorat per molts metges i científics. Per exemple, prometre a pares “nens excepcionals” mitjançant l’ús d’esperma d’un "geni" o d’un esportista. Les tècniques s'estan tornant més refinades i les possibilitats que obren són tan inèdites com alarmants.

També hi ha un negoci creixent al voltant de les mares substitutes o “ventres de lloguer” i d’autèntiques "fàbriques de nadons", per exemple a l'Índia, un fet que planteja serioses preguntes sobre l'explotació del cos humà i el seu ús com a mercaderia.
Aquest documental ens convida a un viatge emocionant cap al nou món de la procreació: una revolució mèdica i, de vegades, un viatge sense retorn.

Dirigit per Thierry Robert

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA MÀFIA DEL RINOCERONT"


EMISSIÓ: dilluns 18 de març, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Un thriller documental sobre un dels tràfics més rendibles del món: el de banya de rinoceront, animal en clar perill d'extinció. A 50.000 euros el quilo, es ven més car que l’or o la cocaïna. Reduïda a pols i barrejada amb alcohol, molts creuen que “té efectes miraculosos”.
El tràfic afecta gairebé tots els continents i amenaça la biodiversitat del nostre planeta però també la seguretat nacional i econòmica dels països.
El rinoceront és una espècie en perill d’extinció. Es calcula que al món només en queden uns 25.000, la majoria a Sud-àfrica.

La principal amenaça per a aquesta espècie és, efectivament, el comerç de les seves banyes, que en alguns països d’Àsia es consideren un producte miraculós que pot curar tota mena de malalties i pot servir d’afrodisíac.

Com que la banya de rinoceront es paga a preu d’or, s’ha creat una màfia internacional que paga a caçadors furtius perquè cacin rinoceronts il·legalment, i suborna policies, jutges i personal de duanes.

La investigació periodística de “La màfia del rinoceront” ens porta a ser testimonis de l’esforç a diversos llocs del planeta de detectius, científics i policies –fins i tot amb mitjans típics dels serveis secrets i amb risc per a les seves vides– per seguir el rastre de criminals, monitoritzar els sospitosos i infiltrar-se en les seves organitzacions, flexibles i terriblement sofisticades.

Dirigit per Olivia Mokiejewski i Phillip Hattingh

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"OR VERD"


EMISSIÓ: dilluns 11 de març, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


La cara i la creu d’una fruita de moda a tot el món. La seva demanda exponencial genera greus efectes mediambientals i fins i tot violència en els principals països productors d’Amèrica Llatina.
L'alvocat és un fruit que té una gran quantitat de vitamines i minerals, és ric en àcids grassos insaturats i en potassi i ple d'antioxidants. L'alvocat ja és considerat com l'aliment de les mil virtuts.
Fins fa poc era només una fruita exòtica consumida en esdeveniments especials, però els últims anys s'ha convertit en un producte líder de la cuina contemporània i que podem trobar tot l'any als mercats.

Però per fer possible el seu consum massiu tot l'any, ha calgut un augment de la producció que ha comportat la desforestació de les zones de conreu, una sobreexplotació de l'aigua de les zones cultivades i els efectes nocius, per als humans, que es deriven de la seva sobreproducció i que són cada vegada més preocupants.

L'alvocat es cultiva a països com els Estats Units, Indonèsia, Xile i el Perú, però amb l'augment de la demanda a nivell mundial Mèxic s'ha convertit en el primer exportador d'alvocat amb més del 50% de la producció mundial. Els diners que representa aquest gran mercat ha atret els càrtels del narcotràfic i el crim organitzat, cosa que ha obligat els productors a crear una milícia d'autodefensa que, en alguns estats com Michoacán i Jalisco, ha acabat amb una guerra oberta.

La pregunta que es fa el reportatge és si l'èxit d'aquest fruit, que ja anomenen "or verd", no acabarà sent la seva principal desgràcia.

Dirigit per Anne-Fleur Delaistre

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"L'ANARQUISTA ACCIDENTAL"


EMISSIÓ: dilluns 4 de març, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


El viatge ideològic d’un alt funcionari i diplomàtic britànic, Carne Ross, a la recerca de noves respostes col·lectives d’organització política i social, més enllà del sistema occidental basat exclusivament en les elits.
El britànic Carne Ross era un alt funcionari britànic, un diplomàtic de carrera. Estava convençut que el sistema polític de les democràcies capitalistes occidentals era la millor recepta “per salvar el món”.
Fins que una gran decepció, el xoc frontal amb la “realpolitik”, el fa replantejar-s’ho tot: va ser testimoni, en primera línia, de les mentides i manipulacions que Londres i Washington van oferir a l’opinió pública mundial per desencadenar la guerra contra l’Iraq de Saddam Hussein.

Dimiteix dels seus càrrecs el 2004 i funda el primer grup mundial d’assessoria diplomàtica sense ànim de lucre: Independent Diplomat. El seu objectiu és assessorar països pobres i grups de defensa dels drets civil i polítics d’arreu del món.

“L’anarquista accidental” segueix el viatge interior i real que fa Carne Ross a la recerca de respostes als nous reptes que sorgeixen de la realitat: analitza el moviment “Occupy Wall Street” de Nova York, el moviment col·lectivista de Marinaleda, a Espanya, parla abastament amb l’intel·lectual de referència de l’esquerra internacional, el nord-americà Noam Chomsky, i fa una immersió històrica sobre l’experiència de l’anarquisme a la Barcelona de la Guerra Civil. El seu periple ideològic el porta finalment a Síria, a tan sols vuit quilòmetres d’on opera Estat Islàmic, per esbrinar l’essència del moviment guerriller kurd.

Carne escriu i apareix regularment als mitjans de comunicació, comenta sobre sistemes alternatius d'organització social, en particular sobre l'anarquisme. Aquest documental, “Anarchist Accidental”, està basat en l'últim llibre de Carne, "La revolució sense líders: com la gent comuna prendrà el poder i canviarà la política al segle XXI" (Penguin Books, 2012).

Dirigit per John Archer i Clara Glynn

» Veure més