Arxius

Estas veient: gener 2018
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA BIBLIOTECA HUMANA"

EMISSIÓ: dimecres 7 de febrer, a les 23.00, al 33, tot el període (GEO blocat a Espanya)

Com a la ficció distòpica “Farenheit 451, de Ray Bradbury, “La biblioteca humana” és una iniciativa contra la intolerància que converteix persones en llibres.
Després de les últimes eleccions generals a l'octubre del 2015, Polònia ha fet un gir cap a l'ultraconservadorisme. Ha sorgit un Parlament sense representació d'esquerres.
El partit Llei i Justícia va guanyar les eleccions per majoria absoluta amb un programa que promou una Polònia unitària i pura.
Des d’aquella cita electoral, proliferen les manifestacions dels seguidors dels partits de dretes demanant una Polònia lliure d'immigrants i criticant les polítiques europees sobre refugiats.
En aquest entorn, estan sorgint iniciatives populars i ONGs que lluiten per una Polònia més tolerant i multicultural.

Una d'aquestes iniciatives és la Biblioteca Humana de Wroclaw, una proposta educativa que converteix persones en llibres, llibres vius amb un denominador comú: la discriminació. El lector que prengui “prestat” un d'aquests llibres descobrirà històries de minories socials o de persones que per la seva raça, condició sexual o religió han estat apartades de la societat o assenyalades.

En un país poc acostumat a la diversitat, aquesta biblioteca és una oportunitat per lluitar contra la discriminació.

La biblioteca humana, una experiència contra la violència creada el 1993 a Copenhaguen, va ser una iniciativa d’“Europa Transit”, un programa actiu contra la intolerància dins el marc de la capitalitat cultural europea Donostia-San Sebastián 2016.

Dirigit per: Xuban Intxausti

22/01/2018: "El líder digital"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"EL LÍDER DIGITAL"

EMISSIÓ: dimecres 31 de gener, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)

Les llums i ombres de l’home, Narendra Modi, que vol convertir l’Índia en la tercera potència econòmica del món a cavall d’una autèntica revolució digital i de la tradició hindú pura.
Un documental sobre el carismàtic, controvertit i autoritari primer ministre indi, Narendra Modi, el "líder digital" que ha promès convertir el gegant asiàtic en el poder econòmic del tercer món el 2030. Però Modi també pertany a RSS, l'organització paramilitar que vol convertir l'Índia en un estat hindú fonamentalista.
"El líder digital" mostra el seu ascens fulminant al poder. Narendra Modi va néixer en el si d’una casta índia molt baixa. De seguida, però, es va emancipar dels seus orígens humils convertint-se en membre de RSS, una organització paramilitar favorable a la supremacia hindú per sobre de les altres religions, entre aquestes la musulmana, que compta amb 180 milions de creients a l'Índia.

El 2001, Modi es va convertir en governador de l'estat de Gujarat, amb el suport del BJP, el partit dretà radical hindú. Allà protagonitza l’episodi més fosc de la seva biografia. L’acusen de no fer res per impedir una massacre contra la població musulmana per part de radicals hindús: 1000 persones van ser assassinades, més de 250 dones van ser violades i unes 100.000 més van haver de ser acollides en camps de refugiats.
Modi va iniciar l'anomenada “revolució digital índia” dels telèfons intel·ligents durant les eleccions polítiques de 2014. Els joves indis “digitals” li van donar suport massivament. Va aconseguir més de 170.000.000 vots. Avui, Modi és el segon polític més seguit del món a Twitter i a Facebook.

Modi no fa conferències de premsa i no concedeix entrevistes; només es comunica a través de la xarxa i de les xarxes socials, que gairebé controla totalment a través d'un "exèrcit de trolls".
Ara RSS i BJP tenen el control total del govern federal, i impulsen noves lleis inspirades en la tradició hindú.

Però els escriptors no se senten lliures d'escriure el que volen, els cineastes se senten amenaçats i les minories se senten extremadament insegures, especialment els cristians i els musulmans.
"El líder digital" mostra al món el que està passant a l'Índia. Estem a l'alba d'una revolució econòmica d’una nació que representa la sisena part de la població mundial.
Però és present el temor que l'Índia, hipnotitzada pel somni del desenvolupament econòmic, pugui perdre la seva trajectòria multicultural, secular i tolerant, el seu segell de la "democràcia més gran del món", i esdevingui un estat fonamentalista hindú.

Dirigit per Adrian V. Eagle

15/01/2018: "Sonita"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"SONITA"

EMISSIÓ: dimecres 24 de gener, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)

Un retrat fascinant d’una noia en explosió creativa que contrasta amb la manca de llibertat en la societat on li ha tocat viure.
Sonita és una noia afganesa de 18 anys que ha entrat a l’Iran sense papers i es busca la vida als suburbis de Teheran, mentre lluita per fer realitat el seu somni: convertir-se en cantant de rap. Però la passió per la música xoca amb els plans de la seva mare, que vol casar-la a canvi de diners. Fins i tot ja ha posat preu a la núvia: 9.000 dòlars.A través de les seves cançons i videoclips de baix pressupost descobrim una artista carismàtica, decidida a parlar de la dura realitat que l’envolta amb una honestedat corprenedora. Com pot alliberar-se d’un entorn de repressió i viure la vida que desitja? L’èxit a YouTube del videoclip Brides for Sale, cançó inspirada en la seva lluita, obre una porta d’esperança per canviar el seu destí.

Dirigit per Rokhsareh Ghaemmaghami

Premis i festivals

Gran Premi del Jurat i Premi del Públic – Sundance. Estats Units, 2015.
Premi del Públic i Premi DOC U – IDFA. Països Baixos, 2015
Premi del Públic – One World. República Txeca, 2016.
Hot Docs. Canadà, 2016.
DocsBarcelona – Pel·lícula inaugural. Catalunya, 2016.

» Veure més

02/01/2018: "Guerra i jocs"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"GUERRA I JOCS"

EMISSIÓ: dimecres 17 de gener, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)

Els drons i les armes de control remot i robots són la tecnologia bèl·lica del futur. Controlar-les a través d’una pantalla és com jugar a “guardians de la moralitat”.


Les noves màquines sofisticades poden detectar el moviment de cada ratolí
i de cada persona a l'aigua, a terra i a l'aire. I poden matar. Automàticament.

Els drones operatius i les armes controlades a distància a través d'una pantalla són semblants al jocs d'ordinador.
Què tenen en comú els dissenyadors de jocs amb els desenvolupadors de màquines de guerra no tripulades i pilots de drones? Són reals les seves visions del futur? Aquesta nova tecnologia ens ofereix informació de reconeixement i seguretat, tal com ho van prometre la indústria i els governs? O estan preparant el camí per a un estat que té un absolut control dels seus ciutadans?

“Guerra i jocs” és un documental sobre els desenvolupaments tècnics que no
només canvien el futur de la guerra, sinó també la vida civil, les nostres nocions d'ètica
i de moralitat. Les màquines es convertiran finalment en els actors més decisius?

La pel·lícula explora aquestes qüestions a Israel, EUA i Alemanya,
i obté noves perspectives sobre aquest desafiament amb observacions, material filmat inèdit i protagonistes que consideren l'assumpte des de diferents angles.

Dirigit per Krieg und Spiele

» Veure més