Arxius

Estas veient: novembre 2017
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"KURDISTAN, SOMNI O REALITAT?"

EMISSIÓ: dimecres 6 de desembre, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet

Els kurds formen un poble que mai han tingut estat i que viuen repartits en quatre països diferents: Síria, Turquia, l'Iran i l'Iraq. A cada un d'aquests països han hagut de patir històricament, com a minories, la repressió dels seus costums i la seva llengua.
Però la guerra de Síria i l'aparició d'Estat Islàmic ha fet canviar les coses.

Els guerrillers kurds s'han convertit en una força armada decisiva a l'hora de derrotar el grup terrorista, i això dona al poble kurd una oportunitat que no havia tingut mai fins ara: convertir-se en un poble amb estat, amb el reconeixement ple de tots els seus drets. Però és una batalla ben difícil.

A l’Iraq, la regió autònoma del Kurdistan va celebrar un referèndum consultiu sobre la independència el setembre passat. El “sí” va guanyar de manera aclaparadora. La consulta va obrir una crisi gravíssima: Bagdad va enviar les seves tropes per recuperar les zones que els kurds havien anat ocupant “fora dels seus límits territorials” des del 2003. L’Iran i Turquia – aquest últim amb amenaça militar inclosa – van rebutjar el referèndum. El líder kurd, Barzani, aïllat, va haver de dimitir.

Un exemple de les enormes dificultats que afronta l’aspiració kurda. El reportatge “Kurdistan, somni o realitat” aborda en profunditat la qüestió amb els principals protagonistes.

Dirigit per Halil Gülbeyaz

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"REGGIE YATES, VIDA I MORT A CHICAGO"

EMISSIÓ: dimecres 29 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Chicago s’ha convertit en una de les ciutats més violentes dels Estats Units. Els tirotejos, les morts i els ferits per armes de foc són quotidians.
El premiat documentalista Reggie Yates s’endinsa en la conflictiva realitat de la ciutat adoptiva de l’expresident nord-americà Barack Obama. La taxa d'assassinats a Chicago s'ha disparat un 72% el 2016, un 88% per armes de foc. El 2015 hi va haver 468 assassinats, un increment d’un 12,5% respecte a l’any anterior. La majoria de víctimes són joves afroamericans. Qui n’és el culpable?

L’atenció pública i periodística se centra en la brutalitat policial i les seves conseqüències. És un fet. Als cossos de la policia, no només a Chicago sinó a la majoria del territori nord-americà, se’ls acusa d’actuar amb mentalitat racista. La diferent actitud mostrada pels agents en relació amb la delinqüència de raça blanca n’és una prova. Però aquest fet que sembla prou inqüestionable, i que ha generat i genera tot tipus de protestes als Estats Units, no ho explica tot. I no ho explica particularment a Chicago.

Després d’assistir al funeral d’un jove negre assassinat amb una arma de foc, Reggie Yates canvia l’orientació de la seva investigació. I s’enfronta amb un problema encara molt més greu que la violència policial: l’autèntica guerra diària protagonitzada entre els mateixos joves afroamericans de diversos barris de Chicago, en un context d’extrema pobresa, falta de feina i desesperança absoluta en el futur.

Dirigit per Toby Trakman


» Veure més

20/11/2017: "Veus censurades"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"VEUS CENSURADES"

EMISSIÓ: dimecres 22 de novembre, a les 23.00, al 33 i 7 dies a Internet

Un testimoni excepcional sobre un període vital – la “Guerra del Sis Dies” – en la història d’Israel i del Pròxim Orient.La guerra dels Sis Dies del 1967 va acabar amb una decisiva victòria de les forces d’Israel. Les tropes hebrees van aconseguir el control total de Jerusalem, de Cisjordània, de la franja de Gaza i de la península egípcia del Sinaí.

És una guerra retratada, fins avui, com una empresa justa, un emblema radiant de l'orgull jueu. Una setmana després d’acabada la Guerra, un grup de joves membres de la comunitat kibbutz, dirigits per l’escriptor Amos Oz i per l’editor Avraham Shapira, van gravar les converses íntimes que van mantenir amb soldats que havien tornat de les línies del front.

Els enregistraments van revelar una mirada sincera sobre aquella breu fase històrica en què Israel-David es va transformar en Israel-Goliat. L'exèrcit israelià va censurar les gravacions permetent als kibbutzninks publicar només un fragment de les converses. "Veus censurades" revela els enregistraments originals per primera vegada. Un testimoni excepcional sobre un període crucial en la història d’Israel i del Pròxim Orient


Dirigit per Mor Loushy
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"NO TINDREU EL MEU ODI"

EMISSIÓ: dimecres 15 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

En el segon aniversari dels atemptats de París


Un retrat humà i psicològic excepcional sobre el dol, el dolor i l’esperança dels familiars de víctimes d’atemptats
Dies després que la seva dona va ser assassinada a la sala Bataclan de París, Antoine Leiris va escriure a Facebook una carta oberta als l’assassins. Va ser un text escrit amb un sentit de la dignitat excepcional, també desafiant, indicant que els terroristes d’Estat Islàmic havien fracassat perquè mai els regalaria el seu odi.

El missatge de Leiris va ser compartit centenars de milers de vegades a tot el món i va inspirar l’edició d’un llibre de gran èxit.En aquest documental excepcional, Leiris decideix acostar-se a gent com ell: persones que tracten de refer les seves vides després que algun dels seus familiars hagi estat víctima mortal d’un atac terrorista.

A través de les històries “dels altres”, Antoine tracta d’entendre els seus propis sentiments i de predir com seran l’endemà i els dies següents, les setmanes, els anys. “No tindreu el meu odi” combina l’optimisme i l’emoció, el desig de no retirar-se del món i un anhel per recuperar un propòsit a la vida.

Però, és possible que ressorgeixi l’odi? És massa fort el desig de venjança? Com se supera la mort d’algú molt estimat víctima del terror?

Dirigit per Antoine Leiris i Karine Dusfour.

» Veure més