Arxius

Estas veient: octubre 2017
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"BAGDAD, UNA CIUTAT ENTRE MURS"

EMISSIÓ: dimecres 1 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Mentre tot el Pròxim Orient continua amenaçat per Estat Islàmic i altres forces jihadistes, la protecció de Bagdad, la capital iraquiana, ha esdevingut un gran repte geoestratègic.

Assolada durant la Segona Guerra del Golf i camp de batalla cotidià entre les tropes nord-americanes i les milícies sunnites i xiïtes, ara sembla viure al mig d’un compàs d’espera.

L’escenari actual de Bagdad ha generat aliances puntuals, com la dels Estats Units I l’Iran, almenys en aquesta qüestió.

“Bagdad, crònica d’una ciutat entre murs” és la història de la ciutat des de dues visions, aproximacions, complementàries: la de la gestió de la capital iraquiana pels poders federals i els seus aliats i la del dia a dia dels seus ciutadans.

A pesar de ser colpejada una i una altra vegada pel terrorisme jihadista I suportar divisions ètniques i religioses, Bagdad ha esdevingut ja l’únic lloc del Pròxim Orient on les poblacions civils xiïta i sunnita encara conviuen. La gran qüestió és: fins quan?

Dirigit per Lucas Menget i Laurent van der Stockt

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LENIN, UNA ALTRA HISTÒRIA DE LA REVOLUCIÓ RUSSA"

EMISSIÓ: Dimecres 25 d'octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

I si Lenin hagués estat un home arrossegat pels esdeveniments
i no pas el visionari omniscient que la llegenda va momificar?

“Lenin, una altra història de la revolució russa” rememora el centenari d’una revolució que no va canviar només la història del país, sinó la de tot el món. El documental ofereix una sorprenent relectura d’aquells fets i de la figura de Lenin amb imatges d’arxiu inèdites.

El documental posa en qüestió la idea que Lenin va desencadenar la Revolució d'Octubre del 1917 i així va contribuir a capgirar el món, buscant precisament desconstruir aquesta “il·lusió heroica”. Amb la col·laboració de l’historiador Marc Ferro, especialista francès en aquest període, i Michel Dobry, especialista en crisis polítiques, el film narra la història d'un Lenin arrossegat per la força dels esdeveniments, sense autoritat sobre les seves tropes i sovint absent, un Lenin molt allunyat d'aquell home que la llegenda va momificar.


Dirigit per Cédric Tourbe.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"FÀRMACS FALSIFICATS LETALS"

EMISSIÓ: dimecres 18 d'octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet (geolocalitzat a Espanya)

Els fàrmacs falsificats maten més de mig milió de persones anualment. Falsificar medicaments s'ha convertit en un negoci il·legal global i increïblement lucratiu.
Els fàrmacs falsificats maten més de mig milió de persones anualment. Falsificar medicaments s'ha convertit en un negoci il·legal global i increïblement lucratiu. Els fàrmacs falsificats són una amenaça creixent per a la salut pública. La lluita contra aquesta amenaça no és fàcil perquè hi ha implicades moltes capes de la societat i la burocràcia.

Cecilia Fant, una agent d'intel·ligència i cap de la Operació Pangea de la Interpol, té una missió. Ha renunciat a la vida de família i treballa contra rellotge amb col·legues de diferents països del món per propiciar un canvi.

Aquest documental investiga què passa quan la societat comprèn que s'enfronta a una amenaça tan gran que no sap com derrotar-la. Però, encara que la situació sigui crítica, hi ha unes persones dins del sistema que han emprès aquesta tasca sisífica que va molt més enllà del deure.Dirigit per Morten Krøgholt


» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA CÀRREGA DE LA PAU"

EMISSIÓ: dimecres 11 d’octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet (geolocalitzat a Espanya)


La història de la primera dona a Guatemala elegida fiscal general i la seva batalla contra la impunitat i pel processament per genocidi d’antics dirigents del país.Guatemala viu en un estat de violència permanent. Només el 2% dels casos d’assassinat s’han resolt. La immensa majoria de crims de la dictadura militar dels anys 80 encara els envolta la impunitat total. La societat ha perdut l’esperança i la fe en la justícia. És en aquest context que Claudia Paz y Paz, nomenada fiscal general del país el 2010, mira de canviar l’espiral de corrupció, violència i impunitat.

L’antic dictador Ríos Montt ha estat condemnat per genocidi. És el cas que Claudia ha pogut exposar per mostrar a tot el país que les coses poden canviar. Però pot ser capaç de deixar un llegat a partir del qual el país pugui construir un futur en pau?

“La càrrega de la pau”, a partir d’un accés privilegiat a la figura de la fiscal general, a la seva carrera professional i compromís ètic, ens mostra el perfil actual de Guatemala. La seva obstinació, però, té un elevat preu: les nombroses amenaces que rep i una dotzena de guardaespatlles que li recorden diàriament els perills que l’assetgen.


Director: Joey Boink


» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"CAMPS ENVERINATS"

EMISSIÓ: Dimecres 4 d’octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)


Aquest documental aborda la controvèrsia sobre l'ús dels herbicides basats en el glifosat i els efectes que poden tenir sobre la salut dels animals destinats al consum i, per tant, de retruc, sobre la salut de les persones.El glifosat és un dels herbicides més utilitzats arreu del món. Hi ha experts en salut pública que el consideren inofensiu, mentre que d'altres consideren que és una greu amenaça per a les persones i els animals.

L'OMS considera carcinògena aquesta substància química, fabricada pels laboratoris Monsanto, Syngenta i BASF, i demana que se'n prohibeixi l'ús agrícola.

El documental examina les investigacions proporcionades per agricultors, veterinaris i científics independents a Alemanya, Dinamarca i els Estats Units.

Més informació
http://www.newdocs.de/poisoned-fields-glyphosate-an-underrated-risk/

Dirigit per Volker Barth.

» Veure més