Arxius

Estas veient: juny 2017
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 28 de juny, a les 22.35 i 23.26, al 33 i 30 dies a internet

“La revolució turística” mostra la transformació radical de les illes d’Eivissa i Formentera, que fa 60 anys vivien amb una economia de subsistència i, ara, són una destinació turística de primer ordre. I després, “Grans tabaqueres, consumidors petits”. La investigació d’aquest documental dirigit per Paul Moreira amb la col·laboració de Pedro Brito da Fonseca mostra la cara més fosca de la indústria del tabac: com reclutar nous clients, sobretot nens, tot i que tracta de mantenir-ho amagat.
“LA REVOLUCIÓ TURÍSTICA”

EMISSIÓ: dimecres 28 de juny, a les 22.35, al 33 i 30 dies a internet

Com han canviat Eivissa i Formentera durant els últims anys?


Una producció de Pauxa Films


L’arribada del turisme a les illes Pitiüses ha suposat una transformació radical, ja que ha passat, en poc més de mig segle, d’una economia de subsistència gairebé ancorada a l’edat mitjana a ser una societat moderna i rica, dedicada al turisme i als serveis. Unes illes convertides, ben aviat, en destinació turística de primer ordre i reconegudes mundialment.

“La revolució turística” recorre els últims anys d’aquestes illes i mostra els grans canvis en la seva societat i territori, partint de com eren Eivissa i Formentera en els anys cinquanta del segle XX, i avançant dècada rere dècada fins a l’actualitat. Des de l’arribada dels primers viatgers i de la seva trobada amb un territori verge i una societat molt tradicional, bàsicament rural, que els sorprèn i els captiva, fins als nostres dies, amb una anàlisi dels aspectes econòmics, socials, culturals, arquitectònics, antropològics, mediambientals i paisatgístics de la zona.

El documental compta amb l’actriu eivissenca Tita Planells com a conductora i amb el testimoni d’un ampli ventall d’entrevistats, entre els quals hi ha Javier Mariscal, Antonio Isasi, Carles Sans, Vicente Valero, Abel Matutes, Erwin Bechtold, Antonio Colinas, Silke, Charo Ruiz, Carlos Martorell, Pau Riba, Enric Majoral, Gerard Quintana o Míchel.
La transformació progressiva de les illes es mostra a partir de les imatges d’arxiu i infografies que permeten comparar les recreacions dels passat amb les imatges actuals corresponents.

Pel que fa a la banda sonora, hi participen músics com Pau Riba, Caïm Riba, Paco Fernández, Manolo Díaz, Known Rebel, Takeoff Studios, Ressonadors, Hugh Levick, Palermet, Marcial Rodríguez o Fernando García.

“La revolució turística” acosta al públic la complexa realitat de les illes Pitiüses, reflexiona sobre com eren, com han evolucionat i com preparen el futur.


Podeu veure’n el tràiler aquí.


Premis
Premi al millor documental de promoció turística, Festival de Cinema El Món del Viatge, Lloret de Mar, 2015.


Festivals
Atlantidoc, Festival Internacional de Cine Documental d’Uruguai, 2014.


Dirigit per Pablo Alcántara i Rafael Alcántara.
» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 14 de juny, a les 22.45 i 23.45, al 33 i internet

El 2001, la locutora de ràdio Obaidah Zytoon celebra amb els seus amics als carrers de Síria la Primavera Àrab. Amb el temps, els seus somnis d’esperança i llibertat donaran pas a la repressió, la guerra, l'emigració forçada i l'extremisme. Després de “L’espectacle de la guerra”, “60 minuts” reemet “Els guardians”, un treball dirigit per Dror Moreh nominat a la millor pel·lícula documental als Oscars 2013. Per primera vegada, sis excaps de l’agència de seguretat israeliana Shin Bet parlaven públicament sobre l’ocupació israeliana.
“L’ESPECTACLE DE LA GUERRA” (“THE WAR SHOW”)


EMISSIÓ: Dimecres 14 de juny, a les 22.45, al 33, i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

De la revolució a la guerra a Síria en set passos


El març del 2011 Obaidah Zytoon, locutora de ràdio, i una colla d'amics surten al carrer a manifestar-se contra el règim opressor del president sirià Bashar al-Assad. Sabent que la Primavera Àrab canviarà per sempre el seu país, aquest grup d'artistes i activistes comença a gravar la seva vida i els esdeveniments que viu Síria. La resposta violenta del règim aboca el país a una cruenta guerra civil, i la brutalitat, la presó i la mort posa a prova les seves esperances d'un futur millor.
Obaidah Zytoon i els seus amics van treballar amb el director danès veterà Andreas Dalsgaard per donar forma, narrar, i editar anys de metratge amb una narrativa personal. “L’espectacle de la guerra” (“The Whar Show”), subtitulat "De la revolució a la guerra en set passos," destaca respecta a altres pel·lícules sobre Síria en molts sentits. En lloc d'insistir en escenes de vessament de sang, se centra en el que la revolució significava per a la gent comuna. La majoria dels amics de Zytoon no són agitadors polítics. Ells comparteixen aspiracions similars als joves de tot el món: alliberar-se de les restriccions de la religió i la repressió.


Però els somnis de revolució es converteixen en la realitat d’una guerra civil. Zytoon es veu obligada a marxar d’Homs al seu poble natal, Zabadani, prop del Líban, i al nord de Síria, on coneix rebels que estan lluitant que testimonien l’ascens de l’extremisme.

Dividida en set capítols (Revolta, Supressió, Resistència, Setge, Records, Fronts i Extremisme), la pel·lícula segueix durant anys la trajectòria d’Obaidah Zytoon i els seus amics, unes vides estroncades per la guerra i amenaçades per la violència, la presó, l’exili, la tortura i la mort.

Podeu veure el tràiler aquí.Festivals
TIFF, Toronto International Film Festival, 2016
Giornate degli Autori Venice Days, 2016
IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, 2016


Més informació
Web: http://www.thewarshow.com/


Dirigit per Andreas Dalsgaard i Obaidah Zytoon.» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 7 de juny, a les 22.47 i 23.40, al 33, i durant 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

El cineasta Miguel Bardem dirigeix “Pacha: l’arquitecte de la nit”, un documental que ens presenta el fundador de l’imperi Pacha, Ricardo Urgell, i que repassa l’inevitable canvi del món de la nit en quaranta-set anys. A continuació, a “112 casaments”, el realitzador de documentals Doug Block, que ha combinat aquesta feina amb la d’enregistrar casaments durant vint anys, localitza alguns dels protagonistes dels casaments més memorables que recorda per esbrinar si la vida matrimonial que han viscut era la que s’havien imaginat i com han fet front als alts i baixos del matrimoni al cap dels anys.
“PACHA: L’ARQUITECTE DE LA NIT”

EMISSIÓ: Dimecres 7 de juny, a les 22.47, al 33, i durant 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

La història de com la discoteca Pacha va esdevenir el “nightclub” més important del món

L’arquitecte de la nit, Ricardo Urgell, ha dedicat la seva vida a perseguir un somni: crear una manera global d’entendre l’oci a través d’un missatge de llibertat, festa, música, diversió i ball. Amb aquest esperit va crear la marca Pacha, el 1967, a Sitges. Quatre dècades després dels inicis de la marca, Pacha s’ha exportat a més d’un centenar de locals, no només de ball, sinó de moda, i a restaurants i hotels d’arreu del món, des d’Eivissa fins al Brasil, passant pels Estats Units, Alemanya, Portugal o Austràlia.Ricardo Urgell


Per primera vegada, Ricardo Urgell ens explica la seva vida i les interioritats del seu negoci davant d’una càmera. A través d’entrevistes a músics, DJs de primera fila, artistes, models i les figures que han format part de la història de la marca, el documental explica per què Urgell s’ha convertit en un home de culte i en una referència mundial de la indústria de l’entreteniment nocturn.

La història comença al Sitges rural i tímid de la dècada dels 60, passa per l’Eivissa hippy i embogida dels 70 i arriba fins a la “movida” madrilenya. Un viatge per l’evolució de l’oci nocturn que es tanca amb l’imperi dels DJs i la música electrònica de l’Eivissa dels nostres dies.
Primeres figures de la música com David Guetta, Steve Aoki o Bob Sinclar il·lustren, amb els seus comentaris, un documental farcit de cares famoses de l’espectacle i l’oci nacional i internacional.

Podeu veure el tràiler aquí.

Dirigit per Miguel Bardem.
» Veure més