Arxius

Estas veient: abril 2017
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 3 de maig, a les 22.52 i 23.15, al 33 i internet

Anas Aremeyaw Anas, de Ghana, és codirector del diari “New Crusading Guide” i el periodista d’investigació més famós de l’Àfrica. El seu treball, més enllà d’informar i seguir mètodes ortodoxos, persegueix un altre objectiu: aconseguir proves, denunciar i empresonar els autors dels delictes. “Camaleó”, de Ryan Mullins, ha estat seleccionat a festivals com l’IDFA, Docville o Hot Docs.
A continuació, el programa reemet “Capitalitzar la felicitat”, centrat en l’empresari brasiler Ricardo Semler. Autor del best-seller internacional “Maverick”, va construir un imperi basat en una simple pregunta: “Què faria feliços els meus empleats?”.
“CAMALEÓ”

EMISSIÓ: Dimecres 3 de maig, a les 23.15, al 33 i 14 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

“El meu periodisme es basa en tres principis bàsics.
Dir noms, avergonyir i empresonar.”


El ghanès Anas Aremeyaw Anas és el periodista d’investigació més famós de l’Àfrica, però, malgrat la seva fama, la majoria de gent no li ha vist mai la cara. Els seus mètodes poc ortodoxos, admirats i qüestionats alhora, li permeten exposar la corrupció, el tràfic de persones i altres realitats i delictes. Aquest documental és una mostra del seu treball i la seva lluita a favor de la justícia.
L’anomenen el James Bond del periodisme d’investigació de Ghana. Va denunciar una xarxa de dones asiàtiques que eren explotades com a esclaves sexuals fent-se passar per un cambrer, va descobrir les condicions deplorables a l'hospital psiquiàtric d’Accra, es va fer passar per un príncep per evitar un control fronterer rebel.

De vegades treballa amb col·laboradors, com les noies que van ajudar amb càmera oculta a detenir un metge que practicava avortaments il·legals i abans violava les seves clientes. En altres ocasions treballa directament amb la policia. Tot i els seus mètodes poc ortodoxos, se’l valora perquè ha contribuït a destapar la corrupció de la societat. Anas Aremeyaw no només transmet les notícies. Segueix les històries més enllà del seu deure com a periodista per garantir que es faci justícia.

En podeu veure el tràiler aquí.

Festivals
IDFA 2014
Docville 2015
Hot Docs 2015Més informació
Web: https://dogwoofglobal.com/chameleon
https://dogwoof.com/chameleon

Dirigit per Ryan Mullins.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 26 d’abril, a les 22.52 i 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

La indústria de les vitamines i els suplements mou més de 30 mil milions de dòlars als Estats Units. “Suplements i seguretat” (“Suplements and Safety”) qüestiona la seguretat i l’efectivitat d’aquests productes, arran dels resultats que mostren diversos estudis científics.
A continuació, amb motiu de les eleccions presidencials a França, el programa recupera “Atacs a París: estat d’emergència”. Les tres principals autoritats de l'estat francès analitzen els atemptats de París que van transcórrer durant quatre dies i que es van iniciar amb la matança al “Charlie Hebdo” el 7 de gener del 2015. Com es gestionen moments tan tràgics entre els bastidors del poder?
“SUPLEMENTS I SEGURETAT”

EMISSIÓ: Dimecres 26 d’abril, a les 22.52, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

El negoci milionari de les vitamines i els suplements als Estats Units, és també segur i efectiu per als consumidors?


Una producció de Frontline amb Canadian Broadcasting Corporation en col·laboració amb “The New York Times” i la col·laboració de Spin Free Productions

“Suplements i seguretat” (“Suplements ans safety”) és una investigació de la situació del sector de les vitamines i els suplements als Estats Units, un sector que ha experimentat un gran creixement i que genera milers de milions de dòlars sota la supervisió limitada de l’Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, U.S. Food & Drug Administration), l’agència del govern dels Estats Units responsable de la regulació dels aliments, medicaments i productes biològics, entre d’altres. Els últims anys, s’han plantejat dubtes seriosos sobre la seguretat d’aquests suplements, arran de la detecció de fraus i contaminacions i de la falta d’estudis sobre la seva efectivitat real. El documental investiga els riscos ocults de prendre grans dosis de suplements, analitza com es comercialitzen i es regulen i posen en evidència els grans interessos que hi ha darrere i que impedeixen que el consumidor estigui prou protegit i informat.

El documental analitza diversos casos vinculats amb suplements, com el de les vitamines B-50, que comercialitzava Purity First. Després de diverses reclamacions i detectar-se que contenien dos anabolitzants, l’FDA va trigar gairebé sis mesos a retirar-les del mercat. Un altre cas va passar a Hawaii l’estiu del 2013. Hi va haver un brot de problemes hepàtics greus que les autoritats sanitàries van vincular a un suplement dietètic. L’FDA va relacionar OxyElite amb més de 70 casos de danys hepàtics, però l’empresa va negar cap responsabilitat i va declinar ser entrevistada en aquest documental.

Es calcula que actualment es comercialitzen 85.000 suplements dietètics als Estats Units, però l’FDA no en fa cap anàlisi abans que es comercialitzin. Tampoc no hi ha cap registre oficial obligatori per als fabricants de suplements dietètics. L'única cosa que han de demostrar els fabricants és que segueixen unes bones pràctiques de fabricació.

S’ha fet estudis científics que demostren que prendre una megavitamina pot augmentar el risc de càncer o de malalties del cor; que els suplements de vitamina C i vitamina E superen en excés la quantitat de vitamina dels aliments. Això és especialment perillós en el cas de la vitamina E, ja que incrementa el risc de tenir càncer de pròstata i pot provocar efectes adversos, calci a l'orina, que es pot associar a pedres al ronyó, massa calci a la sang, calci a les artèries, calcificació vascular i calcificació dels teixits tous. Els estudis demostren que les persones amb nivells tant alts com baixos de vitamina D tenen un risc més alt de tenir malalties cardiovasculars i un augment de mortalitat en general, de manera que conclouen que consumir-ne més no significa que sigui necessàriament bo.

El tercer suplement més utilitzat als Estats Units és l'oli de peix. L'Omega 3 que conté l'oli es pren, entre altres coses, per reduir el risc de mort coronària. L'epidemiòleg Andrew Grey, de la Universitat d'Auckland, va compilar els millors estudis sobre l'oli de peix publicats a les revistes científiques més prestigioses del món i va concloure que no hi havia cap prova definitiva que prendre oli de peix protegeixi contra un atac de cor. Una altra qüestió que afecta l’Omega 3 és que si en el seu procés d’elaboració l’oli s’oxida, llavors conté lípids oxidats. Quan s’ingereixen, els lípids oxidats poden provocar canvis inflamatoris que derivin en malalties cardiovasculars, entre altres efectes perjudicials. Diversos estudis recents sobre els suplements d'oli de peix mostren alts nivells d’oxidació. Un de Nova Zelanda va revelar que un 83% dels olis de peix analitzats no complien ni els estàndards del sector.

Per últim, el documental també analitza els suplements d’herbes. Diversos estudis mostren que la majoria dels que es comercialitzaven no contenien l’ADN del producte que figurava a l’etiqueta.

La idea de prendre una píndola màgica que ho millora tot és molt seductora per al consumidor. El problema és que no està regulada i no se sap què porta.

Podeu veure el tràiler aquí.

Més informació
Web de la productora Frontline: http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/supplements-and-safety/


Dirigit per Neil Docherty.» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 18 d’abril, a les 22.45 i 23.45, al 33

“Terror a París” és una exhaustiva investigació dels atemptats a París del 13 de novembre del 2015. Ara se sap que es van planificar a Síria i què va fallar en els protocols de seguretat del país. A continuació, a “Dins d’Estat Islàmic”, Jürgen Todenhöfer, l’únic reporter occidental que ha entrat en el territori d’Estat Islàmic i n’ha sortit viu, explica la seva experiència.“TERROR A PARÍS”

EMISSIÓ: Dimarts 18 d’abril, a les 22.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

L’última investigació sobre els atemptats de París del 13 de novembre del 2015


Els atemptats del 13 de novembre del 2015 a París van sacsejar tot França i van posar al descobert una sèrie de mancances en els protocols de seguretat del país. Un grup d’experts parla de l’origen del moviment jihadista, les seves característiques, els seus objectius i els mètodes que fa servir per captar nous adeptes.
Ara se sap que els atacs van ser planejats des de Síria, probablement per Salim Benghalem, un jihadista que va abandonar París el 2013, i que el coordinador era Abdemhamid Abaaoud. Malgrat que era objecte d'una ordre de detenció internacional, va ser capaç d'entrar i circular lliurement per tot Europa.
Diferents professionals especialitzats en la lluita antiterrorista expliquen les dificultats que tenen els serveis d’intel·ligència francesos per fer front a l’amenaça jihadista. Entre altres testimonis, l’exjutge de la lluita contra el terrorisme Marc Trévidic, el periodista Adel Gasti i l’historiador Jacqueline Chabbi aclareixen les complicitats entre les polítiques islàmiques i el terrorisme.


Dirigit per Mohamed Sifaoui.
» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 12 d’abril, a les 22.12 i 23.17, al 33i 30 dies a internet

El premiat documental “Passadors” (“Infiltrators”) mostra els esforços quotidians d’homes, dones i nens palestins per passar a l’altra banda del mur de Cisjordània construït per Israel. A continuació, “Desertors. Escapar de Corea del Nord”, la directora canadenca d'origen coreà Ann Shin i el seu equip s'infiltren en un grup de desertors nord-coreans que han fugit de Corea del Nord travessant un riu que fa frontera amb la Xina. Però a la Xina també corren perill, perquè si els descobreix la policia, els entregarà a les autoritats nord-coreanes. Els espera un arriscat viatge de milers de quilòmetres per Àsia.
“PASSADORS” (“INFILTRATORS”)

EMISSIÓ: Dimecres 12 d’abril, a les 22.12 i 23.17, al 33 i 30 dies a internet

“Continuarem passant, malgrat que construeixen mil murs”


Una producció d’Idioms Film en coproducció amb Enjaz- Dubai Film Festival

El control de carreteres està tancat. “Giri, giri”, crida un taxista anunciant el principi d’una altra recerca incerta d’un camí al voltant de les barreres que restringeixen la circulació de palestins a Cisjordània.

“Passadors” (“Infiltrators”, 2012) és una intensa “road movie” de la crònica dels esforços diaris dels palestins de totes les condicions per buscar una manera de travessar el mur de separació de Jerusalem i la desconcertant malla de barreres que els separa del territori ocupat pels israelians, ja sigui travessant-lo, saltant-lo, rodejant-lo o passant-lo per un túnel subterrani.

El director del documental, Khaled Jarrar, va començar aquesta aventura documental el 2008, quan es va trobar per primer cop, mentre feia unes fotos en un túnel, un grup de més de 400 persones que el travessaven des del costat palestí cap a l’israelià. Des de llavors i durant quatre anys, va seguir amb la seva càmera de vídeo nombrosos palestins infiltrant-se al territori amb l’ajuda dels coneguts com a “passadors” per entendre les seves motivacions i els seus mètodes. En aquest trajecte, va conèixer l’inframon dels contrabandistes, que treballaven com a taxistes abans de perdre el seu lloc de treball després de la construcció del mur, i van buscar una manera de viure al voltant del mur i de les seves regles i guanyant més diners que abans.
El director va filmar també gent intentant fer un forat al mur, o buscant un punt feble a les tanques per tallar-les i saltar-les, o les diverses maneres que els passadors tenen de burlar el mur i passar gent i mercaderies d’un lloc a l’altre. El documental mostra, en definitiva, la feblesa de les teories de seguretat israelianes i evidencia la impossibilitat de tancar una nació sencera amb un mur de separació.

Amb aquest debut documental, Khaled Jarrar va impressionar en el Festival Internacional de Cinema de Dubai del 2012, on va guanyar tres dels principals premis, entre ells el de la crítica i l’especial del jurat. El 2013 va formar part de la selecció oficial de DocsBarcelona, el Festival Internacional de Documentals de Barcelona.
Premis
Premi Muhr Arab al millor documental i Premi especial del jurat, Dubai International Film Festival, Emirats Àrabs Units, 2012
Premi FIPRESCI al millor director de documental, Alemanya, 2012
Premi del jurat, Malmo Arab Film Festival
Millor documental, Al-Ard Film Festival

Podeu veure el tràiler aquí.

Més informació
Facebook: https://www.facebook.com/infiltrators.pal/

Dirigit per Khaled Jarrar.

» Veure més