Arxius

Estas veient: febrer 2017
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 1 de març, a les 22.10, i a les 23.20, al 33 i internet

Amb motiu de les eleccions anticipades a Irlanda del Nord el 2 de març, després de la caiguda del govern de Belfast compartit entre protestants i catòlics, “60 minuts” estrena “En diàleg”, un documental que reuneix les diferents parts que van estar implicades en el conflicte d’Irlanda del Nord per trobar, mitjançant el diàleg, un camí per construir la pau, un procés encara inacabat. I després, a “La segona trobada”, es retroben dos enemics de la guerra de Iugoslàvia. Un missatge de pau i amistat premiat a festivals de Croàcia i els Estats Units, i nominat als Oscars a la millor pel·lícula documental l’any 2013.


"EN DIÀLEG"

EMISSIÓ: Dimecres 1 de març, a les 22.10, al 33 i internet


Diàleg per construir la pau a Irlanda del Nord


Un documental realitzat a Belfast produït per Europa Transit, una de les ambaixades itinerants de DSS2016 (Sant Sebastià Capital Europea de la Cultura 2016) i Mediapro.


La professora de filosofia Sira Abenoza creu que la major part dels conflictes en la societat es deuen a la falta de diàleg. Amb aquesta premissa organitza des de fa temps trobades entre persones de diferents orígens, condició social, econòmica, política o de qualsevol altre tipus. Després d’haver posat en pràctica el seu mètode de diàleg socràtic a Espanya i Amèrica del Sud, en aquesta ocasió es desplaça fins a Irlanda per reunir en una taula exmembres de l’IRA, exmembres de grups paramilitars unionistes, un exsoldat britànic i un expolicia.


En el seu viatge coneix persones que l’ajuden a comprendre el procés de pau d’Irlanda del Nord. En primer lloc, es troba amb el periodista Brian Rowan, que va cobrir gran part del conflicte per la BBC i que ha escrit diversos llibres sobre el tema. L’últim és “Unfinished peace”. Rowan li explicarà per què la pau no està completada. Després de parlar amb el periodista, Sira Abenoza comença les sessions de diàleg amb persones que fins fa poc estaven enfrontades en una lluita que va causar més de 3.000 morts. Junts emprenen un exercici de diàleg que, en paraules dels mateixos protagonistes, “és un camí cap a allò desconegut” i alhora “l’única manera de construir la pau”.


Les cinc sessions de diàleg s’alternen amb la visita de Sira a un grup de víctimes i a la primera escola integrada de catòlics i protestants, que es va crear a Irlanda del Nord. També fa una ruta turística pels llocs més representatius del conflicte, acompanyada de guies de tots dos bàndols i coneix el mossèn Harold Good, que va ser un important mediador del procés.

Per últim, Sira visita la costa nord. A la comunitat cristiana de Corrymeela coneix Jo Berry i Pat Magee. Ella és la filla d’un diputat anglès mort en un atemptat i ell, el terrorista de l’IRA que hi va posar la bomba. La seva història és l’exemple definitiu del poder del diàleg per solucionar conflictes.

Podeu veure el tràiler aquí.

Dirigit per Xuban Intxausti.
» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 22 de febrer, a les 22.10 i les 23.10, al 33 i 30 dies a internet

El programa emet dues produccions que tenen com a teló de fons Turquia. La primera, l’estrena d“Erdogan, l’embriaguesa del poder”, un retrat del president Recep Tayyip Erdogan des que va començar en la política fins que consolida el seu poder absolut després del cop d’estat del 2016. I després, “El Kurdistan, la guerra de les dones”, segueix a l’Iraq un exèrcit de dones que forma part d’un moviment de resistència creat fa quaranta anys a Turquia, que lluita per canviar la història de l’Orient Mitjà.


“ERDOGAN, L’EMBRIAGUESA DEL PODER”

EMISSIÓ: Dimecres 22 de febrer, a les 22.10, al 33, i 30 dies a internet

Retrat del president de Turquia des que va començar en la política


Aquesta producció analitza el recorregut personal i polític de Recep Tayyip Erdogan des que va començar en la política turca, quan es va convertir en alcalde d'Istanbul, fins a ocupar la presidència de la República. Els testimonis parlen dels canvis de rumb i de les estratègies que ha utilitzat Erdogan des del principi amb l'objectiu de fer realitat el seu somni, convertir-se en el nou pare de la nació turca.

Erdogan va arribar al poder com el candidat anticorrupció, desafiant el vell ordre i defensant uns llaços més estrets amb la Unió Europea. Però ara sembla que personifica el concepte de l’autoritarisme turc. L’intent de cop d’estat del 15 de juliol del 2016 li va permetre consolidar el seu poder i silenciar qualsevol oposició.
Gilles Cayatte, realitzador de més de 50 llargmetratges documentals per a les grans cadenes franceses, europees i americanes, guanyador d’un premi BAFTA al millor documental per “Sarajevo, chronique d’une rue assiégée” (1994) i una nominació als Premis Emmy per “La tragedie de la navette Columbia” (2009), dirigeix aquest retrat del president Erdogan amb Guillaume Perrier, expert en la política de Turquia.

El documental “Erdogan, l’embriaguesa del poder” (“Erdogan, The Making of a Sultan” / “Erdogan, l’ivresse du pouvoir”) inclou una entrevista exclusiva amb Fethullah Gülen, l’home acusat d’instigar el cop d’estat, i el testimoni dels partidaris i adversaris d’Erdogan. Una anàlisi profunda de la “democràcia despòtica” que Erdogan està construint a Turquia.

Podeu veure el tràiler aquí


Dirigit per Gilles Cayatte i Guillaume Perrier.
» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 15 de febrer, a les 22.15, i a les 23.10, al 33, i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

El programa presenta dues produccions que denuncien com les persones migrants es converteixen en una font de negoci de màfies i segrestadors. Primer, amb l’estrena d’“El so de la tortura” (“Sound of torture”), en què revela una història desconeguda, la de les víctimes de segrestos a la frontera entre Israel i Egipte. Obliguen les seves famílies a pagar un rescat amb l’amenaça de torturar-los fins a la mort. I després, amb la reemissió d’“El negoci dels migrants” (“Le business des migrants”), un treball d’investigació sobre com els refugiats es converteixen en la presa del tràfic de persones en arribar a les costes europees.“EL SO DE LA TORTURA”

L’odissea dels refugiats eritreus segrestats i torturats al desert del Sinaí


Una producció de Trabelsi Productions.A la frontera entre Israel i Egipte, els segrestos són habituals. Moltes víctimes són eritreus que han fugit del seu país i es dirigeixen a Israel perquè ara és massa difícil entrar a Europa. Al desert del Sinaí corren el perill de caure en mans de beduïns que es dediquen a segrestar immigrants. Els torturen i els obliguen a trucar als seus familiars per exigir-los un rescat d'entre 15.000 i 40.000 dòlars, sota l'amenaça de torturar-los fins a la mort.
“El so de la tortura” (“Sound of torture”) segueix el viatge que fa la periodista eritrea Meron Estafanos amb les famílies d’aquells que han estat segrestats, torturats i violats al Sinaí. Estefanos té un programa a la ràdio sueca, “Les veus dels refugiats eirtreus”, dedicat a informar sobre aquests segrestos. Durant l’emissió llegeix els noms dels segrestats recentment, actualitza dades de les víctimes i transmet avisos als seus familiars. El documental segueix els intents de la periodista per comunicar amb els segrestadors i les seves víctimes i les emet de manera que l’audiència pugui ser testimoni directe de les tortures a les quals estan sotmesos. Al programa, Estafanos segueix també dos casos concrets viatjant al Sinaí, on és testimoni de primera mà de les històries d’aquells que han estat segrestats i torturats, i a Tel Aviv es reuneix amb refugiats sudanesos que han estat testimonis al seu programa.


“El so de la tortura” revela una història tan terrible com desconeguda. L’ONU ha descrit aquests segrestos i tràfic de persones com una de les crisis humanitàries amb menys informació, i el govern eritreu és considerat entre els pitjors del món en el respecte als drets humans.


PREMIS I FESTIVALS

. Guanyador del Prix Europa 2014 TV Iris
. Millor curt documental Film 2014 Ofir The Israeli Academy Award
. Premi al millor documental debutant DOCAV 2014
. Premi de l’Audiència Festival Movies that matter
. Menció especial al FIFDH Ginebra

Dirigit per Keren Shayo.

» Veure més

02/02/2017: “La porta blava”

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: Dimecres 8 de febrer, a les 22.15, al 33, i 30 dies, a internet (geolocalitzat a Espanya)

Una producció de Diodo Media, dirigida per la periodista Alicia Medina


“En quin món vivim? En un món on una llauna de Coca-Cola té més dret a viatjar per tot el món que un ser humà. En un món en què el mar s’està convertint en un gran cementiri.” Això ho pregunta un subsaharià en una concentració pel tancament del Centre d’Internament d’Estrangers de Sapadors, a València. “La porta blava” és un documental que durant un any ha seguit el debat sobre què cal fer amb aquest CIE en concret, i, més enllà, amb els CIE en general.

L’equip del documental entrevista interns que han viscut darrere els murs del centres, policies, jutges, activistes contra els CIE, representants del partits polítics que els van crear i dels quals exigeixen el tancament. Tot i que el documental està focalitzat al CIE valencià, és extrapolable als més de 220 centres que hi ha a tot Europa. Els CIE internen immigrants sense papers que no han comès cap delicte i que, en tot cas, només haurien comès una infracció administrativa. Una infracció que mai podria comportar la pena de presó a la qual, en la pràctica, estan sotmesos, i la resolució del seu expedient podria acabar, com a molt, amb l’expulsió del país. Per aquesta raó, organitzacions dels drets humans consideren que les condicions d’internament als CIE vulneren les garanties jurídiques i els drets humans bàsics.

El documental compta amb testimonis d’immigrants que han sofert maltractaments dins del CIES o que han estat detinguts en batudes policials que titllen de racistes. Durant un any, l’equip de Diodo Media ha estat present en tota l’actualitat que envolta el CIE de Sapadors, des de les concentracions, ma¬nifestacions fins a les denúncies als jutjats per casos de maltractament. Les històries que trobem darrere els murs de Sapadors, que també es podrien trobar a altres CIE com el de Barcelona, ens fan reflexionar sobre el blindatge de la Unió Europea contra les migracions del sud o la violència que sofreixen les persones que inten¬ten millorar les seves condicions de vida. Un documental especialment oportú quan els països europeus es replantegen les seves polítiques d’immigració i refugi per fer-les més restrictives.

FESTIVALS
• Secció Oficial BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival, 2015
• Secció Oficial ccVAD, Valladolid Creative Commons Film Festival, 2015
• Secció Oficial Festival Internacional elOjocojo, 2015
• Secció Oficial cCCd, Donostia Creative Commons Film Festival, 2015
• Secció Oficial Festival Internacional de Cine Solidario KO&digital
• Secció Oficial CCMad, Madrid Creative Commons Film Festival


Dirigit per Alicia Medina.