Arxius

Estas veient: novembre 2016
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 30 a les 22.17, al 33.

Una producció de TVC amb la col·laboració d’Al Pati Produccions.

L’estrena de la versió interactiva del documental “El pati del darrere” ens permet descobrir la comarca del Baix Llobregat d’una manera diferent. La proposta de Televisió de Catalunya per al dimecres 30 de novembre és seguir l’emissió del documental al programa “60 minuts” --canal 33-- amb una segona pantalla on poder obrir l’interactiu a través de l’adreça electrònica tv3.cat/orgulldebaix. D’aquesta manera, a mesura que el documental avança a la televisió, es poden veure els diferents continguts que es van activant en el mapa interactiu. Una nova manera de conèixer més a fons aquest territori.El Baix Llobregat és una comarca que ha viscut un creixement desmesurat en els últims 50 anys. El veïnatge amb Barcelona l’ha convertit en una galeria de serveis per a la gran ciutat. Però sota les infraestructures de comunicació que tallen el seu paisatge hi ha un dels sòls agraris més fèrtils de Catalunya, un delta que és un punt estratègic dins de la ruta que fan els ocells migratoris per la Mediterrània occidental i un riu, el Llobregat, que és el responsable de tot això, i al voltant del qual s’articula el territori.

També hi ha un fort sentiment d’orgull que els habitants del Baix Llobregat senten per la seva comarca i per una identitat que han forjat en la lluita constant per no ser absorbits i esborrats per la gran ciutat que tenen al costat. És el pati del darrere de Barcelona, un territori en risc constant, a causa de l’especulació immobiliària, que pot ser estratègic per al futur i la sostenibilitat de tots.El documental “El pati del darrere” és el retrat del paisatge, de la gent i de la història d’una de les zones més transformades de Catalunya i alhora del pulmó verd de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). És el retrat de la zona amb més acumulació d’infraestructures del país i alhora l’horta que produeix el 15% dels aliments que es mengen a la ciutat. És el retrat d’un territori amenaçat constantment per les requalificacions i les modificacions territorials i amb constants plans de desenvolupament (l’‘outlet’ de Viladecans, el Golf d’Aena per completar les instal·lacions de l’aeroport, Eurovegas...).

Es tracta d’una comarca poc coneguda i habitualment menystinguda, però que és fonamental per garantir l’equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé cinc milions de persones que transiten diàriament per l’AMB.

Dirigit per Isabel Fernández.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecers 23 de novembre a les 22.15, al 33.

Una producció d’Eléphant Doc.

La Xina és el país que més execucions du a terme: el 80% de les penes capitals del món són ordenades en aquesta superpotència. Almenys sis mil persones hi són executades anualment.Pels orfes dels condemnats a mort no hi ha cap ajuda de l’estat xinès i sovint la família que els queda no se’n poden fer càrrec per falta de mitjans. I aquests nens vulnerables són especialment menyspreats i condemnats a l’ostracisme.

Tenen la innocència de la seva edat, però arrosseguen la infàmia de la condemna del seu pare o de la seva mare. Com si el càstig final s’hagués transmès com un virus, de generació en generació. Un famós proverbi xinès afirma que “els tigres no donen a llum gossets". A la Xina, la pena de mort és una pena transgeneracional.“La Xina, els infants de la vergonya” (“Les enfants de la honte”) és la història d’una dona que ha decidit convertir el futur d’aquests orfes en la lluita de la seva vida. Ha creat orfenats per criar els nens dels condemnats a mort, que, d’acord amb la llei xinesa, no poden ser adoptats. Aquests orfenats s’anomenen Pobles del Sol. I la seva missió és la d’inventar un futur millor per als fills de la vergonya.

Dirigit per Elodie Pakosz.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 16 a les 22.15, al 33.

Sud-àfrica no tornarà a ser mai més el mateix


Una producció d’Uhuru Productions.

L’agost del 2012, els miners d’una de les mines de platí més grans de Sud-àfrica van començar una vaga per reivindicar una millora dels salaris. En els sis dies de vaga, la policia va utilitzar foc real per reprimir brutalment els miners, en va matar 34 i i en va ferir molts més. La policia va justificar-ho dient que havia disparat en defensa pròpia.“Miners morts a trets” (“Miners shot down”) explica una història diferent, que es desenvolupa en temps real durant set dies, com una bomba de rellotgeria. El documental enllaça el punt de vista de tres líders de la vaga --Mambush, Tholakele i Mzoxolo--, amb imatges convincents de la policia, imatges d’arxiu de la televisió i entrevistes amb els advocats representants dels miners en la comissió d’investigació resultant sobre la matança. El que emergeix és una tragèdia que sorgeix de les profundes deficiències de la jove democràcia de Sud-àfrica, amb vint anys i amb una pobresa persistent i la promesa incomplerta d’una vida millor per a tothom.Un documental compromès i premiat en diversos festivals, excel•lentment filmat, narrat amb sensibilitat i amb una inquietant banda sonora, que palesa fins a quin punt el Congrés Nacional Africà s’ha allunyat de les seves graduals arrels alliberadores, abandonant la població davant de la perspectiva incòmode dels que es beneficien dels minerals en els països menys desenvolupats de l’anomenat Sud Global.

Podeu veure el tràiler aquí.

Dirigit per Rehad Desai.

PREMIS
• Millor Documental en els International Emmy Awards 2015.
• Millor Documental i Millor So en els South African & Televisions Awards 2015.
• Millor Documental al FESPACO 2015.
• Premi Justícia al Cienam for Peace 2015.
• Premi del Públic en el Black Movie Film Festival de Gènova 2015.
• Premis Vaclav Havel i Camera Justitia en el Human Rights Film Festival 2014.
• Premi Aung San Suu Kyi en el Hrhdiff Myanmar 2014.
• Premi Drets Humans en l’Amnesty International – Diff 2014
• Nominació especial en l’Encounters South African International Documentary Film 2014.
• Millor Documental Sud-africà al Durban International Film Festival 2014.
• Millor Documental de Realitat en l’Ugu Film Festival 2014.
• Premi del Públic en l’African Film Festival de Colònia 2014.

04/11/2016: “Pells”

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 9 a les 22.15, al 33.

Una producció de Piraya Film en coproducció amb Electric Parc.

Un grup d’activistes altament motivats treballen des de fa anys amb l’objectiu de posar en evidència el veritable rostre de la indústria nòrdica de la pell. Es colen en centenars de granges de pells. Quan les seves imatges es fan públiques, any rere any, capten l’atenció dels mitjans i provoquen indignació social. No obstant això, la indústria sempre contraataca. Res no canvia. Cal, per tant, un nou enfocament.

Aleshores, el psicòleg Frank Nervik es posa en contacte amb la indústria, els comunica que es vol convertir en criador de pells i els demana formació. Així comença a aprendre els seus secrets comercials i a filmar amb càmera oculta proves documentals del seu dia a dia, en què es veu forçat a experimentar tot el procés de treball fins al llastimós final.Quan el documental es va estrenar a Noruega va captar l’atenció massiva dels mitjans i va sacsejar el país. Fins i tot el Parlament noruec va debatre’n el contingut. La polseguera va continuar en emetre’s a les televisions d’altres països nòrdics i, en saltar a les xarxes, es va estendre arreu del món. I continua fent-ho amb motiu del seu pas per festivals, on ha rebut diverses nominacions, mencions i premis.

Des d’aleshores, les poderoses i riques associacions de la pell no han estalviat en recursos per tractar d’aturar el documental. I han fracassat. A continuació, han centrat els seus esforços a impedir que els espectadors el puguin veure. I també han fracassat. Finalment, han intentat acusar els realitzadors de violar el codi deontològic dels mitjans de comunicació. Per descomptat, també han fracassar en aquest nou intent.“Pells” (“Inside fur”) és una poderosa demostració de com els animals són tractats per la indústria i es fa una pregunta essencial: què estem permetent fer els humans amb els animals?

Dirigit per Ola Waagen.

PREMIS
- Premi del Públic en el Norwegian Documentary Film Festival 2015 (Volda).
- Millor Documental en el Kolkata Shorts International Film Festival 2015 (Índia).