Arxius

Estas veient: març 2016
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 30 a les 23.20 i 00.20, al 33.

Més de quatre milions de dones viuen sotmeses a Estat Islàmic. Una xarxa secreta intenta salvar tantes dones com pot.


Una producció de TN Productions & Ronachan Films dirigida per Edward Watts.L’èxode de centenars de milers de persones que fugen de la guerra a Síria i a l’Iraq continua sent imparable. Moltes d’elles aconsegueixen sortir abans que l'amenaça d'horror d’Estat Islàmic (EI) es faci realitat allà on viuen. Però milions de persones han quedat atrapades dins el seu “califat”. I, entre aquestes, quatre milions de dones autènticament esclavitzades.

“Fugir d’Estat Islàmic” (“Escape from ISIS”) narra la missió absolutament arriscada d’una xarxa d’activistes que tracta de salvar dones, germanes i filles de molts dels homes assassinats pels milicians d’Estat Islàmic i van ser segrestades pel grup, tant a Síria com al nord de l’Iraq. Una xarxa, encapçalada per un advocat que, mitjançant contactes a l’interior del “califat”, aconsegueix alliberar-les.

Som testimonis de declaracions fortament colpidores d’algunes de les dones alliberades. Relaten tot tipus de vexacions i crueltats per part dels milicians islamistes. També ens podem fer una idea molt aproximada de com viuen les dones dins dels territoris controlats per Estat Islàmic gràcies a les filmacions clandestines d’activistes que es juguen la vida -i sovint la perden- per documentar aquesta realitat.“No vull recordar mai aquell edifici”, diu Aida, una dona de 21 anys, segrestada per EI amb els seus dos fills petits, que descriu la presó on va estar reclosa abans de poder fugir. “Hi havia 35 nenes i tres dones -diu Aida-. Jo tinc 21 anys, però era la més gran. Venien a endur-se les nenes. Un guarda va obligar una nena de nou anys a anar al lavabo. La va violar”.

Keshal, una altra dona, relata els intents de suïcidi de moltes dones segrestades.

“Fugir d’Estat Islàmic” és un document esfereïdor sobre una realitat de la qual intenten i intentaran fugir milions de persones aterrides per la guerra sectària i l’horror islamista.

A continuació, s'emet “Retorn a Homs”
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 23 a les 23.15, al 33.

Una producció de Point du Jour amb la col·laboració de Télé-Québec.Tan aviat com arriben a les costes europees, els refugiats es converteixen en una mercaderia. “Els immigrants són un negoci”, diuen a Itàlia i a Grècia, on confirmen que algunes persones “han fet una gran quantitat de diners aquest any, pel gran nombre que n’hi ha”. Qui es beneficia d’aquesta misèria humana? Des de l’especulador més petit fins al més gran, moltes persones fan negoci a costa dels immigrants.

Des de Grècia fins a Itàlia, “El negoci dels migrants” (“Le business des migrants”) fa un viatge al cor d’un sistema que converteix la misèria de molts en la fortuna d’uns quants. Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), milers d’immigrants arriben cada dia a les costes d’Europa. Una allau que s’ha convertit en un negoci rendible per a tot tipus d’especuladors oportunistes. Sebastiano Buzzi, un membre de la màfia detingut per la policia italiana, que li havia intervingut el telèfon, assegura que “el negoci dels immigrants és més rendible que el de la droga”.Molts dels qui fugen de la guerra a Síria –amb opcions per aconseguir l’estatus de refugiat polític - són majoritàriament immigrants amb possibilitats econòmiques, que “tenen el que es necessita”. Aquests immigrants “solvents” són un autèntic mannà caigut del cel per a tot tipus d’intermediaris. Però un entramat d’aquest tipus no seria possible sense l’ajuda dels polítics. De quina manera encaixa cadascú, en aquesta trama? El documental és una investigació sobre com els immigrants s’han convertit en la presa del tràfic de persones a les costes del continent europeu.

Dirigit per Jean-Pascal Bublex i Mathieu Sarfati.

A continuació, es remetrà el documental "La noia de Chicago"
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 16 de març a les 23.15, al 33.

Una producció de Make Productions.“Això és l’exili. Diaris dels nens refugiats” (“This is exile: diaries of a child refugees”) és un retrat íntim extraordinari dels nens refugiats forçats a fugir de la violència de la guerra civil de Síria al veí Líban. Filmat i dirigit durant un any per Mani Y. Benchelah, guanyador d’un premi Emmy, el documental narra les històries d’aquests nens amb les seves pròpies paraules i capta la crua veritat de com afronten la pèrdua, la dificultat i la intensitat d’unes esperances trencades.El seu testimoni mostra un microcosmos meravellosament elaborat del cost humà de la guerra civil a Síria, que ha obligat més de quatre milions de persones a fugir, la meitat dels quals són nens. I la fi de la guerra no s’albira.

El documental és una creació atemporal que combina l’essència del que és viure exiliat lluny de casa amb la normalitat de la vida. Amb un estil visual veritablement poètic, que ens porta a través de localitzacions, aquest treball ens fa comprendre una veritat profundament torbadora: és molt probable que aquests nens no tornin a veure la seva terra fins que siguin adults.

A continuació (00.15), es remet el documental "To Kyma. Rescat al mar Egeu".

04/03/2016: “La travessia”

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 9 de març a les 23.15, al 33.

Una producció de Grunder Film Production en col·laboració amb NRK, YLE, SVT, IKON, SRC, RUV, SRF i RTS.“La travessia” (“The Crossing”) ens transporta a un dels viatges més perillosos del nostre temps, el d’un grup de sirians que fugen de la guerra i la persecució, travessant un mar, dos continents i cinc països a la recerca d’una llar que els permeti recuperar el més gran que han perdut: l’esperança.

Arriben a Europa tot just per descobrir que la part més difícil del seu viatge encara ha de venir. Els mesos d’incertesa i d’espera, d’un centre d’acollida a un altre, fan forat en els seus ànims mentre s’enfronten amb el que significa ser un refugiat.Una nit d’estiu, un grup de sirians es disposen a travessar en silenci la Mediterrània amb nens, un gat i petits paquets de menjar embolicats amb paper film que subjecten per sobre dels seus caps; pugen en petits bots que els han de portar a un vaixell de pesca que els espera en aigües més profundes. El petit bot trabuca, desequilibrat per la inclinació de la càrrega, i enmig del pànic per salvar els nens, perden el gat i la major part del menjar i l’aigua que porten. Una mare amb dos nens petits vol tornar a terra, però és massa tard, la policia ha arribat a la platja i l’únic camí possible és la foscor del mar.

Són periodistes, enginyers, un músic i un psicòleg els qui pugen a bord d’un vell vaixell de pesca en condicions de navegar, tripulat per contrabandistes desesperats que mai no han navegat més enllà de les aigües costaneres on pesquen.

Dirigit per George Kurian
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
La presència diària dels refugiats a les notícies ha fet que el drama de milers de persones que fugen de la guerra de Síria s’hagi convertit gairebé en una rutina quotidiana. Segons l’Alt Comissariat per als Refugiats de l’ONU (ACNUR), el conflicte dóna balanços de tragèdia després de prop de cinc anys: 5 milions de refugiats i més de 7 milions de desplaçats interns. Molts d’ells han perdut la vida en el trajecte a la recerca d’esperança i la Mediterrània ha esdevingut una gran fossa comuna.L’actual crisi migratòria és la més important que viu Europa des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Les vides trencades, el desafiament de les amenaces del mar i el viatge fugint de la guerra i de l’horror d’Estat Islàmic són un tret comú entre els protagonistes dels reportatges que durant aquest mes de març emetrà l’espai “60 minuts” cada dimecres a la nit en la programació especial monogràfica “Refugiats”.

Són treballs de diferents televisions europees que mostren el dia a dia d’aquestes persones que es veuen obligades a fugir jugant-se la vida. Amb “Refugiats”, el programa “60 minuts” estrenarà un documental cada dimecres a les 23.25 i oferirà a continuació la possibilitat de tornar a veure treballs ja emesos a TV3 o al 33, alguns de gran impacte.

El cicle de dobles sessions començarà el dimecres dia 9 de març i el componen els següents documentals:

- 9 de març: “La travessia” i “Vestida de negre”.

- 16 de març: “Això és l’exili. Diaris dels nens refugiats” i “To Kyma. Rescat al mar Egeu”.

- 23 de març: “El negoci dels migrants” i “La noia de Chicago”.

- 30 de març: “Fugir d’Estat Islàmic” i “Retorn a Homs”
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 2 de març a les 23.15, al 33.

Una producció de Magic Hour Films.És cert que la Terra pot no haver estat visitada per alienígenes, però des de la invenció de la ràdio i la televisió, els éssers humans han estat enviant senyals a l’espai exterior. En anunciar la nostra existència a altres civilitzacions, les probabilitats de rebre una resposta han augmentat de manera exponencial. Per tant, ja no ens hem de preguntar què passaria si succeeix, sinó què farem quan succeeixi.La pel·lícula “La visita. Un encontre alienígena” (“The visit”) construeix un esgarrifós i creïble escenari de la primera presa de contacte amb vida extraterrestre a la Terra. Un film que porta els espectadors a un viatge més enllà del seu punt de vista terrestre, que revela els temors, les esperances i els rituals d’una espècie obligada tard o d’hora a fer front a formes de vida alienígenes que poden o no veure’ns com una amenaça. Una mirada personal a la imatge que tenim com a espècie i civilització.

Michael Madsen, director
Artista conceptual i director de la premiada pel·lícula “Into Eternity” (2010). Els seus films més recents són “Halden Prison” i “Cathedrals of Culture”, iniciada juntament amb el director Wim Wenders. Ha sigut professor convidat a la Royal Danish Academy of Art, la Danish Film School i la Universitat de Califòrnia, entre d’altres.

Festivals 2015
Sitges Film Festival (Catalunya)
Hot Docs (Canadà)
Sundance (Estats Units)
SXSW (Estats Units)
Visions du Reel (Suïssa)