Arxius

Estas veient: gener 2016
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 3 de febrer, a les 23.15, al 33.

Una investigació del domini global que les institucions financeres exerceixen sobre els recursos i la comercialització de la natura


Una producció d’Arte France en col·laboració amb Via Decouvertes i Line Production.Un nou mercat està emergint. La desaparició d’algunes espècies animals en perill d’extinció n’ha augmentat el valor. El medi ambient s’ha transformat en capital especulatiu. La invisibilitat econòmica de la natura és el nou El Dorado de les finances.

El documental “Finançant la natura” (“Banking nature”) investiga la comercialització de la natura mundial. La protecció del nostre planeta s’ha convertit en un gran negoci, amb empreses com ara Goldman Sachs i Merrill Lynch comprant grans extensions de terra, plenes d’espècies en perill d’extinció, per poder vendre “crèdits de naturalesa”. Les empreses que amb la seva acció destrueixen el medi ambient és veuen ara obligades a comprar aquests crèdits i això ha fet sorgir nous centres financers especialitzats en aquest tipus de comerç.En països com els Estats Units, el sistema funciona molt bé. Molts economistes respectats, com Pavan Sukdhev, que va dirigir un seguit d’estudis de referència sobre l’economia dels ecosistemes, creuen que la millor manera de protegir la natura és posant-hi preu. Sukdhev calcula que els beneficis tangibles i intangibles derivats de la natura són de 72 bilions de dòlars l’any. D’altres, en canvi, temen que aquest mercat de la natura pugui portar les empreses a un interès financer per les espècies en extinció. També hi ha qui prediu que aquest mercat dels “crèdits de naturalesa” està abocat a estavellar-se, com va passar amb la bombolla de les puntcom en la dècada de 1990 o la crisi de les “subprime” del 2008. Però hi ha qüestions més àmplies en joc: quines garanties tenim que la nostra herència natural estigui protegida? I si el nostre patrimoni natural es posa a la venda?

Dirigit per Denis Delestrac i Sandrine Feydel.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 27 a les 23.20, al 33.

Una producció de Frontline (PBS) i RAINmedia.Desenes de milers de joves musulmans radicalitzats arreu del món han optat per lluitar a Síria i a l’Iraq atrets poderosament per Estat Islàmic (EI), el grup jihadista hereu d’Al-Qaeda que, en poc mesos, ha aconseguit conquerir un enorme terreny en aquests dos països per establir-hi un nou califat. A Europa, als països occidentals, com s’ha demostrat tràgicament a França, hi ha el gran temor que aquests joves que han decidit combatre al costat d’EI i d’altres grups jihadistes, o que se senten imperiosament atrets pels seus mètodes, s’hagin radicalitzat i atemptin també a Occident amb una crueltat similar.Com ha estat possible que EI hagi assolit, davant d’exèrcits i potències experimentades, el seu actual domini territorial i tanta notorietat? El reportatge “L’ascens d’Estat Islàmic” (“The rise of ISIS”) va a l’arrel de la qüestió a través d’entrevistes en profunditat a polítics iraquians i nord-americans i a caps militars, i explora com EI ha estat capaç d’esdevenir “l’Al-Qaeda que Ossama bin Laden va somiar construir”, tal com assenyala un dels entrevistats.

El 2011, després de la retirada del gruix de les tropes nord-americanes de l’Iraq, Al-Qaeda havia estat pràcticament aniquilada en aquest país. EI ha estat el producte dels temors i de la revenja d’una part important de la població sunnita contra el domini xiïta, exercida amb despotisme i amb crueltat per una cúpula dirigent presidida per l’antic primer ministre xiïta Nuri al-Maliki. La ceguesa i els errors de càlcul de l’administració nord-americana van fer la resta. Tant pels jihadistes de nova fornada com pels antics membres del partit Baas de Saddam Hussein, la guerra de Síria contra Al-Assad ha esdevingut un camp de proves i han aplicat la seva estratègia a l’Iraq amb notable èxit. Amb la fundació del “califat” han obligat les potències occidentals a tornar a involucrar-se militarment a la zona.

Dirigit per Martin Smith i Linda Hirsch.

15/01/2016: "Germanes bessones"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 20 de gener a les 23.15, al 33.

Premi del Públic a l’IDFA 2013.


Una producció de Moment Film.El 2003, dues germanes bessones acabades de néixer van ser trobades en una caixa de cartró en un petit poble xinès. Van acabar en un orfenat i van ser donades en adopció per separat, amagant que es tractava de germanes bessones. I així, la Mia i l’Alexandra van acabar a Sacramento (Califòrnia) i en un pintoresc poblet de Noruega, respectivament. En una gran ciutat nord-americana, l’una, i entre muntanyes i fiords, l’altra. Dos cantons del món ben diferents.

Els pares adoptius respectius desconeixien en cada cas que hi havia una germana bessona. Tot indicava que el secret estava destinat a mantenir-se en el temps, però el destí tenia uns altres plans. Una sèrie de coincidències –atribuïdes posteriorment a la sort– van fer que els pares, que havien coincidit durant el procés d’adopció a la Xina, iniciessin una investigació que va revelar que les dues nenes eren germanes.Van créixer amb el coneixement que tenien una germana bessona que vivia a l’altra banda del món i sabent que les seves vides eren molt diferents. Quan les nenes tenien 8 anys les famílies es van trobar a Noruega i, tot i que la llengua era una barrera evident, van manifestar un gran vincle entre elles, davant de la sorpresa i l’admiració dels pares.
El documental "Germanes bessones" ("Twin sisters") fa un recorregut paral·lel per les vides de les dues germanes i ens mostra una gran història sobre l’amor i sobre el debat que genera sovint la predestinació dels germans bessons.

Dirigit per Mona Friis Bertheussen.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 13 de gener a les 23.20, al 33.

Selecció oficial al Festival de Canes 2014 (fora de competició)


Una producció d’OÏOÏOÏ Productions i Cinextra Productions.Dotze llunàtics adorables, captant el més còmic i el més tràgic en els quatre cantons de la Terra. Són dibuixants que arrisquen la vida per defensar la democràcia, amb un somriure a la cara i un llapis com a única arma.

“Caricaturistes, els soldats de peu de la democràcia” (“Caricaturistes, fantassins de la democratie”) és un documental que examina l’estat de la democràcia al món a través de les experiències atrevides i divertides de dotze dibuixants que defensen la llibertat d’expressió en els seus respectius països -França, la Xina, els Estats Units, Rússia, Veneçuela, Mèxic, Algèria, Tunísia, Israel, Palestina, Costa d’Ivori i Burkina Faso- parlant sobre temes tan complexos com la religió, l’economia, les finances, la política, la guerra, etc. Els caricaturistes posen a prova permanentment el grau de democràcia als seu països i col·locant-se en primera línia, esdevenen els soldats d’infanteria de la democràcia.Dotze dibuixants seleccionats entre un centenar que exemplifiquen aquest combat per la democràcia a partir d’una idea original del productor i realitzador Radu Mihaileanu i de Plantu, dibuixant del diari “Le Monde” des de fa més de 40 anys. Es tracta d’una mostra molt representativa dels principals problemes mundials: dictadures militars, pressions econòmiques, màfia, religió, etc.

El documental es capbussa en la vida quotidiana d’aquests dibuixants i ret homenatge a uns homes i unes dones que són alhora periodistes, artistes, humoristes i combatents que, amb la seva implicació, donen una lliçó d’humanitat i valor al món sencer.

Dirigit per Stephanie Valloatto.