Arxius

Estas veient: novembre 2015
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 2 de desembre a les 23.20, al 33.

"60 minuts" emetrà el dimarts 2 de desembre una doble sessió amb els documentals "Terror al centre comercial" (23.20h) i "Reporter de guerra" (00.20h), que expliquen l'atemptat als grans magatzems Westgate de Nairobi, la tardor del 2013, i els esdeveniments viscuts a Tunísia al gener del 2011, que van provocar aixecaments massius a tot el món àrab, respectivament.

"TERROR AL CENTRE COMERCIAL"L'atemptat als grans magatzems Westgate de Nairobi, la tardor del 2013, des del punt de vista de més de 100 càmeres de seguretat que revelen hores de gravació de vigilància inèdites fins ara. El reportatge també inclou nombroses fotografies preses durant l'atac per un reporter de guerra que era allà i el testimoni dels supervivents i rescatadors que apareixen a les imatges. "Terror al centre comercial" ("Terror at the mall") recorda l'horror de l'atemptat i també mostra el valor i la resistència de ciutadans normals i corrents enfrontats a la barbaritat que suposa un atac d'aquestes característiques.

El 2013, quatre homes armats van entrar a un centre comercial ple de gent a Nairobi, Kènia, i es van dedicar a assassinar sistemàticament treballadors i compradors. Tot l'atac va ser gravat per més de 100 càmeres de seguretat. "Terror al centre comercial" s'ha fet, sobretot, a partir del miler d'hores de material d'arxiu d'aquest dia fatídic.S'entrevista els homes i dones que van estar cara a cara amb els terroristes i que van sobreviure, com l'Amber Prior. L'Amber ja havia rebut un tret al maluc -i els seus dos fills petits havien vist diverses persones morir al seu voltant- quan ella va prendre una decisió extraordinària per fer front a un home armat. A més de documentar la brutalitat dels homes armats del grup somali Al Shabaab, que van acabar matant 67 persones, el reportatge també evidencia la valentia dels oficials de policia vestits de civil i dels mateixos civils que van arriscar les seves vides per rescatar els compradors atrapats.

Un reportatge dirigit per Dan Reed. Una producció de la BBC i l'HBO.

» Veure més

20/11/2015: "El salvatge Hebron"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 25 de novembre a les 23.20, al 33.

Com en tots els westerns clàssics, “El salvatge Hebron” (“Wild West Hebron”) està fet enmig d’un paisatge rebel i àrid, on malfactors sense escrúpols desafien constantment l’ordre social i on la frontera entre bons i dolents és molt borrosa.A la muntanya d’Hebron, els conflictes entre palestins, colons israelians i activistes dels drets humans pot semblar una cosa normal, però el viatge d’un colon trenca el motlle i el relat tradicional a la zona. El jueu Yochanan Sharett es va fer famós pel seu assetjament als palestins i el seu enfrontament amb l’activista d’esquerres Ezra Nawi. Però després es va girar la truita –la seva vida, la seva família i la seva casa es van veure amenaçats- i l’única esperança de Sharett va resultar ser el seu antic arxienemic.

Al llarg de set anys, el director Nissim Mossek ha viatjat des de Jerusalem a aquesta zona cada cap de setmana per documentar la vida dels palestins sota l’ocupació i l’assetjament dels colons. De tant en tant, s’uneix al seu amic Ezra Nawi, que cada dia i amb gran risc personal va sol per aquest racó del West Bank donant suport a la lluita dels palestins. Nawi s’ha convertit en l’“enemic públic número u” dels colons de la regió. I Mossek, amb la seva càmera, també pateix l’hostilitat i s’exposa a les accions dels colons. Les imatges enregistrades s’han fet servir com a prova en els tribunals de justícia i sovint, la policia les hi ha sol·licitat per dur a terme les seves investigacions.La història personal entre Sharett i Nawi simbolitza el que passa fora de la zona, però alguna cosa ha canviat en aquests set anys. Els palestins comencen a reconèixer algunes coses i lluiten pels seus drets, mentre que els colons, una vegada demostrats els seus drets com a propietaris, van perdent terreny. “El salvatge Hebron” posa el focus en el conflicte i en el nivell de violència diaris i mostra el retorn dels palestins a les seves terres alhora que els colons lluiten desesperadament per mantenir el control de la terra.

Dirigit per Nissim Mossek.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 18 a les 23.20, al 33.

El "60 minuts" emet dos excel·lents reportatges sobre la irrupció de l'islamisme radical. D'una banda, "L’engranatge, els joves davant de l’islamisme radical", una interessant producció de France Télévisions dirigida per Clarisse Féletin sobre la resposta de la societat civil francesa davant d'aquesta nova forma de fanatisme i, de l'altra, "La feina més perillosa del món", un sorprenent treball del servei àrab de la BBC sobre el dia a dia del policia Sarhad Qader, que intenta mantenir la pau a Kirkuk, al nord de l'raq, en la primera línia de la guerra amb l'Estat Islàmic. Dues visions molt diferents dels canvis que ha provocat el terrorisme jihadista en dues zones que ja no estan tan allunyades com ens imaginem.

"L'ENGRANATGE, ELS JOVES DAVANT DE L'ISLAMISME RADICAL"Es diuen Nora, Rachel, Samy i Lorie. Tenen 15, 16 i 17 anys. Són menors d'edat. Algunes somien amb un viatge sense retorn a Síria per qüestions humanitàries, per convertir-se en l'esposa d'un jihadista o per combatre. D'altres, com la Samy, n'han tornat i expliquen la seva experiència.

A través d'històries emblemàtiques, aquest documental analitza els mecanismes de "manipulació mental" que transforma les adolescents, franceses, atees, jueves, cristianes o musulmanes, de tots els estrats socials, de qualsevol zona de França... No són criminals, però són reclutades a les xarxes socials per part de terroristes de Daech i del front al-Nusra, que instrumentalitzant l'islam el converteixen en odi fins al punt de voler partir cap a un país i una religió dels quals no saben res. Aquestes organitzacions sectàries ja han atrapat en les seves xarxes 53 menors francesos -28 noies i 25 nois-, que actualment estan allistats a Síria.Com respon la societat civil a aquesta nova forma de fanatisme? Un dels pocs baluards contra aquest flagell és el CPDSI (Centre de Protecció contra el Sectarisme Relacionat amb l’Islam), creat per Dounia Bouzar i que ajuda les famílies a treure les joves de les urpes dels jihadistes adoctrinats. Al districte Meinau d'Estrasburg, on molts joves ja han partit cap a Síria, una trentena d'associacions locals s'han organitzat per fer tasques de prevenció. L'imam del barri organitza debats amb els joves i els recorda que l'Islam és una religió de pau i que el primer significat de la paraula "jihad" és "lluitar pel bé" i per millorar la societat.

"L'engranatge, els joves davant de l'islamisme radical" ("Engranage, les jeunes face à l'islam radical") posa l'èmfasi, a través d'un seguit d'històries individuals increïbles, en els mecanismes que empenyen aquestes joves a la radicalització, explora les raons profundes del per què les branques radicals de l'Islam han trobat un terreny fèrtil a França i a Europa i ens descobreix els efectes i els danys causats per l'adoctrinament.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 11 a les 23.20, al 33.

"És un tema essencialment perillós per a la democràcia" (Edward Snowden)


Una producció de Frontline.Edward Snowden va revelar a tot el món l'existència del "gran germà". Després hem conegut la col·laboració d'empreses com Google, Facebook i Yahoo en l'espionatge massiu de la ciutadania mundial.

Hong Kong, maig del 2103. Edward Snowden, contractista de l'Agència de Seguretat Nacional (ASN) es mou discretament pel dens districte de Kowlon. Segons reconeixerà més endavant ha triat Hong Kong perquè confia que els xinesos no l'entregaran a les autoritats nord-americanes. Abans de sortir de casa seva, a Hawaii, es va descarregar una gran quantitat d'arxius altament secrets de les xarxes internes de l'ASN, i en va enviar un nombre considerable a uns quants periodistes de la seva confiança.Així arrenca l'extraordinari document "Ciutadans sota vigilància" ("United States of Secrets"), una producció de la cadena pública nord-americana PBS. Un dels periodistes escollits per Snowden va ser Glenn Greenwald, del diari "The Guardian". Acompanyat per la documentalista Laura Poitras, es van trobar amb Snowden a l'habitació de l'hotel de Hong Kong on residia. I es van adonar de l'envergadura i transcendència del seu material: eren davant d'un dels escàndols més grans dels nostres temps, el de l'espionatge massiu de ciutadans dels Estats units i de la resta del món. Un espionatge que no anava dirigit a presumptes delinqüents o a terroristes, sinó a la ciutadania en general, que, segons revela la pràctica de l'ASN, va passar a ser considerada sospitosa. El "cas Snowden" va significar un gran cop per a la credibilitat del president Obama. Feia poc havia declarat: "Els serveis secrets no es fixen en les persones ni en els continguts"."Ciutadans sota vigilància" revela la implicació de Silicon Valley –centre neuràlgic de les grans empreses d'Internet– en l'espionatge massiu: firmes com Google, Facebook i Yahoo col·laboraven amb l'ASN perquè aquesta agència s'infiltrés en el tràfic d'Internet de tot el planeta. La cooperació es feia a través d'un programa secret, PRISM. I a través d'un altre programa anomenat Muscular, l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana extreia secretament dades de cables de fibra òptica a l'estranger, on les operacions d'intel·ligència estan molt més restringides per les lleis sobre espionatge.

Com es diu a "Ciutadans sota vigilància", l'Amèrica empresarial, les agències de seguretat i la seguretat nacional de l'Estat saben moltes coses sobre nosaltres, i nosaltres molt poc sobre ells.

Un reportatge de Martin Smith.