Arxius

Estas veient: octubre 2015
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 4 de novembre a les 23.15, al 33.

Una producció de la DR Danish Broadcasting Corporation.“Ara arriba el Prozac. Prozac! El Prozac promet pau i llibertat a totes les persones amb dificultats arreu del món! Pau i llibertat! Alliberarà la gent i els convertirà en... En allò que sempre han volgut ser. Increïble!”. Tot va començar amb una píndola que semblava un miracle, tal com recorda al començament del documental “La cara fosca d’una pastilla” (“Pillens morke side”) el professor emèrit de Psiquiatria Bruno Müller-Oerlinghausen, amb deu anys d’experiència al capdavant de la comissió de metges alemanys contra les drogues.Havia començat una nova era i la clau de l’èxit va ser la teoria del “desequilibri químic”: la depressió és el resultat del desequilibri de la serotonina en el cervell. Els nous antidepressius -anomenats ISRS- restitueixen aquest equilibri, simplement. La teoria va convèncer molts metges que el podien prescriure amb seguretat per abordar les causes biològiques i químiques de diferents tipus d’ansietat i de depressió.

I així, la paraula Prozac -producte desenvolupat per l’empresa farmacèutica nord-americana Eli Lilly- es va convertir molt aviat en una paraula familiar. A continuació, altres empreses es van afanyar a posar-se al dia amb els seus propis antidepressius, batejats també amb noms de caire futurista: Zoloft, venut per Pfizer; Paxil, venut per Glaxo Smith Kline... Des de principis dels anys 90, la venda dels antidepressius no ha deixat de créixer i moltes persones consideren que la píndola els ha ajudat.

» Veure més

26/10/2015: “De nena a model”

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 28 d'octubre a les 23.15, al 33.

Una producció de POV i CBC amb la col·laboració de BB Storyville i DR2 Dokumania.Tot i la manca de similituds òbvies entre Sibèria i Tòquio, una pròspera indústria de models connecta aquestes dues regions tan diferents i tan distants. “De nena a model” (“Girl model”) segueix dues protagonistes d’aquest negoci: l’Ashley, una model que recorre zones rurals de Sibèria a la recerca de cares noves per enviar-les al mercat japonès, i un dels seus descobriments, la Nadya, una nena de tretze anys, que es contractada i allunyada del seu entorn per dur-la al centre de Tòquio amb la promesa d’una carrera exitosa i rendible.

Després del descobriment inicial de la Nadya per part de l’Ashley, rarament es tornaran a trobar, però les seves històries queden inextricablement unides. A mesura que creix l’optimisme de la Nadya per rescatar la seva família de les dificultats econòmiques que pateix, els seus somnis contrasten amb la visió més esgarrifosa de l’Ashley sobre la influència corrosiva d’aquesta indústria.El documental “De nena a model” és una aproximació lírica a un món que ens mostra de manera crua les diferents versions d’una realitat que parla de dones molt joves arrencades del seu entorn. A mesura que la pel·lícula entra en aquest món de models preadolescents, tot va agafant progressivament un aspecte de sala de miralls, on les aparences no són fiables, la percepció es distorsiona i no es percep cap sortida clara.

Serà la Nadya -i la resta de noies com ella- capaç de trobar algú que l’ajudi a navegar enmig d’aquest boirós laberint? O seguirà el camí de l’Ashley, que tot i haver après els trucs del laberint és incapaç d’escapar del seu atractiu?

Dirigit per David Redmon i A. Sabin.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 21 a les 23.15, al 33.

La primera vegada, es disparen l’un a l’altre.
En la segona trobada, els adversaris es fan amics.
Una història d’humanitat i esperança. Un missatge de pau i tolerància.


Una producció d’Optimistic Film.Una vegada, la guerra va reunir dos homes. La primera vegada que es van veure va ser en un radar, durant un bombardeig de l’OTAN a la guerra de Iugoslàvia, l’any 1999. Un d’ells era el pilot nord-americà d’un sigil·lós avió invisible F-117A; l’altre, l’oficial serbi que li va disparar un míssil i el va abatre. L’avió va caure en el llogaret de Budjanovci (zona de Vojvodina). Aleshores eren enemics i aquell era el primer avió de les forces internacionals abatut. La notícia es va estendre ràpidament arreu del món. Però aquest és només el principi d’una història fascinant.“La segona trobada” (“The second meeting”) és la història del retrobament de l’expilot Dale Zelko i exoficial de míssils Zoltan Dani, dotze anys després d’aquella primera topada bèl·lica. Un documental únic que ha tingut una gran acollida internacional i que descriu una història extraordinària i increïble.

Un emotiu missatge de pau, humanitat, tolerància i amistat, que ha estat guardonat amb el següents premis i nominacions:

• Premi del Jurat en el Zagreb Film Festival (Croàcia)
• Millor Projecte Documental en el Red Dirt Film Festival (Oklahoma, EUA)
• Nominació a la Millor Pel·lícula Documental en el Red Dirt Film Festival (Oklahoma,EUA)
• Nominació oficial a la Millor Pel·lícula Documental als Oscars 2013
• Millor Documental en el Borrego Springs FF (Califòrnia, EUA)
• Nominació a Millor Documental en el Queens World Film Festvial (Nova York, EUA)

Dirigit per Zeljko Mirkovic.


Tràiler de "La segona trobada"
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 14 a les 23.15, al 33.

El preu del sexe és el preu de la vida humana.

Una investigació sobre el tràfic sexual.
“The price of sex” és una investigació sobre el tràfic sexual i l’abús de dones joves a l’Europa de l’Est. Un documental íntim, punyent i revelador; una història explicada per les mateixes protagonistes, que trenquen el mur de silenci que els imposen la vergonya, la por i la violència. La fotoperiodista búlgara Mimi Chakarova segueix al llarg de set anys un món tenebrós que porta les noies explotades sexualment des dels seus països fins a l’Orient Mitjà i a l’Europa Occidental.

Quan va caure el mur de Berlín, l’any 1989, alguns països van tenir l’oportunitat de comprovar que el capitalisme també té una cara molt crua. Moltes noies procedents de llogarets rurals, algunes adolescents, no tenien ni l’educació ni les habilitats per sobreviure en aquest nou món i es van convertir en una mercaderia que es ven, s’explota i es rebutja. Totes elles comparteixen un relat molt similar: esperançades per trobar el lloc de feina a l’estranger que els havien promès, van ser venudes a proxenetes que les van tancar en bordells i clubs de sexe.El documental fa un llarg viatge amb algunes noies que han sobreviscut al drama de l’esclavatge sexual. Les acompanya en el retorn, des dels llocs on van ser víctimes fins als pobles d’origen. Un testimoni valent de com funcionen per dins les inquietants i fosques xarxes que les van fer prostituir contra la seva voluntat, integrades per policies, clients i proxenetes.

“The price of sex” posa en evidència que el tràfic sexual no es redueix a la mera equació de l’oferta i la demanda. És una història de desesperació, pobresa i abús, sense accés a la justícia i amb elevats nivells de corrupció, però també és la història d’unes dones que trenquen el seu silenci i posen en evidència totes les complicitats que sustenten aquest drama.

Dirigit per Mimi Chakarova.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 7 a les 23.15, al 33.

Premi Especial del Jurat en el festival de Sundance 2013Filmada al llarg de sis mesos, “Pussy Riot, una pregària punk” (“Pokazatelnyy protsess: Istoriya Pussy Riot”) narra la increïble història de Nadia, Masha i Katia, tres joves integrants del col·lectiu artístic feminista Pussy Riot, que van promoure una “pregària punk” de 40 segons a l’interior de la principal catedral de Rússia. L’actuació va provocar la seva detenció, acusades d’odi religiós, i va culminar en un judici que va tenir un gran ressò internacional i que ha contribuït a transformar la imatge de la societat russa. El documental mostra, amb imatges exclusives i inèdites, qui són les tres persones que s’amaguen darrere dels seus famosos passamuntanyes de colors.Els girs del judici mostren tres joves defensant-se contra un sistema de justícia que es mostra impermeable a tota lògica. Les declaracions de les seves famílies i dels seus amics expliquen què és el que ha transformat aquestes dones activistes en icones mundials. I mentre la Nadia, la Masha i Katia defensen les seves conviccions des de la gàbia que hi havia a l’interior de la sala d’audiència, els membres de Pussy Riot que encara estan en llibertat plantegen noves accions de guerrilla per fer créixer el moviment de protesta arreu del món.

La pel·lícula posa en evidència la manera com les forces polítiques i religioses russes se les enginyen per enfrontar-se a les tres joves artistes, ordint un càstig exemplar que serveixi d’avís per a tots aquells que tinguin temptacions de seguir el seu exemple. Els poders fàctics, però, es veuran sorpresos per una resposta que no s’esperaven.

Dirigit per Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin.