EMISSIÓ: dimecres 30 de setembre a les 23.20, al 33.

El programa "60 minuts" comença la temporada de tardor amb un canvi de la seva imatge, estrenant careta nova.

En la que serà la 26a temporada, el programa continua programant els millors documentals periodístics dedicats a l’aprofundiment i anàlisi de l’actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món.Estrenem la temporada amb el documental “L’engranatge, els joves davant de l’islamisme radical”, una producció de France Télévisions.

Es diuen Nora, Rachel, Samy i Lorie. Tenen 15, 16 i 17 anys. Són menors d’edat. Algunes somien amb un viatge sense retorn a Síria per qüestions humanitàries, per convertir-se en l’esposa d’un jihadista o per combatre. D’altres, com la Samy, n’han tornat i expliquen la seva experiència.A través d’històries emblemàtiques, aquest documental analitza els mecanismes de “manipulació mental” que transforma les adolescents, franceses, atees, jueves, cristianes o musulmanes, de tots els estrats socials, de qualsevol zona de França... No són criminals, però són reclutades a les xarxes socials per part de terroristes de Daech i del front al-Nusra, que instrumentalitzant l’islam el converteixen en odi fins al punt de voler partir cap a un país i una religió dels quals no saben res. Aquestes organitzacions sectàries ja han atrapat en les seves xarxes 53 menors francesos -28 noies i 25 nois-, que actualment estan allistats a Síria.

Com respon la societat civil a aquesta nova forma de fanatisme? Un dels pocs baluards contra aquest flagell és el CPDSI (Centre de Protecció contra el Sectarisme Relacionat amb l’Islam), creat per Dounia Bouzar i que ajuda les famílies a treure les joves de les urpes dels jihadistes adoctrinats. Al districte Meinau d’Estrasburg, on molts joves ja han partit cap a Síria, una trentena d’associacions locals s’han organitzat per fer tasques de prevenció. L’imam del barri organitza debats amb els joves i els recorda que l’Islam és una religió de pau i que el primer significat de la paraula “jihad” és “lluitar pel bé” i per millorar la societat.“L’engranatge, els joves davant de l’islamisme radical” (“Engranage, les jeunes face à l’islam radical”) posa l’èmfasi, a través d’un seguit d’històries individuals increïbles, en els mecanismes que empenyen aquestes joves a la radicalització, explora les raons profundes del per què les branques radicals de l’Islam han trobat un terreny fèrtil a França i a Europa i ens descobreix els efectes i els danys causats per l’adoctrinament.

Dirigit per Clarisse Féletin.