Arxius

Estas veient: març 2015
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 1 d'abril, a les 23.45.

Una producció de Scorpion TV.Els multimilionaris. Són les persones més riques i poderoses del món. Es diu que només són 1.400. Però qui són? La majoria són figures il·lusòries, que viuen les seves vides a porta tancada. Aleshores, quina riquesa il·limitada imagina la ment humana? Què es pot fer després de tenir cotxes ràpids, iots i avions privats? Aquests són els emprenedors i visionaris que poden canviar el nostre món amb els seus grans somnis.“Tots els empresaris gaudeixen somiant i pensant què poden ser”. “La gent se sorprenen i tenen por de ser immortals”. “Estem encara en el camí d’aterrar a la Lluna abans del 2015?”. Aquestes són algunes de les preocupacions dels tres personatges extraordinaris a la intimitat dels quals ha tingut accés el documental amb l’objectiu d’entendre què els motiva, què els fa especials i... Com ser multimilionari.

Dirigit per Adam Kaleta.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 25 de març a les 23.30.

Veterans de la US Special Force i el general David Petraeus, vinculats amb la xarxa d’abusos i tortures dels detinguts iraquians.


Una investigació de “The Guardian” i la BBC.
Una investigació de quinze mesos duta a terme pel diari “The Guardian” i els serveis àrabs de la BBC posa al descobert que el coronel retirat James Steele, expert en contrainsurgència i veterà de les guerres dels Estats Units (EUA) al Salvador i Nicaragua, va tenir un paper clau en la formació, supervisió i finançament adequat dels comandos especials de la policia dels EUA i en el funcionament dels centres de tortura.

El coronel James Coffman, un altre veterà de les forces especials, va treballar amb Steele i va ser l’encarregat d’informar directament el general Petraeus dels comandaments de la policia que havien de ser armats i dotats d’un fons de diversos milions de dòlars.Les denúncies formulades al documental per testimonis nord-americans i iraquians impliquen directament els esmentats assessors nord-americans en els abusos contra els drets humans comesos per aquests comandos. També és la primera vegada que el general David Petraeus -que va renunciar al càrrec de director de la CIA el novembre de 2012 després d’un escàndol sexual- es veu relacionat amb la cadena de comandament d’aquesta xarxa d’abusos.

El documental “A la recerca de Steele” va ser motivat pels informes de la Guerra de l’Iraq filtrats pel soldat Bradley Manning el 2011 i que detallen, a través de detinguts torturats, els centenars d’incidents que van tenir lloc allà on s’establien els soldats nord-americans, en una xarxa de centres de detenció i tortura establerts arreu de l’Iraq.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 18 de març a les 23.30.

Una producció d’Intermedia Producciones.

Sevilla. Any 2012. Crisi, habitatges buits i desnonaments confegeixen un cruel triangle davant del qual un grup molt heterogeni, però sòlid, encapçalat per dones de diferents generacions, decideix exercir el seu dret a l’habitatge i reallotjar-se en un edifici deshabitat que no és propietat seva: La Corrala Utopia.Un edifici nou de trinca, per estrenar, propietat d’una entitat financera, a l’avinguda de les Juventudes Musicales. Enmig d’aquest drama social, 36 famílies que malviuen amb escassos recursos protagonitzen la seva ocupació per tirar endavant un projecte de vida col·lectiva que després va ser copiat en altres indrets d’Andalusia.La seva repercussió mediàtica i el suport ciutadà van convertir La Corrala Utopia en un símbol de la lluita contra els desnonaments, que va estar a punt de portar la Junta d’Andalusia a una negociació que finalment no es va fer.
Una ocupació que va durar 688 dies. Sense llum. Sense aigua. Sense por. Aquesta lluita de dos anys és el que retrata el documental “Habitar la utopia”, i el divorci entre les institucions, una entitat financera que guanya la batalla als tribunals i uns ciutadans que mantenen encara avui el seu compromís amb el moviment pel dret a l’habitatge.

Dirigit per Mariano Agudo.

06/03/2015: "Europa en venda"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 11 de març a les 23.30.

Una producció de Point du Jour i GraffitiDoc amb la coproducció d’ARTE France i Rai Cinema.
Com us sentiríeu si l’Estat vengués una muntanya del vostre poble a una gran multinacional? O les meravelloses illes del vostre país? O les platges? O els grans monuments? Escanyats pel deute, els governs i les administracions públiques de tot Europa tracten no només de reduir costos sinó també d’omplir les seves arques posant al mercat les seves possessions més valuoses. Sovint aquest patrimoni històric i natural inclou castells, illes, muntanyes, platges, palaus, places i antics jaciments arqueològics.

Però qui és realment l’amo d’aquestes propietats? Acabaran el nostre patrimoni comú i la nostra història en mans privades o corporatives i deixaran de ser accessibles per a tothom?És el sector privat més eficient en la gestió de totes aquestes propietats? Si és així, qui decideix sobre quina és la millor oferta? Hi ha procediments democràtics per a la venda dels nostres béns comuns? Els pobles d’Europa demanen de retre comptes.

El documental “Europa en venda” segueix diferents històries en set països europeus. Tant si es tracta d’un bosc a Irlanda, de les restes del Mur de Berlín, del Colosseu de Roma o d’un palau a la Plaça de la Concòrdia a París, el nostre patrimoni té un valor econòmic, però un molt més gran valor espiritual.

Dirigit per Andreas Pichler.